torsdag 11 april 2013

Bosses RJS - 76 dagar till start ÅF Ocean Race

Sjösättningarna har så smått kommit igång i Skåne iallafall. Piano står fortfarande inomhus - Thomas på Öresund Marin är nästan klar med däcksrenoveringen (däcksrenovering på en 2 år gammal båt? Vad håller han på med?)

Idag kom ett mail ...

Hej, Anders

Efter att ha brottats med slipmaskiner ett tag så är det rätt gott att få på första lagret lack och kunna konstatera att det turar ut utan synlig skarv. Rollar på en färg som sträcker sig och ger en fantastisk lyster, som om det vore sprutat. Ett lager till innan fyrahundrapapper och ett sista finishlager. Efter det är det bara resten kvar... hls Bosse


Och en bild ...

4 kommentarer:

  1. Jag har sagt det förr, grymt coolt bygge!!
    Vilken färg är det Bosse använder?

    SvaraRadera
  2. Intressant färg om det fungerar så "enkelt". Tipsa gärna om fabrikat och produktnamn!, vilken sorts roller som används osv!

    SvaraRadera
  3. Lacken heter Double Coat.

    Blir tokbra och rollas på.
    Ett tips är att ta kontakt med importören Karl-Oscar Hedberg på Hedbergs Industri AB som ger exakta råd hur man ska göra och leverarar verktygen som ger superfint resultat

    Det blir som sprutlackerat.

    Det är på gränsen till "för bra fär att vara sant"

    SvaraRadera
  4. Jag använder några fabrikat när jag grejar med båtar. Divinycell till distansmaterial, NM-epoxi till epoxi, lim, spackel och glasfibermattor. Lack och finish De Ijssel, epoxifinspackel, epoxigrund och polyuretanlack.
    När jag laminerar använder jag endast epoxi, anser att vidhäftningen blir för dålig mot gammal uthärdad polyester. NM-epoxi tycker jag funkar bra och de har fin support, 275A för laminering, använder i stort sett alltid tri-axella sydda mattor. Ska det vara kolfiber så väter 625A in lättare, den har även lite högre TG. Filer 51 är kanon om man vill göra kälfogar eller limma. Lättspackel 206 funkar bra som grovspackel, låg vikt men svårslipat.
    De ijssel är en holländsk färg känd för att färgen sträcker sig. Använder deras epoxispackel, Variopox, när det är finisharbete, funkar även bra att fylla igen porer med. Innan lack och som böldspärr har jag en epoxigrund med lösningsmedel i, HB-coating. Slipar med 180 papper innan lack. Lacken heter Double Coat, har lagt två lager med 24timmar mellan varje skikt. Rollar på den med en skumroller. Ska nu slipa med 400 papper och lägga ett sista lager. Resultatet är förvånansvärt bra blir kanske inte som om ett proffs hade sprutat men näst intill. Finns en halvmatt variant som tillsammans med halkskyddspulver funkar himla bra, dock bör man slipa bort det gamla halkmönstret som egentligen är värdelöst som antihalkyta. Kräver kolfiltermask.
    Detta och en massa slippapper så kan man göra det mesta....
    http://www.de-ijssel-coatings.se/
    http://www.batepoxi.se/
    Bosse

    SvaraRadera