fredag 23 augusti 2013

Watski 2Star Kattegatt - lättvind

Vi gick ut med Piano för att möta seglarna i Watski 2Star Kattegatt. Mötte den första båten söder om Svinbådan kl 11.15. Tog massor med bilder på nästan alla som passerade Höganäs mellan 11.15 och 12.30. Skicka en kommentar (som jag inte publicerar) med båt och e-postadress så skickar jag vad jag har.

X 412 Detox, med Kristian Sheef och Henning Madsen. Och Svinbådans fyr.
Detox seglar i cruisingklassen och har här varit på väg 4 timmar och 15 minuter. Första båt i racingklassen Djunken 6 - startade 07.15 - dyker upp ca en kvart senare.
Mosquito Djunken 6 med Joel Munster-Swendsen och Magnus Meulengracht, utanför Viken.
Det var svag vind, faktiskt mest beroende på ca 2 knops medström. Inne vid land blåser det mer. Det är lätt att läsa av strömfårorna.
Luffe 37 Memo med Tommy Rasmussen och Annette Jensen.
Mini 650 Malla med Stefan Danielsson och Martin Areskoug. Tre Mini 650 deltar, här ligger Malla nästan 2 timmar före de andra två.
När jag vandrar hem från Vikens hamn vid tvåtiden är Sundet alldeles stilla. Det blåser inne vid land, men inte där båtarna seglar. Över Kullen finns det stora moln, de främsta båtarna ligger mellan Kullen och Hallands Väderö. Det blir ett väldigt utdraget fält! Följ båtarna på Trackern (här). Fungerar tyvärr inte på paddan.

2 kommentarer:

  1. Kan vi få en skarp analys? Lady le Monde "gik i søen ved Kullen" enligt hemsidan och kom först i mål. Blåste det mer inne vid land? Ström skillnad?
    Måste varit en fördel att starta tidigt när man kollar resultatet utom för mini transat som kommer långt bak. Varför det? Och orkade inte trimaranerna upp i fart i den lätta vinden?
    Leif

    SvaraRadera
  2. Lady le Monde passerade Höganäs nästan precis kl 11 enligt Watski2star.dk, vi missade dom helt enkelt. Sen gled resten förbi i medtsrömmen. Några få båtar seglade nära svenska landet där det såg ut att blåsa mer. Men man lurar sig när vind och ström går åt samma håll (och strömmen är svag vid land). Att segla med fullt dragande segel i skenbart starkare vind nära land är ingen bra ide. Jag följde båtarna under några timmar ute på vattnet, sen fram till midnatt på trackern, då nupx, den modifierade X99:an (bogspröt och topphissad gennaker) ledde racingklassen och hade hunnit till Hesselö. Den vinnande båten Xbox startade sent, Lade le Monde startade först. Jag är övertygad om att en analys av racet snart dyker upp på Sundetregatta.blogspot.se.
    Det var extremt svårseglat i norra Öresund både fredag och lördag.

    SvaraRadera