lördag 4 augusti 2012

C55 SM race 3, 4, 5 och 6

Efter 6 av planerade 9 race, 2 dagar, en gul flagg och 7 protester leder Peter Hörwing/Hans Wallen. När jag skriver detta har jag inte tillgång till resultatlistorna. Här kommer iallafall en rapport från 7 timmar till sjöss.

Segling 3. Blåser V 6/7 m/s. Svart flagg direkt, första start 10.05, allmän återkallelse och dagens första skylt med DBF anslås (båtar som över linjen och som diskats enligt svart flagg, båtarna på listan får inte starta i seglingen och ska lämna startområdet). Andra start 10.25, allmän återkallelse och dagens andra skylt. Tredje försöket 10.43, fältet kommer iväg. 43 min seglad tid i segling 3.

Segling 4. Svart flagg direkt, start 12.05, allmän återkallelse. Dagens tredje skylt. Andra försöket start 12.22 kommer iväg OK. 369 leder efter första kryssen och seglar ohotad i mål som etta, 33 långt efter som 2:a. En gul flagg för upprepad pumpning på länsen i segling 4.
1sta länsen 4de seglingen.
Segling 5. Första starförsöket 13.37, allmän återkallelse. Dagens fjärde skylt. Andra försöket 13.56, fältet går iväg. Vinden pendlar och vrider. Surfförhållanden i vågorna, följer ledarbåtarna och de jag ser uppför sig exemplariskt enligt regel 42. 290 vinner med 231 på andra plats följda av 376 och 1385. Gunnarsson i 1385 får DNE för denna segling pga att dom startat och fullföljt trots att dom var uppsatta på DBFskylten.
DBF skylt efter 1sta startförsöket i segling 5. Gunnarsson har #38 på klistermärket i stäven.
Dagens sista segling blev ett rejält lättvindskör.  Vinden hade vridit upp mot norr och minskat till 4/5 m/s. Båtarna kom iväg i första försöket. Vinden minskar ytterligare. 378 och 365 får en väldigt lokal höjdare och rycker rejält på första kryssen. 378 väljer att gå in motland på 1sta länsen tillsammans med 290. Banändring med ny kurs till märket, båten vid länsgaten tutar för fullt.
Banändringssignal
378 i ordentlig ledning före 33 och 290. Seglingsledningen har beslutat att också korta banan, men kan inte ta upp den gamla kryssgaten förrän en eftersläntrare har rundat. Det blir sent, märken kommer upp och märkesbåten kör i ilfart till sin nya position. Och 378 hamnar i ett dilemma när dom ska bedöma layline. Det blåser sådär 3 m/s och dom slår på det dom tror är layline. Men märket droppas tidigare än dom tror, 33 och 290 fortsätter, slår och går förbi i lovart. 290 tar dagens andra spik och vinner före 33, 411, 263 och med 378 på femte plats. 378 begär gottgörelse för att dom vilseletts av seglingsledningen när det gäller att bedöma banan. Protestkommitten finner att banändringen gjorts för sent och beviljar gottgörelse och 378 erhåller 1sta plats i den 6te seglingen. Dvs det blir två båtar på förstaplatsen eftersom gottgörelse inte förändrar den ordinarie prislistan.

Totalt var det 7 protester varav 4 mot seglingskommitten, SK. 2 av dessa har beskrivits ovan. Den tredje protesten gällde att startlinjen ändrats efter förberedelsesignalen i dagens sista segling. Vinden vred precis innan start och linjebåten flyttade upp startflaggan för att linjen skulle ligga bättre. Detta skedde i sista sekunden Protestkommiten fastslog att linjen hade flyttats i tid. Nästa protest gällde en båt som fått DBF trots att dom, enligt egen uppgift, inte hade varit i närheten av startlinjen. Juryn detaljgranskade protokollen och efter lite detektivarbete kunde vi fastlägga att en 7:a felaktigt hade tolkats som en 3:a. DBF togs bort.

Tre protester lämnades in för regelbrott enligt del 2: När båtar möts. Två var SB/BB situationer och en var lovart/lä. Lovart/Lä protesten kom från en en båt (Båt A) som seglar dikt bideving mot märke för att runda till länsen. Båt A möter Båt B, som redan har rundat och som länsar för BB halsar. Båt A anropar Båt B utan att få respons. Efter upprepade anrop tittar besättningen i Båt B ner under bommen, uppfattar situationen men gör ingenting (vad ska du göra om du seglar spinnaker och upptäcker en båt på en båtlängds avstånd på väg rakt in i din sida - det finns ju ingen möjlig undanmanöver att göra). Båt A slår och undviker kollision. Båt B DSQ enligt regel 11.
De två SB/BB situationerna var enkla. I den första hade kollision inträffat, BB hade tagit sitt straff och därmed fritagit sig. Protesten lämnades in för att ha som dokumentation inför försäkringsbolaget. Protesten avvisades och lades till handlingarna. Den andra SB/BB protesten var enkel, en BB båt slår för nära en SB båt. BB båten diskas.

Seglingarna avslutas i morgon söndag. Tre seglingar med första start 11.00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar