onsdag 29 augusti 2012

Tisdagssegling

En vanlig tisdagssegling, en vanlig tisdagskväll i augusti. Blåser 7/8/9 m/s med upp till 12 m/s i byarna. Nordgående ström, tillräckligt mycket för att man måste ta hänsyn till den. Tisdagsseglar i Höganäs, med jaktstart och åtminstone några som kappseglar på allvar. Sydlig vind är ovanligt (det blåser nästan alltid V). Start precis utanför hamnen.
Det blåser SSO. Start från hamnen, halvvind ut till nordpricksbojen "Sparbössan", kryss till Jungnäsbådan (slår in på grundvattnet i motströmmen), läns norröver (långt ut in i strömfåran) utanför Möllegrund till Skärsbådan, kryss tillbaka till pricken utanför Möllegrund och sen halvvind in i mål.
Raka vägen mellan rundningsmärkena är 7,4 NM, den seglade sträckan enligt spåret är 8,3 NM. Seglad tid nästan 1 h 20 min, vi var 1 min efter Amaranda (Express 1047 med Rolf Nilsson som rorsman) i mål. Halvvind är en vass bog för Piano, vi närmade oss snabbt men inte tillräckligt snabbt.
En detaljstudie av kryssvinklarna ger oss råg i ryggen.
Vindinformationen gäller för närmaste väderstation (Helsingborg) när skärmdumpen görs, dvs inte alls under seglingen. Spåret är från långa kryssen från Skärsbådan mot Möllegrundspricken.
Kryssfart 6,1 - 6,2 knop (GPSfart) innan vi kom ut i motströmmen, vi seglade högt. Arild (som seglar Hansson 31 "Frökna" i Norge) säger att kryssfarten ska vara 6,4 knop - skyller på att vi inte bytte till mellan/hårdvindsfocken - lite lata och behöll den klart lättvindsbetonade orginalfocken (som sitter på på rullen). Seglar iallafall lika fort på SB och BB halsar. Röstjärnen för undervanten är inflyttade och fästa i ruffsidorna. Innebär lite annan riggeometri, får börja om från början med inställningen av undervanten.
Välsköljda segel efter allt saltstänk tidigare i sommar.
Seglar med Hans Kimblad och Ola Litström, arbetskamrater på Höganäs AB. Vi lär oss sakta hur Piano ska seglas.
Regnet har upphört, Piano är inpackad och klar, avfuktaren surrar inne i båten. Det var en fin kväll!
Snart tisdag igen, Ola går ombord på planet till Shanghai ungefär samtidigt med starten. Då är Fredrik tillbaka. Kvällsträning nästa vecka och sen är det dags för en premiär: shorthanded Helsingborg - Gilleleje den 8/9 september. Det är alla beskrivningar på Blur och Arild Heldals framgångar som lockat mig att prova shorthanded. Inser att Bohusracet kräver ordentlig förberedelse, förberedelserna har börjat!

torsdag 23 augusti 2012

Hur hänger dom här ihop?

Här kommer ett quiz. Började städa upp i mina verktygslådor efter alla sommarutryckningar. Hittade lite skräp, se Bild 1.

Bild 1: ??
På Blur (här) hittade jag en bild som på något sätt hänger ihop med skräpet. Eller snarare hängde ihop med skräpet. Hurdå?

Bild 2: Från Hermanö Runt 2012. Bilden lånad från Blur.


onsdag 22 augusti 2012

Seapilot jämförd med Raymarine e7 GOLD

Kommentar tillagd i efterhand: Många googlar om Raymarine e7. Då kanske du hamnar här. Jag köpte min e7:an till säsongen 2012. Jag har skrivit om den i flera inlägg och framförallt inledningsvis varit ganska missnöjd. Efter den uppgradering av mjukvaran jag gjorde i slutet av augusti blev e7 ett helt annat instrument. Till det bättre. Mina erfarenheter efter uppgraderingen hittar du här: här.

På försommaren monterade jag Raymarine e7 i båten. Seapilot hade jag laddat ner till iPaddan. Nu har jag också kopplat ihop apparaterna via WiFi. Det finns två appar till iPad: en gratis app som använder iPad skärmen för att läsa e7 skärmen. Dessutom finns det en iPad app som medger interaktiv styrning av e7:an från iPad. Den interaktiva appen har jag inte provat (kostar nästan 400.-).
Under Ven Runt (här) gjorde jag skärmdumpar från Seapilot för att i efterhand kunna rekonstruera seglingen. Jag har plockat fram Ven Runt spåret på Raymarine e7 (överfört till iPad och sen mailat till PCn jag skriver detta på) och kan därför göra en ganska direkt jämförelse. Jag köpte e7:an med silverkort. Men insåg snart att det var ett dåligt val. Uppgraderade till GOLD (kostade drygt 1800.-) direkt via nätet. Det var mycket smidigt.

e7 spår från rundningen av Ven NV, den besvärliga rundningen där många blev hängande i motströmmen. Bojen är placerad utanför 20 m kurvan i den här kortbilden.
Samma spår från Seapilot:
Spåret förefaller mer "riktigt" i Seapilot, fler punkter sparas och alla små kursavvikelser kommer med. Här är bojen placerad precis utanför 10 m kurvan.
En detaljstudie av rundningen visar ungefär lika spår men olika placering av bojen.

e7:ans spår av rundningen. Här är det uppenbart att spårpunkterna sparas mer sällan. Så här rakt styr man bara inte i varierande ström och svag vind.
Sea Pilot spåret visar ungefär samma rundningsposition som e7, vi vänder lite utanför 15 m kurvan.

e7:an missar helt finessen i vår rundning. Seapilot spåret visar helt korrekt att vi skenbart seglar nästan rakt mot vinden när vi kommer ur grundvattnet vid Vens västra udde. Det är effekten av att strömmen trycker oss mot Väst (till vänster i bilden). Vi slår till BB och kanar norröver, slår till SB igen och fortsätter att hasa utåt. När vi kommit utanför bojen faller vi av, hissar spinnakern och tar oss in på grundvatten igen. (Bojen är lite felplacerad också i Seapilot kortet).

Slutsatserna efter den här jämförelsen är tre.
1. Bojen är felplacerad i bade e7:an och i Seapilot. Men betydligt mer felplacerad i e7:an. Både Navionics (e7) och Seapilot anger att dom som källmaterial har det nya S57 kortet från sjöfartsverket.
2. Navionicskortet har sämre upplösning än Seapilot (jämför konturer i bilderna ovan - dom är uppbyggda av färre punkter i Navionics  kortet).
3. Spåren innehåller mer detaljerad information i Seapilot.

Jag har använt e7:an och Seapilot parallellt hela sommaren. iPaddan är skyddad av ett Griffin Survivor fodral, som skyddar hyggligt men är inte alls vattentätt. Paddan kan jag inte använda när det skvätter eller regnar, skärmen slutar helt enkelt fungera. e7 tål ordentligt med busväder och är perfekt vid tuff segling, men är i touch-mod väldigt känslig. Man kommer ofta åt den av misstag och då måste man leta reda på den bild man hade framme. iPaddans bild är mycket bättre än e7:an och dessutom större. e7:an har sämre upplösning och bilden upptas av en massa ovidkommande information och svarta fält, som jag helst vill men inte lyckats få bort. Ipaddan kan dessutom användas stående, blir mer översiktligt i de flesta lägen. e7:an har skalstreck baserat på NM och fot! Seapilot anger NM och kabellängder. Passar mig mycket bättre.
Paddan duger bara i godväder. Om jag får tag på ett ordentligt fodral till paddan som tål busväder och en robust anordning att fästa den i, så övergår jag helt till Seapilot.

måndag 20 augusti 2012

Vad man ser när man seglar söderut (från Bohuslän)

För några veckor sedan seglade Christer och jag ner båten från bojen i Hermerännan till hemmahamnen i Höganäs. Semestern var över, kappseglingarna i sundet börjar. Illa vald tidpunkt, vädret var kasst. Tankade som vanligt alkylatbensin i Mollösund, kostar obetydligt mer än vanlig 95 bensin, luktar nästan inte alls. Det ösregnade (jag menar verkligen ÖSregnade), nyckfull vind och riktigt dålig sikt. Då blir välkända farvatten bara väldigt främmande.

Svårt att vänja mig vid namnbytet till Carlstens fästning, tungan vill svälja L:et.
Carlstens fästning syns knappt bland regnmolnen, motor-motor-motor. Vid Öckerö rycker vi till - vad står på land? Nåt riktigt stort och snabbt!

Propulsion by Berg, Puma Ocean Racing
Vrångö eller ännu längre? En trevlig kväll i hamn med god mat eller kämpa till midnatt för att komma till Varberg. Väljer Vrångö.
Jag har sagt det förut, jag säger det igen: Vrångö är OK!
Tisdag blev liggedag, det blåste 15 m/s, kryss. Onsdag tidigt på fm, vinden har lättat och vridit till V.

Valö, sista utposten mot S.
Vinden minskade inte (som var sagt), utan ökade. Christer föreslog att vi skulle gå in till Nidingen. Har jag aldrig gjort, kan man det? Vi seglade förbi.
Lilleland och Nidingen i bakgrunden
Klåback utanför Varberg
Alldeles norr om Glommen spricker däcket vid röstjärnet till SB undervant, en liten spricka har funnits ett tag, nu blev det en stor spricka, belastningen på undervantet blev för stor när vi tog hem lite i häckstaget. Ner med seglen, kör motor in till Glommen. Flyttar ut undervantet till röstjärnen vid relingen (mellan- och toppvant). Glommen är verkligen en utpost, en riktig håla men en fin håla. Dessutom med ny fin fiskrestaurant vid hamnen. Halvtre på em. Varm skön sol, vi kan väl stanna över natten? Men Christer har ett möte i Mantorp Park dan därpå, för att provköra en Ferrari, en Lamburgini, en Porsche och en hottad Megane. Två timmars paus, sen vidare söderut.
Med ett rev i storen
Ser lugnt ut på bild iallafall.

Tar in ett rev, vinden har ökat till 15 m/s, (roder) tung halvvind över Laholmsbukten, passerar Kullen halv tio, surfar i 9 - 10 knop från Kullen in till Höganäs. Becksvart när vi förtöjer.
Hittar bilden av ett dåligt samvetet i kameran. På Kryss, som var en så fantastisk läsupplevelse i många år, jag har bundit in alla årgångar från 50 och 60-talen. Blir inte längre läst. Tog med senaste numret fortfarande i sitt plastkuvert, låg i sittbrunnen, men ..
Ännu oläst. Har utvecklingen sprungit ifrån SXK eller har jag sprungit ifrån SXK?

söndag 19 augusti 2012

Kräftsegling i Viken

När alla andra seglar Tjörn Runt och Harken Solo Challenge, arrangerade WBS klubbmästerskap för kölbåtar. Varmt och gott på havet, 7/8 m/s sydlig vind och 2 - 3 knop nordgående ström ute i farleden. Förstås svagare ström närmare land och vi körde slalom mellan bottengarnspålarna för att undvika strömmen. Problemet med bottengarnspålar är att man vet inte riktigt vilka som har staglinor (fästa i toppen på stolparna och förankrade drygt dubbla djupet åt sidorna) så det är tillrådligt med lite säkerhetsavstånd.
13 båtar till start, en ganska lättjefull segling. Joakim Hammerö i sin ScanCap 99 tappade storfallet och så var det bara 12.
Kryss/länsbana, totalt 3 rundningar vid kryssmärket, dvs många manövrar. Spinnakerbombeslaget från ForeSpar bockades i första sättningen, det blev ett race utan spinnaker.
Ett lite lagom veligt spår i startområdet. Skärmdumparna från Sea Pilot gjorde jag i lugn och ro på em, då vinden minskat och vridit mot ost.
Spår från första, andra och tredje kryssen (plus testkryssen innan start). Kryssvinklarna är OK på grundvattnet. Krävdes stor översegling för att klara märket ute i forsarna, på tredje kryssen vågade vi ha lite mindre marginal.

