söndag 25 augusti 2013

Kräftseglingen i Viken - resultat

Det var nästan samma förhållanden i norra Öresund på lördagen som när Watski 2Star seglarna från Rungsted  seglade förbi på fredagen, dvs nordgående ström och lätta SO vindar. Strömmen var starkare, att segla runt märken och behöva kryssa under sådana förhållanden är riktigt knepigt. Vi mätte inte strömmen ute vid rundningsmärket mittbojen M1 - det var inte läge för något annt än superkoncererad segling för att komma runt - men uppskattningsvis var det mellan 3 och 4 knop.
14 båtar startade varav en i familjeklass. Utlagd startlinje, en kort kryss/läns och sen ut och slåss med strömmen med en svag vind och båtfart som enda vapen. Peter Hörwing kom med sin från England nyss hemseglade Elan 380 och var störst med SRS 1,309. Fredrik Rege med Express var minsta båt. Slåss med strömmen är mycket värre med liten båt. Hade det varit SB rundning med gipp runt märket är det enklare. Men nu skulle vi kryssa mot strömmen för att få höjd så vi inte gled på märket. Det är ett sånt läge då man funderar på om det är snabbare att ta smällen med märket och sen ta en 360 graders sväng. Men i så fall gäller det att man glider av pricken på "rätt" sida, så att man verkligen har rundat den. Och vem seglar med berått mod på en stålboj i 3 - 4 knops sidström? Första rundningen av M1 gick bra, sen in runt Västpricken vid Svinbådan. Ut igen och då blev det svårare. Elan 380 hade glidit ifrån och fick egen vind. Ett tag var hon hela havet före. Swedestar 37, X99 och Piano i nämnd ordning höll ihop. Vi seglade långt förbi M1, slog tillbaka och klarade M1 med ganska knapp marginal, sen gled vi långt norröver innan vi kom in i relativt strömlä och kunde börja kryssa söder ut mott Grollegrund. Som också låg ute i strömmen! Elan 380 hade gått ut för tidigt och låg nästan still hängande i strömmen. Vi andra kryssade så nära land vi vågade. Piano kryssade långt förbi rundningsmärket innan vi gav oss ut. Ca 3 knops ström och fyra knops kryssfart för att ta sig så långt förbi så att vi inte sveptes med av strömmen när vi slog. Jag räknade kallt med att toucha märket (en pinne är inte så brutal som en stålboj). Vi klarade rundningen med någon decimeters marginal, satt spinnaker och gled iväg med strömmen. Vinden hade mojnat och vi skulle ut och runda M1 ytterligare en gång! Vi möter Expressen (som brutit) med seglingsledningen ombord som meddelar banändring. Puh! Runda Västpricken vid Svinbådan och sen i mål. Vi ligger fyra i fältet men inte långt efter. Rundar och sniffar land på den korta avslutande kryssen i riktigt snurrig vind. Bottengarnen är på plats, så det gäller att hålla koll på vajrarna.
Sex båtar tog sig i mål till slut, fem från racingklassen och Olle Markö med Luffe 43 i familjeklassen.
Piano vann med X99, Swedestar 37, Elan 380 och Cyklades 39.3 efter sig i resultatlistan.
Det blev inga bilder, även om rejset var långsamt och vi kunde plåtat när det det forsade runt bojar och prickar så krävdes hela tiden full koncentration. Med Fredriks ord: It a'int over until the fat lady sings! (här).
WBS delar ut fina priser. En flaska bubbel och en låda med charkuterier från Per i Viken!
Tack Fredrik Rege och WBS för en lärorik, gastkramande och fin segling. Tack Matts, Fredrik och Liam för ett bra rejs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar