fredag 15 januari 2016

Inte så enkelt

 Jovisst hade spacklet härdat i morse. Nästan iallafall. Kladdigt (som polyester blir när det härdar utan tillsats av vax), fortfarande segt, inte alls hårt. Slippapper som klibbar igen. Redan igår såg vi att spacklet rinner ur hål på vertikala ytor. För låg viskositet.

 Jag har fått tips om att tillsätta silica som tixotroperar, stoppar rinningar alltså.

 Hittade NM Filler 51 på hyllan i garaget. Enligt produktblad på NM's hemsida är det kanske det jag letar efter. Ska tillsättas mellan 3 - 5 %, blir ganska mycket volym eftersom det är ett fluffigt pulver. Blandas ner före härdare, mosas in ordentligt. Provade först med 5%, därefter med 3%. Ökade härdartillsatsen från 2% till 5%.

 Det här blev ingen bra dag. Dragans dom var hård, det här duger inte att spackla med. Det är nu 10 grader där vi jobbar med båten, polyestern blir trögflytande. Tillsatsen av NM Filler gjorde inte saken bättre.

 Ringde Velox, deras rekommendation är att det ska vara 18 grader när man använder polyester. Spacklet är väldigt lättslipat när det väl är uthärdat, ordnar man bäst med en byggfläkt som för blåsa från 1½ meter.

 
Spackel med tillsats av NM Filler på paletten. Utan filler är det alldeles blankt och flyter ut.
Ser bra ut på bild på lite avstånd. Men i själva verket blev det inte alls bra.
 Dragan gav upp spacklingen efter att ha provat först 180 gram med inblandning av 5% NM Filler 51 (står ingenstans men jag tror det är silica) och 5% härdare och sen 240 gram med inblandning av 3% NM Filler också med 5% härdare. Han fråga mig vad jag ska göra med 20 liter obrukbart spackel.

 Kontaktade Lars Bjerge (som byggde Piano uppe i Älvenäs) och fick många goda råd.

 Slutsatsen av det vi gjort idag och efter att ha fått alla goda råd är att tvätta av ytan med aceton eller slipa av med grov slippapper för att få bort det klibbiga, slipa rent när det väl är uthärdat. Starta härdning mha en byggfläkt. Undvik silicatillsats när det enbart gäller tunn ytspackling. Velox hävdar alltså att spacklet är lättslipat, men förstås först efter härdning.

 Ringde TOOLS i Helsingborg och beställde Abranet grovlek 80 och Abranet HD grovlek 40, behövs för att slipa bort en massa gelcoat.

 Nu blir det några dagars paus från jobb på Piano, flyger till Belgrad för att kavla upp armarna i Z31 projektet. Det blir nog en och annan rapport därifrån.

7 kommentarer:

  1. Jag använder filler NM51 för att göra lim, inte spackel. Blir väldigt svårt att slipa och funkar inte att spackla med. De-Ijssel har mycket bra spackel för olika ändamål. Lättslipade och enkla att lägga på. Fast du kanske inte vill blanda Epoxi och polyester.
    Bosse F

    SvaraRadera
  2. NM51 är väl något slags microfiber och inte silica som brukar säljas under varumärket Aerosil

    SvaraRadera
  3. Tack Pelle, min vandring genom olika produkter fortsätter. Aerosil finns nämnt på Watskis hemsida, men bara i 10 kg förpackning för nästan 2600 kr. Finns inte på lager och kan inte beställas. Hittade GHP Plastprodukter, dom ger ut ett datablad över produkter som säljs genom Watski, där finns förpackningen 0,5 kg. Men var får jag tag på den? Hos BåtAccenten finns West System tillsats 406, förtjockningsmedel. Ska prova det. Det blir nog en bra båt det här till slut.

    SvaraRadera
  4. West 406 liknar Aerosil så det funkar nog och finns på Hjertmans också..

    SvaraRadera
  5. jag tror nog inte att du tjäna på att ha högre hållfasthet än divinylcell. West Epoxy har bra beskrivningar och rekommendationer om vad som är bäst för vilka användningsområde. Lättast att slipa och fyllt ok för att spackla divinycell är West tillsats 410.
    Finns också hos Hjertmans.
    /Peter

    SvaraRadera
  6. När jag byggde Mithril blandade jag mycket spackel och använde glasbubblor (som DIAB sålde). Dessa funkar bra både i polyester och epoxy. Finns dessutom på Biltema (Mikroglasballonger)!
    Ett bra knep för härdningen är att värma spacklet innan härdaren blandas i.
    Använde aldrig det blåa annat än till att bädda divinycell, alldeles för svårslipat jämfört med NORPOL FI-175.

    SvaraRadera
  7. Glömde att ett bra knep är att gå upp med härdaren rejält (3%) om det är lite kallt och spacklet inte är för tjockt.

    SvaraRadera