tisdag 3 juni 2014

Existens - Bosse Franssons Dynamic 35

Bosse seglade Seapilot 2Star tillsammans med sin dotter Linda. Slutade 48:a totalt och 10:a av 16 båtar i klass 5.
Dom saknade sina undanvindssegel när det blev plattläns från Ölands Norr ner till Blå Jungfrun, plattläns i svag vind med bara liten fock som står och slår var ingen höjdare. Men resan fram dit var desto roligare. Med Linda vid rodret sprängde Existens 15-knopsvallen (Bosse kom upp i 14,8 knop).

Väl tillbaka i Oxelösund skickade Bosse ett mail:
 
" ...
Hej Anders.
Sitter med en kopp kaffe och funderar över de 450 sjömilen som redan avverkats i år.

Linda och jag är riktigt nöjda med vår prestation och båten känns riktigt bra.

Innan start var jag mycket nyfiken på hur båten skulle hävda sig. Var bland de sista över startlinjen men rundade Gustaf Dahlen som båt nummer två efter Refanaut. En Hanse 43 höll ett tag jämna steg men efter ett tag så var alla långt bakom och vi närmade oss startgruppen innan.

Ett tiotal gånger hade vi körare där farten låg över 15 knop! Fascinerande hur båten beter sig, rätar upp sig, blir stabil, kursstabil, och allt var så kontrollerat. Små rörelser på rodret och det var som en gocart. Vi hade 11 snabbaste tiden till Visby.

Visby - Oskarshamn gick som tåget, loggade mellan 9-12 knop ända fram till Ölands norra där vinden dog ut. Märktes att en genua i det läget var effektivare. Vi rasade från att ligga på åttonde plats ner till 40 på ett par timmar.
... "

Jag ringde honom precis när dom kom fram till Oskarshamn för att kolla om dom och båten var OK (enigt trackern hade det gått riktigt långsamt från Ölands Norra). Allt var då i sin ordning. Men efter att ha sovit några timmar slog ryggvärken till. Linda tog kommandot.

" ... Hon seglade sedan själv upp till Kungsgrundet och jag låg i båten. Hon höll bra fart och höjd vilket jag tappade då hon behövde vila. Alvedon och Ipren gjorde att jag även blev sjösjuk. Sista biten blev det bättre och vi hittade farten igen. Båtar som seglat förbi oss hann vi ikapp igen. Lärorikt. Kul att det finns potential att kryssa över 7 knop och samtidigt ta bra höjd.

Nu ser vi fram emot ÅF och hoppas på att få hissa spinnaren under fina förhållanden.
Hls Bosse ... "

Avslutningsvis några bilder från Existens målgång efter 45 timmar och 24 minuters segling. Foto: Erik Barkefors.

Dynamic 35 i lä, Dufour 40 i lovart.
 
Existens målgång i Oxelösund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar