torsdag 23 oktober 2014

Kolfibermast

År du intresserad av att skaffa en kolfibermast? Kan vara läge att slå våra påsar ihop och importera byggsatser från CST Composites i Australien. Jag ska beställa ny rigg till #26 (det extra skrov jag har liggande som ska uppgraderas till Hansson 31 mkII). Vitsen med att beställa i klump är förstås att fraktkostnaden (ca 20 kSEK med speditionsavgifter) kan delas på flera. Flera master beställda samtidigt ger högre rabatt. CST hjälper till med dimensioneringen och plockar ihop ett paket till varje enskild båt.

I ett byggsatspaket ingår maströret i tre delar där den översta är konad 1,4 meter, skarvhylsor invändigt, förstärkning för däcksgenomgången, spridarprofiler, bom och mastliksskena i Aluminium. Allt levererat i fyra st 6 m långa 150 mm PVC rör som skydd. Maströret förstärks vid förliksfästet genom 0,5 mm extra lindning. Maströr och innerhylsor limmas ihop med epoxi, mastliksskenan limmas med Metakrylatlim.

Selden eller John Mast beslag i rostfritt eller Al till blocktrissor, hakplåtar, bom- och kickfäste fungerar bra. Alla skruvade eller popnitade beslag måste ha plåtar på insidan av röret (lätt att få dit). Vill du ha exklusiva limmade kolfiberfästen till bom och kick från CST blir det lite dyrare. Masttoppbeslaget köper man bäst från Ceilidh i Holland. Spridarna fäster man med fastlaminerade spridarbalkar som går rakt genom kolröret. Har du en Al rigg kan du återanvända spridare och bom och stående rigg, då sparar du pengar. Maströret måste lackas med 2-komponents polyuretanlack eftersom epoxi inte klarar UV strålning.

Jag är gärna behjälplig med råd och kan också bygga ihop kolmasten åt dig,

Hör av dig snarast till mig via kommentarsfältet med frågor och om du är intresserad (tex om du vill ha offert - speca i så fall vad du vill ha med så plockar jag ihop ett paketpris med delar från flera leverantörer). Ordern går iväg snart!

Orsaken till att jag väljer CST istället för Ceilidh i Holland, som gör lika bra byggsatser är att enbart CST har den profil som passar #26. Ceilidhs profilprogram är för glest.

Länkar: CST (här) och Ceilidh (här). Till Piano har jag 142 Series D-Elliptical profilen med reducerad väggtjocklek (minskad från 3,3 till 3 mm), men väljer 134 profilen till #26 för att kunna böja masten lättare. Till Cheetah30 (klicka på Cheetah i kolumnen till höger) valde vi Ceilidhs 3section 20 som är identisk med den Sparcraftprofil i Al som satt på båten tidigare (Al masten som knäcktes på MBBR 2012 efter att röstjärnet kollapsat).

Om Ceilidh har en profil som passar din båt, är det ide att köpa därifrån, fraktkostnaden blir klart lägre. Är vi flera som köper från CST blir fraktkostnaden per byggsats ungefär samma som en mast från Ceilidh.

3 kommentarer:

  1. Spinnaker bommar, ganska dyrt här hos oss men kanske inte lika dyra att ta hem tillsammans med några master från din leverantör?
    Jan "Antheor"

    SvaraRadera
  2. Hej, letar efter en kolfibermast till min Comet 26 SLK(10,8 m, enkla svepta spridare).Görs master fortfarande i Viken?Hur räknar man ut dimension från alu-profilen?
    Björn i Halmstad

    SvaraRadera
    Svar
    1. För samma hållfasthet och egenskaper ska böjstyvheten vara lika. Böjstyvheten är tröghetsmoment i x- och y-led multiplicerade med E-modulen, som för Al är 70 GPa. Kolmasten har högre E-modul, det exakta värdet beror på orienteringen av fiberpaketen. Överslagsmässigt kan du räkna med 100 GPa i längsled. Det är vanligt att kolmaster är styvare än Al-master, men det är en designfråga. Man kan välja samma styvhet. Jag kan förmedla ett mastköp av profiler som kommer från Ceilidh och hjälpa dig att bygga ihop masten, gå in på deras hemsida carbonmasts.com och klicka dig fram via "marine". Jag tror att sektion 25 skulle passa din båt. Om det inte passar precis så kan dom justera väggtjockleken. Jag byggde masten till Cheetah med den profilen (leta inlägg i kolumnen t.h.). Skicka din e-postadress via kommentarfältet om du vill diskutera mera i detalj, jag lägger inte ut några e-postadresser.

      Radera