fredag 2 maj 2014

Framåtlutad mast

Scampin Fanny kommer i sommar att segla med framåtlutad mast. Precis som BojBoj och familjen  Forslund från Runmarö seglat i många år.
BojBoj med framåtlutad mast, bilden från Bosse Bergqvist.
Kontaktade Håkan Forslund och frågade om lite tekniska detaljer (Bosse och Tommy är alltså Bo Bergqvist och Tommy Strandberg som fixat till Fanny - klicka på Scampi i högerkolumnen så hittar du alla inlägg om deras jobb:
 
" ... Intressant med Bosses och Tommys projekt. Alltid kul när någon spetsar till en Scampi. Man får mycket kul segling för pengarna. Dvs, Scampin är väl inte känd för att vara vass på hårda undanvindar, men i övrigt går den ju jävligt bra, och speciellt kryssar i de flesta vindstyrkor.

 Vi har ju numera tre scampis i familjen, BojBoj som är pappas gamla båt har Peter numera. Jag köpte en efter X99 projektet för dryga 10 år sen, och Beje köpte en för kanske 5 år sen. Så vi har ju haft ett par Gotland Runt drabbningar som varit skitkul. Vad gäller bottenfinish och kölprofilering så leder Peter utan jämförelse. Han har gjort samma jobb minst som Bosse och Tommy. Jag är inte i närheten, men har ändå hygglig finish. Det märks, framförallt öppna vindar i lite lättare styrkor. Kul att kunna benchmarka på det viset vi haft möjlighet till. Lustigt nog tycker jag inte kryssfarten skiljer nämnvärt trots Peters vedermödor med kölen. 
...

Akterstaget är helt enkelt en vire hanfot fäst i akterstagets nederkant som slutar i en sexskuren talja som är grovtrimmet. Fintrimmet (och förstagsspänning) är talja som är fäst nedtill mellan hanfotsändarna och upptill mitt i ett beslag med två block som förbinder hanfotens båda sidor. Dra i taljan och de blocken ”tvingar ihop” hanfoten varvid spänningen såklart blir högre.
Får se om jag kan skicka en bild längre fram när båten är sjösatt. Inte där ännu.... J
... "

BojBojs akterstagssträckning inför start Runmarö Runt2008 - klicka på bilden så ser du tydligare, photo by www.sevenoceans.wordpress.com. Bildtips från Bosse B.
Kontaktade John Granath och frågade om han hade mer detaljerade bilder:
" ...
Så kör(de) vi M22 också - masten framåt. Teorin är (väl) att det inte blåser parallellt med vattnet utan lite uppifrån. De moderma 5,5orna kör också extremt så. Se bild ... "
 
5-5:an seglas på 3 personer som hänger ungefär som på starbåten. Foto Johan Granath. Du hittar fler bilder på 5-5:or (här), alla förstås tagna av Johan G.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar