söndag 14 april 2013

Bosses RJS - Epoxi, polyuretanlack och spackel

Efter förra inlägget om Bosses båt (här) kom snabbt två kommentarer med frågor om vilken färg han använder. Bosse har själv kommenterat, men en kommentar försvinner så lätt. Bosse förordar NM Epoxi. Själv har jag i många år använt WestSystem, eftersom det har varit så smidigt att dosera mha doseringspumparna. Men jag har nu övergått till att väga istället, pumparna doserar inte lika precist, speciellt om epoxin har stått över vintern och börjat kristallisera. Att köpa från NM Epoxi är enkelt. Telefonbeställning och leverans med företagspaket dagen därpå. Kostade förra året 150 SEK, inte speciellt mycket och framförallt blir det billigare än att ta bilen några mil.
Här är Bosses kommentar:

Jag använder några fabrikat när jag grejar med båtar. Divinycell till distansmaterial, NM-epoxi till epoxi, lim, spackel och glasfibermattor. Lack och finish De Ijssel, epoxifinspackel, epoxigrund och polyuretanlack.
När jag laminerar använder jag endast epoxi, anser att vidhäftningen blir för dålig mot gammal uthärdad polyester. NM-epoxi tycker jag funkar bra och de har fin support, 275A för laminering, använder i stort sett alltid tri-axella sydda mattor. Ska det vara kolfiber så väter 625A in lättare, den har även lite högre TG. Filler 51 är kanon om man vill göra kälfogar eller limma. Lättspackel 206 funkar bra som grovspackel, låg vikt men svårslipat.
De Ijssel är en holländsk färg känd för att färgen sträcker sig. Använder deras epoxispackel, Variopox, när det är finisharbete, funkar även bra att fylla igen porer med. Innan lack och som böldspärr har jag en epoxigrund med lösningsmedel i, HB-coating. Slipar med 180 papper innan lack. Lacken heter Double Coat, har lagt två lager med 24timmar mellan varje skikt. Rollar på den med en skumroller. Ska nu slipa med 400 papper och lägga ett sista lager. Resultatet är förvånansvärt bra blir kanske inte som om ett proffs hade sprutat men näst intill. Finns en halvmatt variant som tillsammans med halkskyddspulver funkar himla bra, dock bör man slipa bort det gamla halkmönstret som egentligen är värdelöst som antihalkyta. Kräver kolfiltermask.
Detta och en massa slippapper så kan man göra det mesta....
http://www.de-ijssel-coatings.se/
http://www.batepoxi.se/
Bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar