onsdag 29 augusti 2012

Tisdagssegling

En vanlig tisdagssegling, en vanlig tisdagskväll i augusti. Blåser 7/8/9 m/s med upp till 12 m/s i byarna. Nordgående ström, tillräckligt mycket för att man måste ta hänsyn till den. Tisdagsseglar i Höganäs, med jaktstart och åtminstone några som kappseglar på allvar. Sydlig vind är ovanligt (det blåser nästan alltid V). Start precis utanför hamnen.
Det blåser SSO. Start från hamnen, halvvind ut till nordpricksbojen "Sparbössan", kryss till Jungnäsbådan (slår in på grundvattnet i motströmmen), läns norröver (långt ut in i strömfåran) utanför Möllegrund till Skärsbådan, kryss tillbaka till pricken utanför Möllegrund och sen halvvind in i mål.
Raka vägen mellan rundningsmärkena är 7,4 NM, den seglade sträckan enligt spåret är 8,3 NM. Seglad tid nästan 1 h 20 min, vi var 1 min efter Amaranda (Express 1047 med Rolf Nilsson som rorsman) i mål. Halvvind är en vass bog för Piano, vi närmade oss snabbt men inte tillräckligt snabbt.
En detaljstudie av kryssvinklarna ger oss råg i ryggen.
Vindinformationen gäller för närmaste väderstation (Helsingborg) när skärmdumpen görs, dvs inte alls under seglingen. Spåret är från långa kryssen från Skärsbådan mot Möllegrundspricken.
Kryssfart 6,1 - 6,2 knop (GPSfart) innan vi kom ut i motströmmen, vi seglade högt. Arild (som seglar Hansson 31 "Frökna" i Norge) säger att kryssfarten ska vara 6,4 knop - skyller på att vi inte bytte till mellan/hårdvindsfocken - lite lata och behöll den klart lättvindsbetonade orginalfocken (som sitter på på rullen). Seglar iallafall lika fort på SB och BB halsar. Röstjärnen för undervanten är inflyttade och fästa i ruffsidorna. Innebär lite annan riggeometri, får börja om från början med inställningen av undervanten.
Välsköljda segel efter allt saltstänk tidigare i sommar.
Seglar med Hans Kimblad och Ola Litström, arbetskamrater på Höganäs AB. Vi lär oss sakta hur Piano ska seglas.
Regnet har upphört, Piano är inpackad och klar, avfuktaren surrar inne i båten. Det var en fin kväll!
Snart tisdag igen, Ola går ombord på planet till Shanghai ungefär samtidigt med starten. Då är Fredrik tillbaka. Kvällsträning nästa vecka och sen är det dags för en premiär: shorthanded Helsingborg - Gilleleje den 8/9 september. Det är alla beskrivningar på Blur och Arild Heldals framgångar som lockat mig att prova shorthanded. Inser att Bohusracet kräver ordentlig förberedelse, förberedelserna har börjat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar