onsdag 11 september 2013

SRS 2013 - Hansson 31

Här kommer ännu en analys av SRS mättal. Den här gången för den båttyp jag själv seglar. Hansson 31 är en i grunden 35 år gammal konstruktion (Dominant 95, ritad av Gösta Edwardsson) och som modifierades år 2000 av Erik Hansson och Gösta E. Analyser av SRS 2012 för Hansson 31 är presenterad tidigare (här) och (här).  2012 gjorde jag också en jämförelse mellan Omega 10 och Hansson 31 (här). 2013 fick Hansson 31 ett generellt påslag på SRS mättalet med 1,5%.

Fem SRS mätbrev är uttagna 2013. Med standardbåten kan sex mätbrev jämföras. Av dom fem har en järnköl (Ushuaia), dom övriga har blybulb med fena i tunnplåt eller GRP (Piano). Pianos blybulb är 100 kg tyngre än de övrigas. Alla båtarna har exakt samma kölform. En har kolmast (Piano), dom övriga har Al-mast. Två har verifierade mätbrev (Piano och Vahine). Deplacementen varierar mellan 3,1 till 3,8 ton, Vahine har både gennaker, code och spinnaker segel. Spinnakerareorna varierar mellan 62 (Ushuaia) och 81 m2(standardbåten). Mättalen med spinnaker/gennaker varierar mellan 1,179 (Ushuaia) och 1,218 (både Piano och standardbåten). Många variationer alltså, men inverkan av de olika faktorerna kan man separera ganska väl.

Den samlade effekten av segelarea och deplacement beskriver jag med parametern segelarea/deplacementet upphöjt i 2/3, SA/D^(2/3), där segelarean utan spinnaker/gennaker är summan av storsegel och försegel. Segelarea med spinnaker/gennaker är medelvärdet av (stor+försegel) och (stor+spinn/genn). Alla data plockas direkt ur SRS mätbreven. Innan data plottas har jag lagt till 0,007 till mättalen för de två båtarna med verifierade mätbrev. I tidigare analyser presenterade på den här bloggen förefaller det som om just 0,007 är bonusvärdet vid verifiering. Varje båt beskrivs med två sammanbundna punkter i diagrammet och inverkan av de olika parametrarna framgår som avståndet mellan de räta linjerna.

SRS mättal för Hansson 31 som funktion av SA/D^(2/3). Mätbrevsnummer i högra kolumnen. Pianos linje ligger överst, längst ner Ushuaia. En linje utmärker sig genom att luta betydligt mer än de övriga. Det är Vahine som får betala för sin mer exklusiva undanvindssegelgarderob.
Avståndet mellan Ushuaia och mellangruppen, dvs norska FröknaLiwima och standardbåten är 0,009 vilket är avdraget för järn istället för blyköl. Ushuaias järnköl har samma form som de övriga båtarna, men eftersom också kölbladet är i gjutjärn ligger tyngdpunkten högre och det rätande momentet minskar. Piano ligger ca 0,012 över mellangruppen vilket är den samlade inverkan av kolmast och 100 kg tyngre blybulb (observera att inverkan av segelarea och deplacement elimineras genom att jag enbart tar hänsyn till avståndet mellan linjerna).

Också standardbåtens linjelutning avviker något från de övriga enbart spinnakerbestyckade båtarna(lutar mindre). Standardbåten har riktigt stor spinnaker och just för det fallet har jag fått liknande resultat för A22 i våras (här). För A22 använde jag hypotesen att SRS regeln har ett maxvärde för spinnakerarean = 3 gånger storseglets area. Men det var ett mycket hypotetiskt antagande. Så småningom kanske det dyker upp någon bra ide om vad det kan bero på.

1 kommentar:

  1. Du får akta dig så du inte avslöjar SRS ;-)
    Fast kanske kan du hinna analysera First 30JK... Jag vet i alla fall en som skulle gilla (eller kanske ogilla?) det.

    SvaraRadera