tisdag 29 juli 2014

Code zero

Code zero och gennaker är inga segel jag tidigare funderat över att ta med i Pianos segelgarderob. Det är både en ekonomisk och mättalsfråga. Kostar sådär 20+ tusen per styck och mättalet stiger.
I SRS kan man mäta in vad som helst, mättalet sätts i förhållande till hur mycket fartpotentialen bedöms bli påverkad. Många försegel eller många undanvindssegel utöver vad som är standard kostar mättal. Att ta ombord ytterligare en gennaker kan ge ökat mättal även om seglet i sig mäter in utan straff eftersom antalet undanvindssegel ökar.

Materialet har betydelse, en liten gennaker i "icke aromatiskt" material typ nylon är helt OK. Men samma segel med laminatduk ökar mättalet. Det här är ingen ny kunskap, BLUR skrev om det för två år sedan när segelgarderoben till BLUR/J111 presenterades.
Segraren i BR 2014 klass 3 seglar om Piano på Hakefjorden. Code zero "Spinnakerduk i polyester" enligt mätbrevet S5600.
Jag tog ut ett provmätbrev till Piano med tillägg av code zero, valde samma mått som Bo Franssons Dynamic 35, dom segelmåtten borde ligga ganska nära vad som skulle vara aktuellt för Piano. Mättalet ökade från 1,217 (mätbrev E4162) till 1,226. En ökning med 0,009 som motsvarar 0,74%, hur mycket är det? Den seglade tiden på Bohusracet är ca 29 timmar. 0,74% av det är ca 13 minuter. På senaste BR hade vi code zero förhållanden under ca 10 timmar, 13 minuter med medelfart 7 knop kräver att code zero ger 0,15 knop högre fart under dom 10 timmarna. Det hade säkert lönat sig på årets Bohusrace, men det var knappast representativt (finns det något representativt Bohusrace förresten).

Fördelar med code zero: ytterligare ett segel att leka med, det går säkert att segla upp till det högre mättalet på en rundbana när skoten ska släppas lite, Piano kvalificerar till MBBR i Marstrand som är öppet för båtar med SRS > 1,22!

Nackdelar: många segel ombord öppnar också för att byta i tid och otid. 0,74% motsvarar ca 30 sek per timme, det tappar man snabbt. Jag tappar koncentrationen i byten, det tar tid att komma igång med nya segel. Det motsatta tappar man också på, dvs att inte byta fast men borde. Vindinstrument och polardiagram ger ju snabbt svar om man bör byta, men det skulle kräva en uppgradering av instrument ombord och jag vill ha enkel segling. Med stor/fock/2 spinnakrar. Kan vara tillräckligt svårt att välja mellan två spinnakrar, vi gjorde misstaget att inte byta till stora spinnakern i tid på Bohusracet i år när vi länsade från Ulvsholmskalv mot Smögen.
Så tills vidare ingen code zero för Piano. Men vintern är lång och det finns lång tid att ändra sig på!

3 kommentarer:

  1. Vi har haft mätbrev med coden på länge men de gånger jag seglat på det SRS-talet så har vi inte haft vind för coden... Så klart... men årets återstående två race, solo på Sandhamn och Hyundai cup så är vi anmälda med coden.. Ger 0,01 extra för oss, men under rätt vind

    SvaraRadera
  2. På omega 30 körde vi klassisk reacher men i modernt material, något tunt kollaminat har jag för mig. På långa race var den ett fantastiskt vapen. Skotpunkt längst bak på båten, skotet gick genom en sugga för att kunna justera twisten. Vi valde till slut bort den och mätte in med bara 110%fock. Skulle jag tävla med omegan igen skulle jag definitivt ha med reacher i mätbrev
    Mvh Joakim

    SvaraRadera
  3. mäts inte reachern som genua och Code-segel som undanvindssegel? Kan vara värd att tänka på hur man väljer sin segelgarderob.

    SvaraRadera