torsdag 19 februari 2015

240 mil eller 5 timmar - Z31(13)

Det är ca 240 mil till Belgrad, 5 timmars resa, perfekt med korta Skypemöten för avstämning sådär varannan dag.


Webkameran sitter i skärmens överkant, man ser sällan varandra i ögonen. Zoran rapporterar från möten med bankfolk, Narval ska bygga en ny fabrik som ligger närmare Belgrad, deras två fabriker ska bli en, diskussioner med Reichold som levererar material till vakuuminjicering, Vi bollar ideer om hur skrovmodifieringen av Z31 ska göras.

På hemmaplan har jag jobbat med kölutformningen. Det blir en 6 mm tunnplåtköl med 20 mm flänsplatta mot skrovet. Ungefär som till Brandspot 38 för er som såg den på mässan i Göteborg.


Totalvikt 920 kg varav 750 kg i bulben, kölfenan väger 120 kg och flänsplåten 50 kg. Bulben lutar 3 grader bakåt/neråt. Zoran jobbar med att ta fram en rationell tillverkningmetod för tillverkning av rostfri fläns/kölfena i Serbien, Bosse F jobbar med kölen till den prototyp som så småningom dyker upp i Skåne.

Jag funderade länge på att ta fram en glasfiberinsticksfena, men det hade krävt en nästan 1 meter lång, 12 cm bred och 65 cm hög invändig trumma i båten. Trumman tar mycket plats. Z31 ska ju också vara en bobåt och den stora volymen när man kliver ner från sittbrunnen är guld värd. Vi ska så småningom också ta fram ett fällkölsalternativ. Den trumman kan göras betydligt mindre än en trumma för insticksfena. Flänsalternativet blir bara 20 kg tyngre än alternativet med glasfiberfena och det går ju att räkna hem grundstötningshållfastheten på ett betryggande sätt.

Skypemöten som börjar allt senare, Zoran sliter mycket med att få igång Z31 projektet. Kvällens möte började vid 22 och varade 24 minuter. Skype fungerar riktigt bra för två personer med samma brinnande intresse och som kommunicerar på lika stapplande engelska båda två.

Zoran har klippt sig sen sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar