söndag 31 maj 2015

On the road again

Passade på att köra ner Piano till Höganäs hamn. Det här är ett kort inlägg i avvaktan på genomgången av erfarenheterna från Seapilot2Star.
Det är väl samma gamla ställe där han brukar stanna för att fotografera
På en hamnplan i en stad nånstans på Kullahalvön. Hoppas han kommer ihåg att montera rodret innan sjösättningen.






lördag 30 maj 2015

Seapilot2Star Baltic 2015

Tillbaka i Viken efter Seapilot2Star Baltic. Seglade med Bosse Fransson i hans Dynamic 35. Totalt drygt 400 NM avverkade under 6 seglingsdagar. Jag fick hasta tillbaka för att hinna i tid till att vara seglingsledare för WBS vårregatta idag lördag. Men 16+ m/s vindprognos fick oss att ställa in den seglingen som skulle seglas shorthanded med 3 personer ombord.

Bosses båt är döpt till Existens, namnet från en Holländsk båt dom hamnade vid sidan av under återfärden från ett år i Medelhavet med hela familjen för 15 år sedan. Ett möte i en hamn som helt enkelt bara var inspirerande.

Existens har Västervik som hemmahamn, några smågrejer måste fixas innan vi skulle segla i väg. Planen var att gå till Gryts Varv och resturangen på fredagen. Men hur det var kom vi inte iväg i tid, så det blev Harrys i Västervik istället och tidig avfärd lördag morgon. Halvvinden 75 NM upp till Oxelösund gick fort. På bryggan väntade Ove Söder, som är boss för hela seglingen. Studiekamrat från KTH på 60-talet. På söndagen lyfte vi ur dom stora verktygslådorna (fick stå i OXSS's klubbhus), handlade mat, ganska enkel meny: 2 kg Mamma Scans köttbullar (glutenfria), mandlar, torkad frukt, Coca Cola och godis. Bosse levde mest på mackor.

Existens seglar i klass 5, med SRS mellan 1,269 (Swede 55) och 1,306 (Figaro 2). Jag var mest spänd på mötet med Figaro 2 Tutalör som seglades av Anna Drougge och Martin Angsell.
Figaro 2 Tutalör ca 30 min efter starten från Oxelösund.
Startordningen och starttiderna var samma alla tre dagarna rejset pågick. Klass 1, dom minsta båtarna kl åtta med SRS mellan 1,058 (Piano, som är den one-off båt jag byggde i början på 70-talet - (här) och (här), nu ordentligt renoverad av Rolf Erixon) och 1,164 (Linjett 33). Vi startade halv elva. Vindarna varierade (förstås) under förmiddagen men de sju första båtarna från etappen till Visby var från sex startgrupper, vilket tyder på att förhållandena jämnade ut sig. Sträckbog upp mot Vinterklasen, föll av mot Grässkärs fyr och Kränkan NO, lovade lite mot Gustaf Dalen och sen dikt bidevind mot Visby. Vi hade förberett Code Zero sättning efter Gräskskären, men det blev inte så stor fallning att det hade lönat sig, vinden hade ökat till ca 7 m/s. Istället gled seglet överbord och började tråla, vi fick slita några minuter med att få upp det och under tiden gick Tutalör och Tiki Minos (slutsegraren i Klass 5, Arcona 340) förbi. Vi rundade Gustaf Dalen och var ganska snabbt förbi Tiki Minos, men Tutalör hann vi inte ikapp. Med hjälp av AIS kunde vi hela tiden mäta avståndet, det var som mest 0,8 NM och ibland nere på 0,4 NM. Vi seglade i princip lika fort och eftersom Tutalör enligt mättalen ska vara 30 sekunder snabbare per sjömil, så slog vi dom med en minut på beräknad tid. Tiki Minos vann etappen ganska överlägset, dom seglade högre och på slutet av etappen blev det ren kryss utefter Gotland. 15 minuter beräknad tid, som motsvarar ca 11 minuter seglad tid efter 12 och en halv timmes segling.

I hamn stod funktionärer och lotsade oss in till rätt brygga, båttillbehörsaffären var öppen och jag köpte kapokkuddar så att vi skulle sova lite skönare. Bosse har monterat en värmare i Existens och den räddade många kalla nätter. I säng vid ett-tiden, sov länge och gick ut till start på etapp två.

