onsdag 21 augusti 2013

Tisdagssegling 20 Aug

Vi tisdagsseglar i Höganäs. Som i tusen andra klubbar. Igår kväll var vi sex båtar, för två veckor sen var vi två, vi har varit sju en gång. Det varierar. Jaktstart där vi själva håller reda på starttiden, först i mål vinner. Ingen tidtagning, ingen omräkning av resultat. Inga protester, gör man fel snurrar man ett varv.

Tidigare har vi haft roterande ansvar för att vara seglingsledare. Det har vi rationaliserat bort. Nu är alltid Rolf Nilsson (som seglar Expressen Amaranda) seglingsledare. Jag träffade Rolf och hans besättning för 25 år sen när vi båda seglade Express, på den tiden när vi gärna transportseglade långt både tidigt och sent på säsongen för glädjen att segla entyp.

Jag tror att Amarandas besättning har vuxit ihop med sin båt. Dom kan den fram och baklänges, det bara funkar. Dom är mycket sega att slå. I år har det lyckats oss två gånger, båda gångerna i ca 5/6/7 m/s. Egentligen är det Expressväder men uppenbart i ännu större utsträckning Pianoväder. Vi slog dom igår kväll.
Nästan rakt västlig vind. Vi får vara försiktiga med några grundflak. Nästan 2 NM banben ger ordentlig utrymme för att testa fart. Tre gastar med benen ute istället för i sittbrunnen ökar farten drygt 0,1 knop.
Uppenbart seglade vi rakt över kajen vid målgången. Så här fel har Seapilot inte visat tidigare. På något sätt har trackingfilen spårat ur.
Vi seglade bana 5, mellanvindsbanan vid västlig/östlig vind. 7,77 NM lång utan krysstillägg. Express startar 7 min 19 sek före oss. Banan seglas två varv, efter första varvet var vi 3½ min efter, i mål 1 minut före. Medelfart 4,9 knop. Med krysstillägg seglade vi ytterligare 1,4 NM, ger medelfart 5,8 knop.
20 min i nio efter målgång. En magiskt ljummen Augustikväll. Foto: Hans Kimblad.
HBS är inte längre medlem i Svenska Seglarförbundet (vilket innebär att vi inte får segla efter kappseglingsreglerna - dom ägs av Svenska Seglarförbundet). Piano seglar sedan flera år för WBS (Vikens Båtsällskap). Amaranda seglar för Röde Orm (Nyhamnsläge), Embla - First 40.7 - seglar för SSSA (Arild).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar