torsdag 26 juni 2014

Uddevalla

Motorgång från Marstrand med stopp i Stenungssund för att bunkra Aspen. Sån lyx som alkylatbensin på tapp finns i Bohuslän men inte söderut. Normalt köper jag alkylatbensin hos Lantmännen i Viken på 25 litersdunkar för 30 kr/lit. I Stenungssund kostar den knappt 20kr.  Varför inte köra med vanlig 95 bensin? Det är ju ingen miljövinst med att ha alkylatbensin till en fyrtaktsmotor, bränsleförbränningen i en sån motor är ju så effektiv att det inte kommer med oförbrännd bensin med avgaserna? Det kanske är så? Men utöver eventuella globala miljövinster så luktar alkylatbensin nästan inget alls. Bensindoft kan sätta sig fast i en båtinredning, så den lokala miljövinsten (ombord alltså) är stor.
Mitt motormeckande fungerade, motorn har gått som en klocka. Även genom busvädret innan Ljungskile, hård vind - 12/13 m/s, ösregn och hagel om vartannat. Och en ordentlig motström satte in när vinden kom. Mitt letande efter med- och motströmsfåror fick ett abrupt slut.

Nu har alla tre vädersajterna vindprognoser uppe för bohusracets första timmar. Jag tror det blir en defilering för lättvindsbåtarna. Men framförallt för västkusträvarna, vindstråk och stiltjestråk i en för oss utbölingar oförutsägbar blandning. Plus ström.

DMI har inget annat än svagvind att komma med, YR och SMHI är inte lika kategoriska. Men rundningen inne vid Strömstad verkar bli en rysare, där ger inte ens YR något hopp. Flau (stiltje) helt enkelt.

Det finns ytterligare en vädersajt att kolla. Efter tips från Erik B (i kommentar till förra inlägget) har jag laddat ner "Predictwind" appen på paddan. Där är prognosen mer hoppfull (för oss som inte har blekskenare). Första startgruppen verkar få guldläge, halvvind ner till Stenungssund, sen kommer vridet mot S så att vi i senare startgrupper får kryss samma väg. I övrigt spår Predictwind samma vindriktningar som förra året, dvs huvudsakligen ostligt, men lite svagare.

Arild ringde igår från Norge och meddelade att dom inte kommer till start. Anne och Arild Heldal seglar Hansson 31 "Frökna" och har en totalseger och tre klassvinster från Bohusracet de sista fyra åren. Arild skadade handen i en spinnakernedtagning när hårdvinden kom på Faerderseglatsen för två veckor sen och är inte fit for fight.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar