tisdag 5 januari 2016

Dags att hyvla (3)

 Långklotsslipning av Divinycell fungerade inte alls. Iallafall inte på vertikala eller underupp ytor. Al-oxid slippapper grovlek 60 flyter bara omkring ovanpå ytan. Speciellt när det är stor klots och därmed lågt yttryck och där jag inte kan utnyttja tyngdkraften för att få tryck som innebär att kornen i slippappret bryter igenom ytan. Klotstillverkningen är inte förgäves, dom ska vi utnyttja vid slutslipningen, men för att forma divinycellen är jag hänvisad till elhyveln. Köpte igår ett nytt skär, ställde om skärdjupet till först 0,5 mm istället för 1 mm, sen minskade jag till 0,25 mm, men då är det frågan om ytavjämning, ta bort små bucklor.
Markeringar av ytor med lokal konvexitet, avjämnas med skärdjup 0,25 mm. Urflisningar kommer när skärdjupet är för stort i kombination med att hyveln dras för snabbt över ytan.
Spantsektion på SB sidan, ritad mha laserlinjeringsinstrumentet.
Nu ligger ytan nästan rätt.
 I en utslagsritning (den ritning som visar hur skrovlinjerna ser ut) ritar man ut vattenlinjeplan på olika höjder, vertikalplan på olika avstånd från centrumlinjen och dessutom diagonaler. Det är kurvor som visar hur skrovet möter vattnet när det kränger. Jag hyvlar mest utefter diagonalerna, dvs start bakifrån ganska brett och styr sen ungefär mot förstävens nedre punkt. När jag pratar om att skrovlinjerna fram ska vara svagt konvexa är det framförallt diagonalerna jag menar.
Nästan rak vattenlinje från befintlig bottenfärg fram till ca 2 dm från förstäven. Om jag slipar bort hela divinycelldjupet  vid stäven kan jag göra skrovet rakt i vattenlinjeplanet. Diagonaler är nu svagt konvexa hela vägen och det är diagonaler som är utslagsgivande.
 Idag blev det ytterligare 2 timmars hyvling. Det är ungefär vad jag orkar med med händerna i axelhöjd och en hyvel som väger 1½ kg med släpande elsladd och dammsugarslang. Kör väl två timmar i morgon igen.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Följer din blogg med stort intresse, tack för alla intressanta inlägg.
    Angående slipning av divinycell rekommenderar jag riktigt grovt papper typ 40 och en ganska styv långkloss. Inte för lång långkloss då blir det tungjobbat.

    /Joakim Rodebäck

    SvaraRadera
  2. Tänkte säga samma sak som Jocke_R. Om trycket inte vill till så är brädan inte tillräckligt styv. Skulle också använda grövsta papper som marknaden kan erbjuda. håller dock inte med om lång långkloss. Det är bra att få in bra form redan i divinycell. Det går ju sen att bättra med spackling efter plastningen men bra grund ger senare bättre resultat.
    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. när jag byggde mina långbrädor satt jag dit bekväma handtag för ett bra grepp och lättare arbete. det underlättade sen.
      /Peter

      Radera