måndag 6 augusti 2012

C55 SM race 7, 8 och 9

Hemmaseglarna Peter Hörwing och Hans Wallen i båt 369 tog SM. Vinden hade vänt, det blåste sydligt mellan 4 - 7 m/s. Vinden kom och gick men en sak var klar: kryssa nära land - slå in direkt och segla längre ut på länsen. Det lönade sig nästan i alla lägen. Strömmen var svag men bar alltid norrut. Hörwing/Wallen seglade inte helt konsekvent, ibland i mellanspår på kryssen och alla gånger utom en i ytterspår på länsen. Tappade på kryssarna men tog igen på länsarna. Utom sista länsen, då dom gick in mot land. Och tappade till 16de plats. Men det räckte till SM seger.
Målgång i sista seglingen. SM segern är klar för 369 även om det blev 16de plats.
Tvåa blev Sandberg/Sjögren/&Sjögren från Värmdö Jolle Seglare i båt 290. Seglade konsekvent in mot land på alla kryssarna men inte så långt ut på länsarna. Två spikar på lördagen. Trea blev också en hemmabåt: bröderna Larsson från WBS. En spik i andra seglingen på fredagen.
Bäste Juniorbåt och 10de plats totalt blev Simon Lundmark och Jakob Munck, BoSS i båt 459.
Fullständig resultatlista finns (här).
Svart flagg direkt också i söndagens tre avslutande seglingar. Inga omstarter och totalt två BFD.
Det var inga typiska WBS förhållanden. Strömmen var genomgående svagare än den brukar. Frågade Håkan R (5:a i båt 33) om varför dom inte seglade konsekvent inåt på kryss (valde ofta mellanspår) och ut på läns. Enkelt svar: dom var osäkra på om strömmen vänt.
En protest lämnades in på söndagen. Läbåt slår och kolliderar i slaget med lovartsbåt. En bedömningsmiss från läbåten men dom snurrade inte. Blir förstås diskade enligt regel 13. Det var två båtar som hamnade långt ner i resultatlistan, men man ska förstås ta sitt straff ändå. Ingen från läbåten dök upp på protestförhandlingen.
Vinden varierade som sagt mellan 4 - 7 m/s, det betyder surfläge ibland. Men jag såg inga tendenser till pumpning. Intrycket av gentlemanna/kvinna seglingar kvarstår.

Insegling efter 9:de racet. SM 2012 är över.
Avslutar med några bilder från prisutdelningen.

WBS ordförande Kristian Resvik och äldste deltagaren på SM, han som alltid kommer med på bild - Arne K Larsen förstås. Arne seglade med Erik Gamner och slutade på 15de plats.
Yngste deltagare Amelie Östman (ska börja i klass 7 om två veckor), seglade med Filippa Linde och Oliver Uziel. Kom på 21sta plats totalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar