torsdag 13 mars 2014

Skickade ett paket ..

Har lite rester efter det som hörde till skrovet som ingen ville ha. Två roderhalvor tex. Johan Kindeborg i Nyköping är på väg att uppgradera rodret till sin Banner 33. Han skrev om detta på BLUR för en dryg månad sedan och det blev ett himla hallå om superroderprofiler.

Hjärttocken till Johans båt har diametern 68mm, rodret är 95 mm tjockt upptill, med 50 cm korda kan man ju snabbt räkna ut att det blir en riktigt tjock profil. 19% när önskemålet är att komma ner till åtminstone 12%, en NACA0012 är ju den perfekta kombinationen av lågt strömningsmotstånd och liten risk för att rodret släpper. Eller? Här finns nog många som har synpunkter?

Ett modernt roder till en lätt 10 metersbåt har kortare korda närmast skrovet, typ 40 cm. 12% innebär då en 45 mm tjock hjärtstock (lite plast är det bra att ha utanpå hjärtstocken). Att fräsa ner en Al hjärtsock till 45 mm innebär att man tummar på hållfastheten. Rostfri av hög kvalitet är OK men inte Al. Nerfräsning till de 58 mm som Piano har är dock helt OK. Och då kan Johan använda mina öveblivna roderhalvor. Vakuminjicerade och allting.

Kari, som arbetar i Höganäs och bor i Oxelösund tog med ett paket hem i fredags. Som Johan plockade upp.

Kom ett mail med en bild:


" ..
Hej.
Ingen var hemma, men skalen stod innanför dörren till uteförrådet.
Har snabbkollat och det kommer bli bra.
Åkte till båten och tog några foton.
Rodren har samma höjd och bredd upptill men blir lite smalare nertill.

Det var den ändringen jag tänkt göra med befintligt roder innan ... debatten ... på BLUR.SE dök upp.
Ett byte till ett roder av senaste snitt och i kolfiber som SRS med all säkerhet höjer mätetalet på hade jag aldrig tänkt byta till.
Jag kommer att väga rodren och visa foton och ange vad som gjorts och hoppas på att det inte påverkar mätetalet.

... "

2 kommentarer:

  1. Jag tror det blir svårt att övertyga SRS-gänget att man byter roder för att det är kul och inte för att förbättra seglingsegenskaperna = viss höjning av SRS-tal.

    SvaraRadera
  2. Enligt programförkaringen för SRS så får man ingen gottgörelse för en felkonstruerad båt. Ett roder med 100 mm hjärtstock och 20% profiltjocklek på en Banner 33 tycker jag hamnar i kategorin "felkonstruerad". Vi får se om SRS TK lever upp till sin egen målsättning?

    SvaraRadera