söndag 19 augusti 2012

Kräftsegling i Viken

När alla andra seglar Tjörn Runt och Harken Solo Challenge, arrangerade WBS klubbmästerskap för kölbåtar. Varmt och gott på havet, 7/8 m/s sydlig vind och 2 - 3 knop nordgående ström ute i farleden. Förstås svagare ström närmare land och vi körde slalom mellan bottengarnspålarna för att undvika strömmen. Problemet med bottengarnspålar är att man vet inte riktigt vilka som har staglinor (fästa i toppen på stolparna och förankrade drygt dubbla djupet åt sidorna) så det är tillrådligt med lite säkerhetsavstånd.
13 båtar till start, en ganska lättjefull segling. Joakim Hammerö i sin ScanCap 99 tappade storfallet och så var det bara 12.
Kryss/länsbana, totalt 3 rundningar vid kryssmärket, dvs många manövrar. Spinnakerbombeslaget från ForeSpar bockades i första sättningen, det blev ett race utan spinnaker.
Ett lite lagom veligt spår i startområdet. Skärmdumparna från Sea Pilot gjorde jag i lugn och ro på em, då vinden minskat och vridit mot ost.
Spår från första, andra och tredje kryssen (plus testkryssen innan start). Kryssvinklarna är OK på grundvattnet. Krävdes stor översegling för att klara märket ute i forsarna, på tredje kryssen vågade vi ha lite mindre marginal.

Vi var hack i häl på Bernes Sweden Star 370 vid första rundningen. Dom seglade på två, fick så småningom upp nåt assymetriskt och gled ifrån.

Rundning vid svart pil, röd pil är bottengarnspålar.
Seglad tid 2 tim 13 min, 7 min efter Berne. 6½ min före Expresserna, borde varit ytterligare 4 för att vi skulle ha vunnit. Motsvarar 3% seglad tid, stämmer ganska bra med SRS regelns reduktion av mättalet när man seglar utan spinnaker.
En dag på havet.
Kräftseglingen vanns av Per Lundberg, Fredrik Rege på andra plats, båda med Expresser. Piano på tredje plats, det blev en flaska bubbel och diverse korvar från UP Hallen i Viken. Med ombord på Piano seglade Ola Litström, Fredrik och Liam af Ekström och Matts Mollestam. Synd att vi inte fick en duvning i spinnakerhantering.
Seglade tillbaka till Höganäs hamn på söndag, bytte spinnakerbombeslaget (jag köpte fyra st i USA 2008 - det var innan Benns hade börjat importera den stora modellen). Skurade båten ren med grönsåpa och vandrade 5 km hem till Viken en tropisk stilla eftermiddag. El Nino har vänt, vi kan få tropiskt väder ytterligare en månad - som vi hade 2002.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar