torsdag 21 maj 2015

Om tre dagar

Predict Wind presenterar två prognoser som baseras på olika predikteringsmodeller, PWG och PWC. PW betyder förstås Predict Wind, G tror jag betyder Global med ursprung i USA och C modellen har sitt ursprung i Canada. Om båda modellerna visar samma prognos kan man känna sig trygg. Annars ska man dra öronen åt sig.

Dags att dra öronen åt sig!

Prognoserna från sextiden i morse är inte överens när det gäller vädret på måndag. Så här ser det ut, gällande för måndag em kl 14:

Predict Wind på PC, gratisversionen. Upplösningen i prognosen är 8 km. Prognoserna uppdateras var tredje timme.

För Gustaf Dalen visar PWG modellen sydlig vind,  PWC anger nära ostligt. För Visby gäller SSO och NO. SMHI anger SV - SSV för Gustaf Dalen och Visby vid samma tidpunkt.

Får nog vänta till prognoserna som kommer närmare rejset innan vi kan börja den skarpa planeringen.

En liten anmärkning om upplösningen i Predict Wind. Gratisversionen har upplösningen 8 km, betalar man 29 kr för en månad får man tillgång till prognos för det närmaste dygnet med upplösningen 1 km, dvs beräkningen tar hänsyn till lokala effekter som kustlinjens höjd tex och sjöbriseffekter. Den högre upplösningen finns bara för några få ställen utefter den svenska kusten. Ett sånt område ligger vid Oxelösund och ett annat över norra Gotland vid Fårösund. Om du enbart är intresserad av prognoser i kappseglingsområdet för Seapilot2Star Baltic får du inte ut mer information med betalversionen än du redan får med gratisversionen frånsett start och målgången i Oxelösund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar