tisdag 26 januari 2016

Ett paket från Holland

Ett långt paket, nästan 4 meter.

Bräckligt gods, väl inslaget i wellpapp, bubbelplast och tejpat till max. Innehåll: 7 st kolrör, varav 6 st är eller ska bli spinnakerbommar och ett ska bli peke. Så alla ni som beställde från Ceilidh kan snart vänta hem era rör och beslag.


Leverans till Limhamn och Göteborg går i morgon onsdag. Leveranser till Motala/Nyköping/Sthlm kan dröja lite, jag väntar in en smart transport.

Idag gick mina två arbetstimmar på Piano (maxdos per dag för att vara snäll mot ryggen) nästan helt åt till att mäta och rita. Det blev ändå lite långklotsslipning. Såhär såg det ut när jag lämnade båten på em.

Främsta spantet på SB är fortfarande lite för fylligt närmast centerlinjen, i övrigt ser det riktigt bra ut. Definierade om mittlinjen några mm åt SB jämfört med bilderna igår. Sammanbindningslinjen mellan spantens nedre punkt är faktiskt ganska svajig.

Har köpt 10 kvm 163 grams glasfiber twill från Carbix (här). Lägger bara på ett enda lager, mest för att binda ytan så att eventuella kanter med bristfällig limning inte ska fläkas upp. Styrkemässigt behövs ingen förstärkning alls. Slutspacklingen gör vi ovanpå lamineringen.

7 kommentarer:

 1. Det ser ud til at du er kommet gennem krisen ! - Grattis !

  /SilverSurfer

  SvaraRadera
 2. Imponerande som sagt. Det ska bli väldigt kul att se resultatet i verkligheten.
  Mvh Joakim

  SvaraRadera
 3. Jeg er klar over at vægten er vigtig for dig. Men fra mine erfaringer med at bygge surfboards er 165 g/m2 for lidt. Det vil være sådan at du nemt kan trykke mærker med en finger. Vi byggede surfboards med 300 g på undersiden og 450 g i oversiden hvor man stod (epoxy og rowing). Jeg ville sige at 300 g er minimum, og jeg ville selv gå højere.
  Måske var det på sin plads med en "tryktest" på forskellige laminattykkelser inden du bestemmer endeligt ? Det er jo nemmere at gøre det rigtigt første gang.....

  /SilverSurfer

  SvaraRadera
 4. 0,15 mm glasfiber! Ger direkt inga marginaler till att göra en dålig tilläggning. Tror nog det behövs betydligt mer för att hålla spackel och divinycell på plats. 3x300 hade jag lagt, minst.
  Bosse F

  SvaraRadera
 5. Håller med om att 163 gram verkar lite. Du riskerar att få ett hål bara genom att gå emot en boj i gästhamnen...

  SvaraRadera
 6. @Silversurfer, Bosse och Erik. Jag tar era farhågor på allvar. Det är enkelt att göra tryckprov efter varje lager och stoppa när man tycker det verkar OK. Jag upplever att H80 divinycellen är hård och att det egentligen inte behövs mycket mer. Tryckprov blir ytterligare ett spännande experiment. Tur att jag köpt glasfiber så att det åtminstone räcker till två lager. Det var också vad Jimmy på Carbix rekommenderade, med andra skäl: det översta skiktet kan man slipa i och därigenom lämna ett helt skikt oförstört för styrkan.

  SvaraRadera
 7. Jeg vil anbefale at du lægger hele den rigtige laminattykkelse i een arbejdsgang. Vedhæftningen til et allerede hærdet laminat er en helt ny "can-of-worms". Så tryktests bør efter min mening udføres på laminatprøver - ikke på båden.

  /SilverSurfer

  SvaraRadera