tisdag 27 augusti 2013

Watski 2Star Kattegatt - svårseglat

Det kom en minirapport från Johan Wickman som seglar X37 Josefine om Watski 2Star Kattegatt:

Vi hade en bra segling med fantastikt väder men mycket knepig vind o ström. Otaliga skiften mellan fock, code1, vmg och S2. Fokus var att hålla fart på båten och undvika de stora taktiska misstagen snarare än att chansa på egen kant. Det gick hyggligt och 7a imål av ca 60 DH båtar.

Jag frågade honom om kryssen i lättvind och motström söderut efter Själland tidigt på lördag morgon:

Det fanns ingen tydlig regel som fungerade konsekvent. Snarare fick man slå väldigt ofta för att hålla sig inom vettiga strömfåror. Några ggr långt ut, men oftast nära land. Det kunde skilja flera knop. En bra kryssbåt var ett måste så att man kan hålla farten och glida genom vindhål med högt AWA. Fock alltså, genua hade nog inte funkat. Jag tror också att de båtar som kom något senare var missgynnade eftersom vinden minskade ytterligare.
Första båt i mål var X43 Lade le Monde (cruisingklassen), som hade startat redan kl 07.00 på fredag morgon och i mål 06.25. Josefine startade 09.33 och i mål 09.24, vinnande Xbox startade 10.01 och gick i mål 08.37. Sista båt Jeanneau 371 Macumba (också crusingklass) kom i mål 15.21, kämpade i motströmmen samtidigt som vi seglade Kräftseglingen i Viken.

Johan kommer snart med en utförlig rapport.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar