Mina racerapporter handlar ofta om hur Piano tråcklar sig igenom svåra strömlägen. Det blir så eftersom jag uppfattar att det är där racen avgörs. Men är det kappsegling? Vad skulle kappsegling egentligen vara?
Ibland får jag gliringar som går ut på att SRS segling inte är på riktigt - kom igen när du mätt in båten i ORCi. Vad skulle skilja SRS och ORCi segling? Det finns åtminstone en viktig punkt:
ORCi seglare har en mer seriös inställning till sin båt.
1. Kommer alltid till start (tror jag) med ordentligt rengjord botten.
2. Har lagt ner mycket jobb på att få köl och roder iordning.
3. Segel i kappseglingsskick.
4. Har lagt ner tid på att träna ihop besättningen.
Det är väl så enkelt att om man missar dom tre första punkterna, så är risken stor att man blir efter. Inget glid. Båtar med slem eller ännu värre beväxtning i botten blir helt enkelt efter och - speciellt i slutet av säsongen - har vi en tydlig uppdelning i seglingens A- och B-lag. Att vi i Piano är lyckosamma på kappseglingsbanan ser jag mest som att vi (för det mesta) har ordning på båten. Vi kom till start på Saltholm Runt i slutet av augusti och där blev vi efter. Pga slem på köl och roder. Så småningom bröt vi seglingen men det var av ett annat skäl.
Mini 650 med blank botten. Svängkölen är insvept i papper under sprutmålningen! Bilden hittade jag på facebook |
Men tillbaka till frågan om vad kappsegling egentligen skulle vara. Läser på facebook om Patrik Forsgren som kör speedträning utanför Sandhamn med sin First 36.7, det gäller att ha sina polardiagram fullständigt i ordning. Alla segelbyten bestäms av AWA och vindstyrka, att hela tiden ligga på precis målfart. Det är säkert ett fascinerande sätt att segla, kräver minutiös koll och en besättning som vet precis vad varje person ska göra. Speedsegling och att läsa vinden. Plus förstås den taktik som krävs när det är många båtar på banan. Piano har tre segel, fock på rulle, stor förstås och spinnaker. Enda tillfället vi får beslutsångest är på halvvindarna där vi hur många gånger som helst har försökt få till vår plana spinnaker. Men nu kommit på att den väldigt sällan gör någon nytta, bättre vänta tills vi kan bära den stora. Piano har plotter och men i övrigt inga instrument. Hur seglar vi? Kryssen från Helsingör söderöver på 2mannaseglingen från Helsingborg för några veckor sedan var stökig. Vinden varierade mellan 3 - 5 m/s, vågskvalp och strömfåror. Inte för att jag egentligen kan förklara varför och hur men vi trimmade focken hela tiden på känsla och att det måste vara driv. Telltales bar hela tiden som dom skulle, men ibland skulle det bara vara mer genomströmning, ibland kunde vi stänga spalten mer. Skotvagnen till storen åkte upp och ner i takt med fockskotningen.
Skulle kappseglingen bli roligare om vi mätte in i ORCi? Sannolikt mindre startfält men större motstånd. Det sista vore en stor fördel. Till dom tidiga SRS seglingarna i Öresund, dvs Lomma i början av maj och Kullaseglingen från Helsingborg i början av juni kommer båtarna i bättre trim och då blir också motståndet större. Är det värt en tusenlapp att lyfta båten och tvätta av botten? Känner man någon med grodmansutrustning? Kjell W i Helsingborg som seglar First 35 Maria har utvecklat en borste som han kan tvätta skrovet med, köl och roder dyker han för att tvätta. Piano har centrumlyft och kranbilen lyfter enkelt, brukar ta en halvtimme totalt att fixa botten.
För att runda av det hela: Nej det blir inget ORCi mätbrev för Piano. Jag önskar och hoppas att många andra båtar också orkar lägga ner det arbete som krävs för att hålla framförallt botten ren så att SRS segling blir vassare. Som jag uppfattar det är SRS regeln i princip lika rättvis som ORCi och ger möjlighet för många fler båtar att slåss i toppen. Entyp innebär roligare segling, men då måste jag vara borta från min icke seglande familj alltför mycket. Det är också orsaken till att min aktionsradie är ganska liten.
SRS är inte lika rättvist som ORCi och det hänger ihop med indata. Man får ser SRS som det är - en respitregel för breddsegling mao. en balans mellan enkelheten och rättvisan och där kan man ju ha olika uppfattningar vår gränsarna ska ligga...
SvaraRaderaGöra rent botten håller jag med om. Det gör skillnad. I Insjö där vi seglar är det egentligen endast slämm och den växer på fort. Det kan vara så att olika båttyper är olika känsliga men jag märker redan en skillnad efter endast 2 -3 veckor i sjön. Borsta av hjälper inte helt. Vi har dammat av den gammal tekniken att luta båten och slipa våt.
Träningssegling kör vi med vår träningsställ där storen är original (ca. 30 år) och genuan kanske 20 år gammalt. Det är "good enough" för att lära sig båten och hantering och trim av seglen. Jag tycker inte att det är lönt att slänga upp och slita på kappseglingsställ så länge vi kan tjäna mer på att bli bättre via segeltrim, kursval och mycket annat. Hantering i manöver ger också något men långtifrån lika mycket som att hålla fart i båten.
Men så har jag ingen koll på strömmar och dylikt heller men vi har lärt oss att bli duktiga i lättvind...
Lättvindssegling är väl grejen för seglare i grodhavet! Jag har tidigare tänkt precis som du när det gäller val av segel vid "träning", men numera seglar vi måndagsseglingar med racingstället. Helt enkelt för att vi måste lära oss det riktigt ordentligt.
SvaraRaderaExpressen rensade vi med "reptricket", dvs ett dubbelt rep från sida till sida som två personer drog fram och tillbaka under skrovet. Kölen blev oftast lämnat åt sitt öde. Det blir numera tre lyft eller dyk per säsong, ett vid midsommar och ett i början och ett i slutet av augusti.
Problemet med ORCi i förhållande till SRS är - som jag ser det - att ORCi är helt anpassat för ganska snäva variationer i design. Arilds Hansson 31 i Norge är ORC club mätt mha en skrovfil som togs fram på Erik Hanssons tid (mitten på 00-talet). Och hans NOR rating mättal är tom lite fördelaktigare relativt andra båtar än SRS. DH segling med Piano skulle vara en riktig utmaning, nästan samma som X99, i SRS skulle det motsvara tre pinnar. Det skulle vara en spännande kamp men tyvärr skulle Piano aldrig hamna i samma löb som X99, som för det mesta seglar egen klass. Jag tycker den typ av SRS segling som finns i Sverige är helt OK, typiskt 10 båtar i samma heat. Men det kanske beror på att det går så bra!
Jag skulle vara försiktig att likställa ORC-club med ORCi. ORC-club är även den avsett för breddsegling, dvs. en förenklad variant.
SvaraRaderaSom sagt, min erfarenhet är att rep, borste och dylikt inte lever upp till polerad botten men så kanske är det skillnad mellan båttyp och båttyp.
Jag förstår att ni tar fram tävlingsställ för att lära er seglen. Det är ju enfråga var besättningen befinner sig i utvecklingen.
Också Expressen lyfte vi efter varje tur till Bohuslän och dessutom gick det ju ganska enkelt att kränga omkull båten bara genom att fästa spinnakerfallet i bryggan och vinscha ner masttoppen. Men för 25 år sen var nog reptricket vad alla gjorde (förutom dom få som stod på land när dom inte seglade)
SvaraRaderaHelt rätt vad gäller botten. Vi lärde oss det på ORCi EM Sandhamn i fjol. Lyft och vattenslip är det som gällde om man seglar EM. Inte mjuk färg med slem.
SvaraRaderaAngående ORCi vs SRS och rättvisa så förstår jag inte hur du fick ihop ditt resonemang. Det kan vi ta när vi ses. ;-)