Det är trångt i Visby hamn, båtarna släpptes iväg fyra och fyra, vi startade tillsammans med Tutalör, Dreamline One (Linjett 40) och Merliz (Dufour 40 HR). Tutalör och Existens kom iväg bäst och i den lättare vinden gled Tutalör ifrån med den fartskillnad det ska vara mellan båtarna, dvs ca 0,05 knop.
Tutalör på väg ut ur Visby hamn.
Första delen av etappen mellan Visby och Oskarshamn blev knepig. Vinden minskade, vi bytte till Code Zero och gled ifrån Tutalör (som seglar utan Codesegel). Vinden kom och gick och som mest var vi några hundra meter före. Tutalör satte sin plana spinnaker och med vind från V seglade vi båda lågt och hamnade O om rhumbline mot Ölands Norra udde. Tiki Minos och resten av klass 5 gick en högre kurs. När vinden efter ett tag vred till SO låg vi helt på rätt ställe och började åka ifrån dom övriga i klass 5, Tutalör halkade tillfälligt efter. Vid Ölands Norra udde kom ny vind från SV, vilket betydde att båtarna väster om oss låg bättre till. Tutalör hade kommit ikapp och nu blev det kryss hela vägen in till Oskarshamn. Vi gick ut halvägs i Kalmarsund och slog söderut. Båtarna som  gått in lite mer mot fastlandet gick bättre. När vi åter mötte Tutalör vid Blå Jungfrun låg dom några hundra meter före. Vi slog ganska snart in mot Oskarshamn, dom fortsatte förbi Blå Junfrun och drog förstås fördel av det vrid mot syd som kom halvvägs in från Blå Jungfrun. Vi gick inte alls bra under kryssen in från Ölands Norra, Bosse gjorde en genialisk omskotning och tog över rodret och helt plötsligt gick vi riktigt fort och högre. Men Tutalör tog över andraplatsen i klass 5, Tiki Minos utökade ledningen till 28 seglingsminuter i klass 5.  Tutalör 2 minuter före oss.

Möter Piano (går hos mig under namnet träPianot för att skilja från min Hansson 31 med samma namn) efter rundningen av Blå Jungfrun

Träpianot innan start i Oxelösund. Med Ridder orginalrigg och samma Al-skena i relingen som för 41 år sen.
Stoppet i Oskarshamn var inte lika välorganiserat. Fanns bara två toaletter som dessutom var kombinerade med dusch. Kön var lång. Men korvgubben hade öppet hela natten, det blev 3 korvar, tandborstning och sova. På morgonen var kön lika lång till toaletten/duschen. Frågade i ProMarinakiosken om det inte fanns nån ytterligare hemlig toalett nånstans. Jovisst, du kan få duscha hemma hos mig, jag kör dig. Så jag duschade i ett riktigt vackert 50-talshus med prunkande trädgård. Sprang tillbaka till båten och ut mot starten på tredje etappen.

Vindprognosen inför sista etappen var inte entydig. Vi fick specialprognos från SMHI varje dag, men dom var ganska svepande och svåra att använda sig av för att kunna göra bra taktiska val. Jämförde med Predict Winds prognoser, SMHI stämde ganska väl med PWG modellen, enligt båda kunde alternativet att gå nära skärgården vara en fördel , PWC spådde mer vind raka vägen över havet. Klass 5 var ganska väl samlad ut till Blå Jungfrun. På väg norrut valde Tutalör och Tiki Minos att gå in mot skärgården, Solidtango (Elan 37), Krut (Archambault 35) och vi valde rhumbline, dvs över havet. Vi höll jämna steg med Krut fram till Ölands Norra grund, Solidtango gick bättre ca 1 NM närmare fastlandet. Vi var faktiskt för passiva under den delen av seglingen. Men vi ryckte upp oss och började segla riktigt aktivt. Slör i ganska svag vind och gennaker kräver väldigt aktiv segling för att kunna  bygga den relativa vinden som ger ännu mera fart. Vi började direkt glida ifrån Krut. Vinden ökade lite och vi toppade i 10,1 knop. Under den delen av sträckan var vi näst snabbaste båt i hela fältet efter PACMAN. Så länge vi hade mobiltäckning kunde vi under hela rejset följa vår och våra konkurenters placeringar via en länk på Seapilot2Stars hemsida. Vi halkade ner ordentligt under första delen av etappen, Tutalör gick som tåget utefter land. Men sen  körde dom fast. Miki Timos slog tillbaka ut mot havet för att rädda situationen. Tutalör stannade mer eller mindre och var som mest 8 NM bakom oss. Vi var också långt framför Tiki Minos, men deras seger i klass 5 var aldrig hotad, marginalen från de första etapperna var för stor. Solidtango och Krut var förbi oss ett tag. Men Krut halkade sen ohjälpligt efter.

Det blev en fantastisk dag på havet, styrde ganska mycket på vindinstrumentet för att hålla relativ vind på optimala 60 grader för den stora gennakern. Solidtango seglade lägre och så småningom bytte vi sida. Vi låg ca 1 NM väst om Solidtango när vinden dog och ny vind kom från N, ren kryss alltså Vridet innebar att vi låg lika. Kryssen varade uppskattningsvis en halvtimme, sen började vinden vrida mot V och vi hissade först Code Zero och skiftade sen till gennaker. Plattvatten och gennakersegling i stabil vind. Provade med att koppla in autopiloten, jämförde fart vid manuell och autopilotstyrning och faktisk kunde ingen av oss segla snabbare än autopiloten som styrde på kompasskurs. Mörkret sänkte sig och det blev en formidabelt vacker natt med klar himmel och tusen lanternor. Kallt, kallt. KALLT! Fem lager ylleunderställ plus seglarstället räckte inte. Jag är nog en frusen typ.
Solidtango innan rundningen av Gustaf Dalen
Rundade Gustaf Dalen alldeles efter Solidtango. Med Tiki Minos fortfarande i stabil ledning på beräknad tid trots drygt 2 NM efter, så slogs vi om andraplatsen i klass 5. Vi låg 11 seglingsminuter efter och det var 12 NM kryss kvar. Bosse styrde hela vägen in, han är starkare än jag, så inför varje slag bytte vi position, efter fullbordat slag bytte vi tillbaka. Vi tuggade oss upp genom fältet och i mål var marginalen 3 seglingsminuter till vår fördel över Solidtango.

Målgångsrakan
Klockan fyra torsdag morgon
Kom i mål 4:22 på torsdagsmorgonen. Andra plats i klass 5, tionde plats totalt. En och en halv timme seglad tid efter överlägset totalsegrande Silverfågel (Diva 39).

Pyttipanna, ett glas vin (i avsaknad av glutenfri öl) och sov några timmar. Vindprognosen var 10-12 m/s sydlig vind, vi skulle segla tillbaka Existens till Västervik, bytte till liten fock och kryssade ner till Håskö, en skärgårdsidyll som vaknat ur sin vintersömn.

Bryggan på Håskö
En vidunderlig köl
Blev tillsammans med besättningen på Nirvana (Eloge 38) bjudna på middag ombord på Evelina (Crown 39). Ugnstekt kassler i currysås och ris. Ett underbart avbrott från köttbullsdieten under rejset. På fredagsmorgonen gick vi vidare för motor söderöver, men räknade ut att jag inte skulle hinna till Nässjö i tid för att hinna med sista tåget till Helsingborg om jag följde med hela vägen. Hoppade av i Gryt, fick lift till Linköping, och lyckades ta mig hem hela vägen trots att alla platser på SJ's tåg var slutsålda. Med den nya autopiloten från Garmin var det en enkel match för Bosse att sig hela vägen ner själv. Han hissade segel och kryssade i den återigen alltmer tilltagande vinden.

Ett välkomnande skärgårdstroll

torsdag 21 maj 2015

Vart tar högtrycket vägen?

Dom två vindprognoserna för starten på Seapilot2Star Baltic är inte alls överens, vare sig med sig själva eller med SMHI. Det handlar om vart högtrycket har sitt centrum och vilken väg högtrycket flyttar sig.

Kl 0500 på måndagen placerar de två prognosmodellerna högtryckscentrum på olika ställen:

Kl 05 placerar PWG modellen en högtrycksrygg från Ölands norra åt NO . Öster om högtrycksryggen blåser det nordligt, på västra sidan är vinden sydlig. PWC modellen t.h. placerar högtrycksryggen i princip efter fastlandskusten. Svag vind vid starten, mer vind och nordligt ute på havet.
Kl 20 har högtrycket i PWG modellen flyttats österut vilket betyder sydlig vind i hela kappseglingsområdet. I PWC modellen är högtrycket flyttat något åt NO och vinden står också NO.
 Vindarna från dom två modellerna ger helt olika strategi för överseglingen till Visby. Följ fastlandet söderut enligt PWG prognosen och slå över sent mot Gotland. Enligt PWC vinden blir det slör, segla lite överbåge för att komma ut i den starkare vinden till havs. Vind enligt PWG modellen gynnar småbåtarna, som hinner en bit söderut i SV vinden på morgonen innan den vrider mot S som vi lite större båtar blir hänvisade till. I PWC modellen kommer småbåtarna att ligga och driva i svag vind tills storbåtarna startar och alla kommer iväg.

Nu lämnar jag min PC, det blir inga mer Predict Wind inlägg. Som tur är kan jag följa PW på paddan, men jag kan tyvärr inte lägga ut bloggbilder via den. Fast det kanske finns nån på bryggan i Oxelösund som kan visa mig hur jag ska göra? Det blir facebookrapporter under seglingen, vi har säkert kontakt med mobilnätet både då och då.

Imorgon startar uppseglingen från Västervik mot Oxelsösund. Enligt omröstningen på tangosailing.nu är vi favoriter i klass 5. Hur sjutton kunde ni komma fram till det?


Om tre dagar

Predict Wind presenterar två prognoser som baseras på olika predikteringsmodeller, PWG och PWC. PW betyder förstås Predict Wind, G tror jag betyder Global med ursprung i USA och C modellen har sitt ursprung i Canada. Om båda modellerna visar samma prognos kan man känna sig trygg. Annars ska man dra öronen åt sig.

Dags att dra öronen åt sig!

Prognoserna från sextiden i morse är inte överens när det gäller vädret på måndag. Så här ser det ut, gällande för måndag em kl 14:

Predict Wind på PC, gratisversionen. Upplösningen i prognosen är 8 km. Prognoserna uppdateras var tredje timme.

För Gustaf Dalen visar PWG modellen sydlig vind,  PWC anger nära ostligt. För Visby gäller SSO och NO. SMHI anger SV - SSV för Gustaf Dalen och Visby vid samma tidpunkt.

Får nog vänta till prognoserna som kommer närmare rejset innan vi kan börja den skarpa planeringen.

En liten anmärkning om upplösningen i Predict Wind. Gratisversionen har upplösningen 8 km, betalar man 29 kr för en månad får man tillgång till prognos för det närmaste dygnet med upplösningen 1 km, dvs beräkningen tar hänsyn till lokala effekter som kustlinjens höjd tex och sjöbriseffekter. Den högre upplösningen finns bara för några få ställen utefter den svenska kusten. Ett sånt område ligger vid Oxelösund och ett annat över norra Gotland vid Fårösund. Om du enbart är intresserad av prognoser i kappseglingsområdet för Seapilot2Star Baltic får du inte ut mer information med betalversionen än du redan får med gratisversionen frånsett start och målgången i Oxelösund.

onsdag 20 maj 2015

Åka runt hela banan

Nya besked från Predict Wind, undanvind runt hela banan! Det som för några timmar sen var kryss till Visby har blivit läns. Sen blir det läns till Oskarshamn på tisdag. På onsdag morgon vänder vinden till S och därmed blir det läns också tillbaka till Oxelösund.

Predict Wind på PC, gratisversionen. Prognos för måndag morgon kl 8, dvs vid första start. 5/6/7 m/s nordlig vind. Dom två bilderna visar prognoser baserade på olika simuleringsmodeller. Skillnaden mellan modellerna är väldigt liten.
Vindprognosen kl 11 visar nästan samma väder.

Den högra PWC modellen anger lite högre vindstyrka än PWG modellen t.v.
 Prognoserna gjordes vid 18-tiden. Nästa prognos från Predict Wind kommer efter 12 timmar, dvs omkring kl sex i morgon bitti.

SMHI's prognos för Gustaf Dalen upprättades kl 15 och visar fortfarande sydliga vindar under måndagen.

SMHI och Predict Wind är iallafall eniga om att det blir läns både från Visby till Oskarshamn och från Oskarshamn tillbaka till Oxelösund. Bara att åka alltså!

Undrar var detta slutar?

Om fyra dagar

Inför Byxelkroken i höstas (här) var mina förberedelser ganska minimala. Förväntningen var att få prova Bosses båt. Den här gången är uppladdningen längre. Dels har vintern byggt upp suget efter att segla, Piano står fortfarande på land (Dragan väntar på bra väder för att sprutlackera) och Seapilot2Star Baltic är ett stort äventyr. Jag har följt rejset via Seapilot i flera år och tex glatt mig åt att Eländet kom först i mål förra året. Och lidit med alla som gav sig ut på kryss i 18 m/s från Oskarshamn mot Oxelsösund för tror jag tre år sen. Vädret blir vad det blir, men ska vi kunna segla taktiskt rätt är min lösning bl.a. att följa väderprognosernas förändringar, i det här fallet en vecka i förväg.

DMI, dvs danskarnas motsvarighet till SMHI ger ut vecko och månadsprognoser. Igår kom den (här) uppmuntrande (?) rapporten

" ... Vi får først to uger med ret køligt og skiftende vejr (omtrent to grader koldere end normalt) med både en del sol og en del regn eller byger ..."

Torrdräkten känns bara ännu mer rätt. Prognosen fortsätter:

" ... Et større lavtryksområde over Nordsøen og Sydskandinavien fyldes op i løbet af denne uge (uge 21), men i pinseweekenden (pingst alltså) passerer et eller to lavtryk Nordskandinavien vestfra. ..."

Lågtryck från Atlanten, det betyder att danskt väder så småningom blir svenskt. Så vi kan nog tro på vad DMI skriver. Tyvärr täcker inte vindprognoserna från DMI området där vi ska segla. Så jag fortsätter kolla Predict Wind och SMHI.

Predict Wind har skiftat vindriktningen i sin prognos sedan igår, så nu stämmer den ungefär med SMHI. Huvudsakligen vind från S på måndagen, kryss i svag vind som ökar framåt em/kvällen.
Start Mån 0800. Svag vind 1 - 2 m/s från V. Bra vindriktning, men småbåtarna hinner inte så långt. Klicka på bilderna om du är skumögd.
Vid 11 tiden har vinden vridit till S, kan vara läge att slå in mot fastlandet för att käka höjd. Vinden har ökat lite.
Vid 14 har den sydliga vindriktningen stabiliserats. Hade varit fint att ha hunnit halvvägs utpå havet för att få lyft i SV vinden.
Vid 17 har SV vid Gotland hunnit fly undan. Vinden är lite starkare på fastlandssidan, verkar inte vara smart att vara ute på havet i det här läget.
Mellan 17 - 20 händer inte så mycket. Det blåser 6/7/8 m/s från S, vrider till SSV och avtar vid angöringen av Visby.
SMHI's prognos för Gustaf Dalen ser ut så här:
Lite starkare vind, 6 - 8 m/s vid starten på måndag morgon. Vrider till SO vid 20-tiden och avtar, det stämmer inte med Predict Wind (titta på kartorna vad som gäller för Gustaf Dalen).
Baserat på Predict Wind prognoserna verkar det vara läge att göra några slag söderut efter fastlandet innan det är dags att vända kosan mot Visby. Det ser ut som i det närmaste bondkryss hela vägen, 75 NM raka vägen blir ca 100 NM segling. Fart 6 knop innebär 17 timmar på havet. 20 timmar för 5-knopsbåtarna, det blir kortare pit-stop är tidigare år eftersom starten från Visby går precis 24 timmar efter starten från Oxelösund.

tisdag 19 maj 2015

Om fem dagar

VOR tuggar på, men jag har inte längre den seglingen mest i tankarna. På måndag startar Seapilot2Star från Oxelösund, på söndag är det inmätning.

En allt större hög med kläder, säkerhetsutrustning och kappseglingstillbehör samlas på golvet i sovrummet. Prostart, TackTick, PLB, handvärmare, Hestra Army Leather Heli Ski vantar, vattentäta Hestra vantar, Insulate vantar, ylle fingervantar, tre st luvor att dra över öronen, några kepar som solskydd, Merlino och ullfrotte underställ, det nya ZHIK seglarstället, Ursuit Easy torrdräkten, Dubarry stövlar, mina gamla fina Puma seglarskor, fleece tröjor. Dubbla glasögon, solglasögon. Två paddor, kameror. Bosse har inte angett nån max tillåten vikt på grejer. Tar med badbyxor också för säkerhets skull.

Vattentemperaturen mellan Oxelösund och Visby idag på förmiddagen är ca 7 grader, jag bävar för kyla. Vita fingrar kräver ordentligt skydd. Använder ofta Hestra Army Leather vantarna när jag seglar fram till ungefär mitten av juli. Vattentäta överdragsvantar och handvärmare om det blir riktigt blött och kallt.

Väderutsikterna från SMHI ändras hela tiden. Kompletterar med Predict Wind (app på paddan), jag har köpt till den lite nogrannare prognosen en månad för 29 kr, köper till ytterligare en månad när det drar ihop sig till Bohusracet. Såhär ser prognosen ut för uppseglingen.

Predict Wind prognos för fredag då vi börjar segla Existens från Västervik norröver. Måttlig SV, ser ut att bli en lite väl enkel resa. Hade varit fint med lite mer vind.
Predict Wind har också lagt ut prognosen för måndagen kl 14, då har vi hunnit segla några timmar.

Predict Wind prognos för måndag kl 14. Vinden vänder till N - NO, ganska svag vind.
SMHI's prognos för Hävringe mån/tis/ons. Spår sydlig vind för startdagen. 
 Predict Wind och SMHI är alltså helt oeniga. Kryss eller läns?

Under vintern har jag följt en vädersajt som täcker hela jordklotet. Hittade appen via VOR's hemsida:
MeteoEarth for iPAD. Appen gör sig bäst när man ser animeringen med små vindsymboler som rör sig över skärmen. Så här ser det ut för uppseglingen på fredag.
Klicka å bilden så att den blir större, men det är ändå svårt att uppfatta vindriktningen från den här bilden. Lättare när pilsymbolerna hela tiden rör sig i vindens rikt ning. MeteoEarth och Predict Wind är ialla fall helt eniga när det gäller fredagen. Meteo Earth har ännu inte lagt ut prognos för måndagen.
Såhär ser vinden ut på Atlanten förresten. VOR fältet ligger rakt söder om Halifax på Nova Scotia, seglar i vind från NNO, stämmer med rapporterna från båtarna.

VORfältet finns ungefär vid den lilla gula cirkeln. Lissabon ligger precis rakt österut!

söndag 17 maj 2015

Om sju dagar

Söndag em i Viken, den sjuttonde Maj. Slagregn mot rutorna och kuling. Jag räknar med att busvädret helt enkelt tröttnar till starten på Seapilot2Star Baltic. Segling är roligare i godväder. Väderutsikterna för starten i Oxelösund i går var faktiskt ganska positiv. Idag ännu bättre. Regnet är struket och temperaturen ökad till 15 grader. Upp till 11 m/s i  byarna under sträckbogen till Visby. Andra dagen från Visby till Oskarshamn bjuder på ren kryss i lagom vind, mellan 5 - 9 m/s och ännu varmare - 17 grader. SMHI har ännu inte lagt ut onsdagsvädret. Följer väderprognoserna så gott det går, kollar vridningstendenser. Under överfarterna till och från Gotland tappar vi kontakten med mobilnätet, rena ingenmansland alltså. Hur ska vi klara den taktiska navigationen då?

Fart över grund visningen på e7 plottern är uppenbart inte bara ett problem för oss i Skandinavien. Googlar jag på "Raymarine, e7, SOG" hittar jag forum med inlägg från 2012/2013. Som handlar om felvisning av SOG, både vid stillaliggande och under gång i strömfritt vatten med konstant fart. Du kan tex läsa (här) och (här). Att ändra inställningar på differentialmottagningen eller filtrering förbättrar inte situationen.Felvisning på 0,4 - 0,5 knop finns redovisat.




lördag 16 maj 2015

Om åtta dagar

Erik B kommenterade förra inlägget om väderutsikter för Seapilot2Star Baltic. Att spå väder 9 dagar framåt i den varannandagsvädersituation vi har är osäkert. Gårdagens prognos för måndagen den 25de maj spådde svag vind från N. Idag 8 dagar i förväg är prognosen annorlunda:


Uppseglingen från Västervik på fredagen i sydlig vind 5/6 m/s och solsken låter som en perfekt start. Sista biten till Oxelösund på lördagen är prognosen också behaglig i SSO vind 6/7 m/s.

Rejset startar på måndag förmiddag från Oxelösund. Mitt på dan är prognosen 8 m/s från SV med 13 m/s i byarna. Och regn. Nån slags blöt sträckbog ner till Visby alltså. Det känns tryggt att segla en båt med högt rätande moment. Tryggt att ha skaffat en torrdräkt och nya Dubarry stövlar.

fredag 15 maj 2015

Om nio dagar

Det börjar dra ihop sig. Bosse har just sjösatt sin Dynamic 35. Döpt till Existens, vet inte bakgrunden till just det namnet. Men vi får många timmar tillsammans under Seapilot2Star Baltic, när vi kommer i mål vet jag mer.

Bosse transporterade Existens från Vetlanda till Västervik igår torsdag, idag kom ett MMS med den lakoniska kommentaren " Allt verkar OK så här långt ". Plus en bild som bevis.

Inte samma trista spöregn som när vi kom tillbaka efter Byxelkroken i höstas.
Dags att börja ha koll på vädret. Tyvärr sträcker sig inte den danska vädersajten dmi.dk så långt upp i Östersjön, farvattnen runt Bornholm finns med men inte norr därom. Får hålla tillgodo med SMHI som förutspår 2 till 8 m/s från N för Gustaf Dahlen under måndagen då rejset startar. Starten går ju från Oxelösund. 9 grader och växlande molnighet. Det kan bli vad som helst när det är dags för start på måndag fm.

torsdag 14 maj 2015

Ny programvara till Raymarine e7

Ombord på Piano har vi en fast monterad e7 plotter från Raymarine. När det är hårt väder och regn är det den enda plotter vi kan använda. Seapilot i paddan är mest ett vackert väder alternativ.

I väldigt många inlägg på den här bloggen har jag beskrivit hur viktigt det är att ha koll på strömmen vid kappsegling i norra Öresund. Plottern visar fart över grund, FÖG och kurs över grund, KÖG. Till e7:an har jag anslutit en logg/lod givare vilket innebär att man med lite huvudräkning har koll på strömmen. Problemet har tidigare varit att e7:an i sina senare uppdateringar inte visar FÖG korrekt. Frågan är om den senaste versionen av mjukvaran Lighthouse II, med version 14.36 har kommit tillrätta med detta? Klicka på e7 i kolumnen t.h. så hittar du dom tidigare inläggen om e7.

Jag har laddat ner den senaste programuppdateringen, Piano står ute idet fria (på parkeringsplatsen vid Dragans verkstad) och sattelitsignalerna når fram till plottern. Jag har gjort tre olika mätningar. Låt mig redan direkt säga att problemet kvarstår. e7:an visar inte korrekt FÖG, det kommer inte att vara möjligt att använda de värden som visas för att kunna göra en kvalificerad strömanalys.

Såhär gjorde jag: På paddan anslöt jag fjärrkontrollappen RayControl. Såhär ser det ut:

FÖG 0,8 knop och KÖG 000, dvs rakt norrut. Piano står på land och rör sig inte ur fläcken.
Jag gör skärmdump var 10de sekund, för över tid, FÖG och KÖG manuellt till ett excelark och sen plottar jag FÖG. Det första bilden nedan visar hur FÖG visningen varierar med tiden. Filterinställningen är här "hög", dvs beräknade data är filtrerade för att minska variationenra.

Mätning under drygt 900 sek, dvs 15 minuter. Det visade värdet på FÖG varierar mellan 0 till 1,9 knop. Man anar en period på ca 300 sekunder, dvs 5 minuter.
Nästa diagram visar sambandet mellan fart över grund, FÖG (avståndet till origo) och kurs över grund, KÖG, riktningen där norr är rakt upp. Värden på x- och y-axlar anger knop.

Första mätserien med hög filterinställning.
Visade FÖG värden ligger i ganska spridda riktningar. Stora värden är spridda NO - SV.  
 Jag ändrade filterinställningen till låg, dvs det beräknade värdet på FÖG är "råare" och kan förväntas variera mer. Max visat FÖG ökar till ca 2,7 knop. Också här är perioden ca 5 minuter.

Mätningen gjordes under ca 12 minuter.

Sambandet mellan visat FÖG och KÖG ser annorlunda ut jämfört med första serien. Spridning åt alla håll, stora värden huvudsakligen åt N.


Avslutningsvis gjorde jag en mätningen med samma inställning som under första mätserien, dvs hög filtrering. Här blev max visat FÖG också 2,7 knop, även i den här serien är perioden ca 5 minuter.

Mätserie 3 med samma inställningar på e7:an som serie 1.


 Sambandet mellan FÖG och KÖG visar med några få undantag värden nära nordlig riktning.

Slutsatser:
  1. Max visade FÖG är 2,7 knop trots att båten står stilla.
  2. Ungefär samma max värde erhölls oavsett filterinställningen.
  3. I alla tre mätningarna indikerar resultaten en period i visningen på ca 5 minuter.
  4. De tre serierna visar inte principiellt lika samband mellan visade FÖG och KÖG.

Sens moralen av den här undersökningen är ganska trist. e7:an har inte blivit bättre! Jag är förundrad över detta. Jag tycker att ett så uppenbart fel på en plotter skulle prioriteras vid en uppgradering. Jag har flera gånger varit i kontakt med Raymarine och påtalat och beskrivit problemet, men uppenbart talar jag för döva öron. Jag har skickat över resultaten från mina tidigare mätningar, men jag får helt enkelt ingen respons.

Jag har provat andra system. Garminklockan är ett bra alternativ, men den laddas tyvärr ur ganska snabbt. Seapilot visar mycket stabila värden, i kritiska lägen när vädret inte är för busigt använder jag Seapilot i paddan. Jag förstår faktiskt inte varför Raymarine inte gör något åt detta. Eller är det så att några enstaka kappseglare i Sverige är för låmgt från deras målgrupp för att  det ska vara intressant att åtgärda.

Om en vecka seglar Bosse Fransson och jag iväg från Västervik mot Oxelösund för att starta i Seapilot 2Star Baltic. Bosse har monterat ett nytt Garminsystem i sin Dynamic 35. Plotter, vindinstrument och Autopilot. Nu kan jag börja jämföra på allvar. Garmin anger precisionen 0,1 knop i visningen av FÖG. Vi får se om det stämmer, Östersjön är ju tillräckligt strömfritt för att kunna utvärdera FÖG visningen även när vi seglar. Det gäller att vi hinner kalibrera loggen under uppseglingen till Oxelösund.

måndag 11 maj 2015

Solen som släpljus

Överlämnade ett misslyckat vårrustningsprojekt till Dragan idag. Vi träffades utanför hans verkstad för att besiktiga båten.
Ser ju fint ut på lite håll
Dragan med påkopplade falkögon
Sprutmålad yta blir precis lika bra som underlaget, små porer eller gropar är inte OK. Dragan hittar småkaviteter från blåsor i färgen, apelsinyta, ränder. Ytan duger inte som den är helt enkelt. Dragan har ett förflutet som billackerare så han vet vad han pratar om.
Jag har satt på ett 10 mm interface mellan Mirkamaskinens platta och Abranet slipytan.
 Jörgen och Dragan ska slipa om hela botten, den grå nyansen som dyker upp är dom första två lagren HB coating. Det mesta av den vita epoxygrundfärgen kommer att bokstavligen talat ryka all världens väg.


Skuggorna från solljuset avslöjar ojämnheter i skrovet. För att få bort dom krävs bredspackling och långklotsslipning med typ 2 - 3 meter klots. Kanske ett projekt för nästa år? Vända uppochner på båten och sprutspackla och slipa och sprutspackla och slipa och sprutspackla och slipa och sprutspackla och slipa och ....

Men jag har avgett ytterligare ett löfte när det gäller båten: bredspackla aldrig skrovet.

Mina försök att på egen hand få superfinish på skrovet har misslyckats. Alldeles för många dar har gått åt, alldeles för mycket pengar har gått åt för att köpa fina maskiner. Jörgen och Dragan gör vårfixet. Sprutmålar botten och tvättar och polerar resten.

Det vilar nåt hopplöst nostalgiskt skimmer över vårutrustning. Man ska gå på varvet och skrota, andas in hälsovådliga ångor, besiktiga varandras märkliga försök att få iordning på båtarna. Och inte minst att fika i sittbrunnen. Den typen av nirvana uppnår jag alltmer sällan i båtsammanhang. Så länge Piano står på land.

söndag 10 maj 2015

On the road again

Årets stora dag, Piano ska ut i det fria.

Lämnar Simons lada i Ingelsträde. En riktigt fin lokal att vinterförvara båten i. Samsas med husbilar, vinterförvarade Mercedes, Musses och Birgittas Sweden Yacht 340 och den skrotade Hansson 31 #26.
 Skåne är bedårande vackert och upplagt för söndagsåkning, men sannolikt mindre trafik än vardagar. Brukar köra båten tidiga lördags eller söndagsmornar, men nu blev det mitt på en söndag.
Höstsått vetefält och en lutande pil. Vinden skapar lutande pilar.
Fart 8 knop, 6 km från Ingelsträde till Dragans verkstad, där botten ska sprutmålas
Höstsått rapsfält, mötte iallafall några bilar.
 Söndagen bjöd på busväder i Lomma, vresig NV. Där skulle vi varit med. Hoppas kunna rejsa den 30de Maj, WBS vårregatta. Som är en tremannasegling!? Svårigheten att få ihop fulla besättningar tar sig underliga uttryck.

Men innan dess bär det av till Vetlanda/Västervik. Årets första stora utmaning: Seapilot2Star med Bosse Fransson i hans hottade Dynamic 35. Om två veckor samlas båtarna i Oxelösund, vi har två dar på oss att träna under tillfartsseglingen.

lördag 9 maj 2015

När alla andra seglar

Idag och imorgon seglar alla andra North Sails Trim Cup i Lomma, Lidingö Runt och Stora Oset. Alla andra seglar utom vi. Fast det finns ju en och annan inbiten ytfinishnörd som fortfarande kämpar med slipmaskiner och att rulla epoxygrund och bottenfärger.

Genom den här bloggen har jag fått många kontakter. En gång i tiden var begreppet nörd faktiskt ganska negativt. Men det har ändrats, nu är det ett mer lite positivt förlåtande epitet. Jag kan lugnt påstå att nästan alla kontakter jag får genom den här bloggen är nördkontakter. Vi diskuterar olika segelbåtsfinesser såsom tex roder och kölprofiler samt olika metoder att få till den där superytan som gör att man bara rinner ifrån sina konkurrenter blandat med lite mer filosofiska tankar om vad som är viktigt med båtar, båtmeck och segling.

Häromdagen kom ett mail

" ...
Själv skulle jag bara fuska klart Dominanten lite snabbt, fuskar gör jag men det börjar bli noja den här gången också, man höjer nivån hela tiden och snart slutar det väl med jämnhetshysteri igen. Spacklar porer just nu, hinner 1,5h per kväll efter jobb. Börjar tappa sugen och vill segla...

Antar du vet hur det känns :-)../Dan "


Mail från Dan Ekström som håller på med sin tredje båt i år. Som tur är håller han sig inte med så stora båtar.
Dans bidrag till hans 15-åriga sons sommarsysslor. Aphrodite 22, ritad av Carl Beyer.
Pelle Petterssonritad 806. Såldes för några veckor sedan.
Aphrodite 22:an igen med sin karakteristiska trubbnos och stolt 15-åring till rors!
 I några mail har vi diskuterat olika sätt att slipa botten. Jag har förstås talat mig varm för Mirka och Abranet. Jag skrev ett svarsmail med frågan om jag kunde skriva ett blogginlägg om hans vedermödor, oss olycksbröder emellan.

" ...
Mirka verkar ha bra prylar! Skall köpa både excenterslipen och långklotsen, trots att jag tänkte trappa ner efter 27 båtbottennedslipningar....fullständigt vansinne. Fördelen är att man blivit svårslagen effektivitetsmässigt, kan exempelvis maskera en vattenlinje på frihand på under 10 minuter. Finns nog inte något VM i den disciplinen :-). Inte heller i känslan i att rolla epoxi med nästan sprutmålningsyta (självbedrägelsemässigt sett..).
..."
Dominant Race, SRS 1,138, 7,64 m lång, 2,5 m bred. depl 1,25 ton, 
Omisskännlig Gösta Edwardsson bulbköl.

Dan har en förkärlek för Gösta Edwardsson ritade båtar.
" ...
Dominant 95 (SWE-11) sålde jag får ett tag sedan, detta är en Dominant Race (SWE-58). Jag har haft alla Dominant båtar utom 105:an och till och med 2 st av 707:an. Tokigt eller hur? Totalt 41 båtar på 26 år....när jag sitter på en pall under en ännu en båt undrar jag ofta vad jag håller på med, ändå kan jag inte låta bli att fortsätta, båt efter båt, år efter år. Tur man har andra intressen också :-) ..."

Som att tex köra Enduro på Söderåsen.

När Dan jobbar på sin Dominant Race, sliter jag med Piano. Idag bestämde jag att det var färdigslipat. Dags att sätta vattenlinjen, fram med laserinstrumentet.
Laserleende Hans och Simon
Lyfter vattenlinjen 10 cm. Det blir ursnyggt (maskerar också att båten lutar lite vid bryggan).
Hans K och precision tape för 119 kr.
Ännu dyrare tejp.
  Efter slipning av den blanka remsan under tejpen bär det av mot Tjörröd och Dragans verkstad. Dragan är en hejare på att sprutlackera. Jag har avlagt ett heligt löfte att aldrig mera rulla på epoxygrund eller bottenfärg.