torsdag 28 januari 2016

Spinnakerbommar igen

Igår dök det upp en efterbeställning av spinnakerbom i kolfiber. Frågade förstås Ceilidh som gav klartecken att förlänga erbjudandet. Se tidigare inlägg (här).

En spinnakerbom i kolfiber, 60 mm diameter, 2,1 mm väggtjocklek, max SPL 3,68 m inklusive Forespar Ultra 304050 beslag med adapter. Kostar 5 tusen inkl. moms och frakt till Skåne. Kontakta mig via kommentarsfältet, ange e-postadress (jag publicerar inga e-postadresser).

Forespar Ultra beslaget med adapterhylsa instucket i 60 mm Ceilidhröret. 
Du får själv UV skyddslacka kolröret och skruva fast beslaget. Jag brukar använda klar polyuretanlack från Biltema. 3 st M5 skruvar medföljer till varje beslag. Forespar föreskriver M5, men jag brukar använda plåtskruv med samma (ost)skalle.

4 kommentarer:

  1. Hej Anders.
    Ser fram mot att få känna på bommen.
    En fråga bara. Du skriver UV skydd.
    Hur viktigt är det. Min spinnakerbom kommer sitta under storbomkapellet och dom timmar den kommer sitta uppe exponerad för sol och dagsljus blir lätträknade till skillnad från tex en mast.
    Hur viktigt är det, förutom att det är lite kul att pyssla med sin nya bom och beslag?
    Tack
    Mvh Johan K

    SvaraRadera
  2. Det är alltid nån liten del av bommen som brukar titta fram, efter en säsong börjar du se att solbelysta delar börjar skifta i brunt. Skuggade delar klarar sig bra.

    SvaraRadera
  3. UV-skyddsfaktorn i ett gammal urblekt storsegelkapell är inte högt. Många borde nog byta även med hänsyn till seglet. De som har en strumpa för spinnbommen hängande under storbommen har nog bara marginellt UV-skydd i det tyget...

    SvaraRadera
  4. Durkarna till Piano är lackade med lamineringsepoxy, har nu seglat båten 5 säsonger och det finns inga tendenser till brunfärgning. UV skadad epoxy blir brun, sen matt, sen krackelerar ytan. Delarna till masten från CST var blanka och fina när dom kom, men rekommendationen var att den skulle skyddslackas, en sommar i Australien med sin starkare sol klarar ytan men sen börjar den brytas ner. Jag tror att bara det enkla faktum att spinnakerbommen förvaras i skugga i sitt fodral innebär ett ordentligt skydd, men ofta är spinnakerbommens ena ände oskyddad. Sannolikt är UV känsligheten beroende ockå på epoxykvalite.

    SvaraRadera