Vi var hack i häl på Bernes Sweden Star 370 vid första rundningen. Dom seglade på två, fick så småningom upp nåt assymetriskt och gled ifrån.

Rundning vid svart pil, röd pil är bottengarnspålar.
Seglad tid 2 tim 13 min, 7 min efter Berne. 6½ min före Expresserna, borde varit ytterligare 4 för att vi skulle ha vunnit. Motsvarar 3% seglad tid, stämmer ganska bra med SRS regelns reduktion av mättalet när man seglar utan spinnaker.
En dag på havet.
Kräftseglingen vanns av Per Lundberg, Fredrik Rege på andra plats, båda med Expresser. Piano på tredje plats, det blev en flaska bubbel och diverse korvar från UP Hallen i Viken. Med ombord på Piano seglade Ola Litström, Fredrik och Liam af Ekström och Matts Mollestam. Synd att vi inte fick en duvning i spinnakerhantering.
Seglade tillbaka till Höganäs hamn på söndag, bytte spinnakerbombeslaget (jag köpte fyra st i USA 2008 - det var innan Benns hade börjat importera den stora modellen). Skurade båten ren med grönsåpa och vandrade 5 km hem till Viken en tropisk stilla eftermiddag. El Nino har vänt, vi kan få tropiskt väder ytterligare en månad - som vi hade 2002.

torsdag 16 augusti 2012

Room With a View (3), Hornbeck Haze och VOR

Det har varit stilla väder några dagar, högtrycket ligger kvar och Piano har återvänt till hemmahamnen. Inspekterar masten, monterar nytt häckstag, seglar en tur till Hornbeck och ilar ner till Limhamn för att att lyssna och diskutera VOR med Martin Krite.

Inget glapp, inga sprickor. En spartansk masttopp utan elektronik!
Spanar på grannbåten. Säkert tre kilo grejer.
Stilla trafik i hamninloppet, gästbåtarna kommer och går!
Skolan har inte börjat än, räcker att arbeta på fm så här års, vi drar till Hornbeck. Gennaker över i motström, hygger oss på stranden tar ett dopp.
Hornbeck Tropical Beach Cafe
Seglar hemåt, kryss i 5/6 m/s, 7,1 knop, dvs rejäl medström.

OK, det verkar ganska juste!
Syskonsnack på fördäck
Vi gled över på drygt en timme, Piano seglar bättre för BB halsar. Ytterligare ett mysterium att lösa. Emma kör ner till Limhamn, jag hoppar av vid "Babas". Claes Hirseman skickade ut en facebookkallelse till seglaröl med Martin Krite mellan 20 -23 precis innan vi lämnade för Hornbeck. Vill jag inte missa. Mer ett samtal än ett föredrag, Martin visade bilder i sin laptop, vi var 8 - 10 personer som satt flockade runt ett bord i innersta rummet. Claes och vi andra hade en massa frågor, skillnad mellan E3 och Groupama (E3 var roligare, Frank Cammas körde sitt race oavsett om det var med eller motgång, Martin sa upp sig en gång, men övertalades att fortsätta), om att gasta VOR (satsa på en position och se till att du gör det bra - fördäck är tufft, kräver styrka och att man skyddar sig, risk att spolas bort eller att flyga in i något och skada sig), sjukvård ombord (Martin var "läkare", dvs mest utbildad ombord. I princip skulle han klara av en blindtarmsoperation mha av videolänk och online instruktioner från land. Men den första svårigheten skulle i så fall ha varit att sticka bedövningssprutan på rätt ställe när båten rullar och far), om att vara rädd (ibland, men det trycker man bort), segla VOR igen (tja). Vad ska du göra nu? (läste teologi för att bli präst för några år sen, vet inte mer just nu än att jag snart blir trebarnsfar).
Martin körde mig till Lund, hoppade på Helsingborgståget, Kerstin hämtade eftersom sista bussen till Viken hade gått. En fin dag.

