måndag 4 januari 2016

Dags att hyvla (2)

Köpa dammsugarpåsar och sopsäckar. Ställa upp laserlinjeringsinstrumentet. Fram med elhyveln, koppla till dammsugaren. Ritar ut spantsektioner direkt på divinycellen. Sätter igång och grovhyvlar, lätt att hyveln kör snett eftersom det inte finns något som styr ordentligt. Tar ca 1 mm i varje snitt. Kantbitar lossar från rutskuren divinycell, epoxyspackellimmad divinycell sitter ordentligt. Är försiktig och stannar i god tid innan slutnivån. Hinner bearbeta en fjärdedel av SB sidan på två timmar. Tur att det är ett kul jobb, ungefär som att ta fram modellbåtar för hand. Första bilden visar spantektionen efter grovhyvlingen.
Spana lite extra så ser du lasermarkeingen. En laserstråle markerar centrumlinjen, den andra visar spantsektion. Klicka på bilden så blir den större.
Enbart bearbetat akterut, stävdelen kör jag i morgon .
Imorgon bestämmer jag mig för hur trubbig nosen ska bli. Sannolikt lagger jag på 15 mm (=ett lager divinycell) på vardera sidan. Enbart SB sidan är hyvlad.

Laserbloss
 Sista ca 2 mm provar jag långklotsslipning, åkte och köpte en gul rulle Norton slippapper 50 m grovlek 60 och snickrade ihop ytterligare 3 st ca 70 cm långa långklotsar.
Ett trädgårdsbord kan man ha till mycket.
 Dammsugaren tar hand om allt divinycellflis från hyvlingen så det är rent och fint. När slipningen börjar imorgon blir det riktigt dammigt.

4 kommentarer:

 1. endast 70 cm långklossar???
  /peter

  SvaraRadera
 2. Svårt att hantera längre slipklotsar när en person ska slipa vertikalt eller underupp. Slipning av plugg i uppochnervänt läge kan man göra med mycket längre klotsar och flera personer.

  SvaraRadera
 3. Jag har gjort det med ca. 1,2 långa slipklossar under båten. Ståhöjd fanns inte heller utan jag lade mig på någon ställning. jag vet att det är svårt. med två går det dock och resultatet vart så mycket bättre... Jag använde även olika styva slipklossar för att det skulle blir rakt där det skulle bli rakt och följa skrovformer där det var mer böjd.
  /Peter

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen. Jag ska ta fram längre slipklotsar när det är dags. Slipklotsarna på bilden är i tre olika styvheter. Jag ringer när det dags för slutslipning :)

  SvaraRadera