söndag 28 april 2013

Kappsegling i norra Öresund

Höganäs har en fin hamn. Populär för alla som söker en natthamn på väg runt Sverige. Med all rätt, det är nära till stadskärnan, fina restauranter, hamnkran och flera serviceföretag som kan rycka ut oavsett vilka problem som dyker upp. Hamnen sköts av HBS, Höganäs Båt Sällskap.
Men HBS kappsegling för en alltmer tynande tillvaro. Antalet båtar som tisdagskappseglar kan räknas på ena handens fingrar. Junioraktiviteten har försvunnit. HBS styrelse tog för en månad sedan beslutet att lämna Svenska Seglarförbundet. Endast två av de aktiva kappseglarna i klubben är enbart medlemmar i HBS och årsavgiften 25 kSEK kunde inte längre försvaras inför övriga medlemmar. Omgivande klubbar - Röde Orm i Nyhamnsläge och Sjöhästen i Arild har fått ett litet medlemstillskott. Själv bytte jag från HBS till Vikens Båt Sällskap, WBS för flera år sen. Diskussioner förs i alla klubbarna om att skapa kappseglingsklubbar för att på så sätt få ner kostnaden för den för kappseglare nödvändiga anslutningen till SSF.

Vilka kappseglar i norra Öresund?
Fyra klubbar ligger inom en ganska snäv fyrkant ca 10 NM norr om Helsingborg/Helsingör: WBS/HBS/Hornbaek Sejlklub/Gilleleje Sejlklub. I fyrkanten är största avståndet ca 10 NM mellan Viken och Gilleleje.
Väldigt få av båtarna i de fyra klubbarna ger sig iväg på det stora seglingsäventyret (35 NM) till Malmö/Köpenhamn. Pianos största kappseglingsutflykt förra året blev till Råå söder om Helsingborg och Ven Runt.
Det finns en naturlig bas för gemensamt seglingsutbyte häruppe (uppe eftersom vi jämför oss med seglingscentrat Malmö). Hornbaek/Gilleleje har beslutat inleda ett samarbete. Men utbytet över sundet är väldigt litet.

HORNBÆK BÅDEKLUB

Danmarks riviera
Olika handikappsystem på sundets båda sidor är ett hinder. DH i Danmark kräver mätningsman på plats, vägning och är ganska dyrt. SRS i Sverige är enklare. Det är en stor fördel att innehavare av DH mätbrev får sitt SRS brev gratis. (gäller det bara danska seglare eller kan svenska seglare som kostat på sig DH brev också få sitt SRS brev gratis?)
En allmän anslutning till ORCi  skulle eliminera mätbrevsproblemet men de båtar som huvudsakligen seglar lokalt funderar nog inte ens över att det kan vara ett alternativ.
Ca 15 båtar seglar aktivt i vardera WBS, Hornbaek och Gilleleje. Ca fem i HBS. 50 båtar alltså! Hur kan gemensamma aktiviteter skapas? Det här inlägget får sluta med den frågan. Alla inbjuds och uppmanas att komma med ideer!



WBS nya klubbhus Kajutan, från WBS hemsida

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar