onsdag 13 januari 2016

No more hyvling

Hyvlingen avslutad. I morse var ytan fortfarande ganska rå. Fram med Mirkamaskinen, Abranet 120 och avjämningsslipning med 150 mm sliprondell. I det här läget blir det absolut inte den distinkt strama form som jag hoppas blir slutresultatet. Målet är nu att bereda för spackling. Ingenstans får ytan vara för hög, kanter ska slipas ner. Både epoxy- och polyuretanlim "stör" ytavjämningen. I flacka kanter där PU lim har funnits gick det inte att få övergången mellan två divinycellflak slät. Fram med kniven och skar bort lim. Idealet hade varit att limma sparsamt med PU lim och lämna 1 - 2 cm vid kanterna olimmat.

Slipade symmetriska spant, avvikelserna var som mest 3 mm i vertikalled.
Följer jag skrovets nedersta punkt från kölen fram till förtäven blir det en ganska svajig linje. Man får bestämma sig var centrum ska vara. Spant och centrumlinje uppritade mha laserlinjeringsinstrumentet.
Slipar med en klots, storlek ca 15 x 20 cm, Aluminiumoxid 60 papper från Norton. . Blir bäst slipresultat på homogen Divinycell. Rutskuren är enklast att limma, homogen ger bäst slutresultat.
Slipad nos. Vid bryggan flytet Piano med större delen av nosrundningen ovanför vattnet.
Formning av stäven. Än så länge ser det mest sårigt ut.
Klart för spackling. Pga olika ljusskiftningar hos divinycellflaken som lurar ögonen är släpljus bästa metoden att kolla formen. Den undre kanten (centrumlinjen) är inte ändrad.
Dragan berättade hur han tänker spackla. Schenker ringde och meddelade att dom levererar grejerna från Velox i morgon fm. Förhoppningsvis startar spacklingen sedan direkt.

4 kommentarer:

 1. Ser riktigt bra ut! Börjar bli lite sugen på att göra rak för och ta bort v-formen på Dynamicen. Nej, det får nog va som det är.
  // Bosse

  SvaraRadera
 2. Snyggt Anders!
  Mvh Joakim

  SvaraRadera
 3. Ser jättefint ut! Tror ändå att det är bättre att lackerade om hela skrovet sedan. Varför inte i en annan kulör? Fast vitt skrov är ändå snyggast.
  Imponerande jobb Anders

  SvaraRadera
 4. Johan, blanka skrov i mörka kulörer är riktigt vackert. Men tyvärr syns minsta ojämnhet väldigt tydligt. Fortsätter med vitt, sannolikt kan vi inte sprutmåla före sommaren så vi väljer att måla så lite som möjligt. Även om vi använder double-coat färg, så måste ytan slipas och poleras. Blir förstås Abranet/Abralon behandling.

  SvaraRadera