torsdag 16 augusti 2012

Room With a View (3), Hornbeck Haze och VOR

Det har varit stilla väder några dagar, högtrycket ligger kvar och Piano har återvänt till hemmahamnen. Inspekterar masten, monterar nytt häckstag, seglar en tur till Hornbeck och ilar ner till Limhamn för att att lyssna och diskutera VOR med Martin Krite.

Inget glapp, inga sprickor. En spartansk masttopp utan elektronik!
Spanar på grannbåten. Säkert tre kilo grejer.
Stilla trafik i hamninloppet, gästbåtarna kommer och går!
Skolan har inte börjat än, räcker att arbeta på fm så här års, vi drar till Hornbeck. Gennaker över i motström, hygger oss på stranden tar ett dopp.
Hornbeck Tropical Beach Cafe
Seglar hemåt, kryss i 5/6 m/s, 7,1 knop, dvs rejäl medström.

OK, det verkar ganska juste!
Syskonsnack på fördäck
Vi gled över på drygt en timme, Piano seglar bättre för BB halsar. Ytterligare ett mysterium att lösa. Emma kör ner till Limhamn, jag hoppar av vid "Babas". Claes Hirseman skickade ut en facebookkallelse till seglaröl med Martin Krite mellan 20 -23 precis innan vi lämnade för Hornbeck. Vill jag inte missa. Mer ett samtal än ett föredrag, Martin visade bilder i sin laptop, vi var 8 - 10 personer som satt flockade runt ett bord i innersta rummet. Claes och vi andra hade en massa frågor, skillnad mellan E3 och Groupama (E3 var roligare, Frank Cammas körde sitt race oavsett om det var med eller motgång, Martin sa upp sig en gång, men övertalades att fortsätta), om att gasta VOR (satsa på en position och se till att du gör det bra - fördäck är tufft, kräver styrka och att man skyddar sig, risk att spolas bort eller att flyga in i något och skada sig), sjukvård ombord (Martin var "läkare", dvs mest utbildad ombord. I princip skulle han klara av en blindtarmsoperation mha av videolänk och online instruktioner från land. Men den första svårigheten skulle i så fall ha varit att sticka bedövningssprutan på rätt ställe när båten rullar och far), om att vara rädd (ibland, men det trycker man bort), segla VOR igen (tja). Vad ska du göra nu? (läste teologi för att bli präst för några år sen, vet inte mer just nu än att jag snart blir trebarnsfar).
Martin körde mig till Lund, hoppade på Helsingborgståget, Kerstin hämtade eftersom sista bussen till Viken hade gått. En fin dag.

1 kommentar:

  1. Intressanta lysvinklar på grannbåtens lanterna i toppen...

    SvaraRadera