söndag 12 augusti 2012

Ven Runt 2012 (och nyttan av Seapilot)

Seglade ner Piano från Bohuslän i onsdags, blåste 15 m/s när vi gick över Laholmsbukten (väderrapporten hade angett att det skulle blåsa 8 - 11). Däcket sprack vid SB röstjärn för undervantet och silikontätningen runt masten i däcksbeslaget kröp upp. Torsdagen blev dag att plasta och reparera. Lyfte båten fredag fm, massor av tulpaner. Gick för motor på em ner till Råå, Ven Runt väntade på lördagen. Det känns smickrande att vara med bland favoriterna i förhandssnacket på Blur. Också lite pressande förstås. Men favoritskapet hade ett förbehåll: det förutsatte att jag hade en bra besättning. Lite unikt förbehåll faktiskt. Unik båt med unika förbehåll?
Jodå, besättningen var bra. Henrik och Peder Edman och Torgil Falck (Peder och Henrik seglar med Torgil i hans Express 619). Lätt vind och nordgående ström. Banan gick motsols Ven och det skulle bli svårt att ta sig runt rundningsmärket Ven NV där strömmen sätter som mest.
Tomas Franzen i sin starbåt vann SRS mellanklassen och vi kom på andra plats. Segermarginalen var 2 min efter knappt 4 timmars segling. Vi kom imål 14.13, tredje båt i samma klass kom nästan 1½ timme efter, det blev verkligen svårt att ta sig runt Ven NV när vinden började dö ut på em. Maxtiden gick ut 17.00 och då kämpade båtar fortfarande med att ta sig runt i motströmmen vid Kyrkbacken. Piano var snabbaste båt runt banan, ca en kvart snabbare än First 40.7 (Percy's kommentar: ni bara rann iväg) och Kracer. Vad hände? Varför kunde Piano och starbåten rinna förbi rundningsmärket så långt före alla andra?
Från början. Vi startade mitt på linjen, många båtar kom iväg bättre närmare startfartyget. Vi gled förbi och var först i vår klass vid första rundningsmärket, en utlagd boj ca 300 m innanför farleden. Framför oss låg alla båtarna i minsta SRS klassen, Uno Green i H-båt, en bunt Expresser plus många fler. Det måsta ha varit flera Råå båtar som var vana att segla i norra Öresund i ström, men alla seglade faktiskt överbåge, dvs ut i motströmmen på halvvinden ner mot Ven. Är det verkligen så svårt att segla i ström? Instinktivt håller man högt för att klara nästa rundning, men om priset är motström? Vi seglade underbåge, siktade nånstans mellan Norreborg och den västra udden, vi plockade snabbt båt efter båt, med ca 1 NM kvar seglade vi förbi långt i lä om H-båten och sedan var vi först i fältet. Seapilot programmet i paddan satte jag igång före start för att ha ett spår från seglingen (kör Seapilot i GPS mode, inga AIS signaler). Med tre man som seglade båten kunde jag sitta nere i ruffskuggan och navigera. Strategin var enkel: segla så nära land vi vågar. Piano går 1,8 m djupt, ställde Seapilot på 3 m varningsdjup, litade på att S57 kortet inte skulle lura oss för långt in.
Första slaget fegade vi lite, men sen vågade vi längre in! Seglar 3 knop, kryssvinklarna blir ganska kassa i motström

Ännu så länge går det bra. Strömmen är fortfarande ganska svag.
Vi ligger fortfarande i strömlä bakom det skyddande revet. Mellanblått är 3 m kurva, ljusblått 6 m. Snart dags för stora språnget.
Vi seglar långt förbi på insidan bojen, slår ut för BB, sedan tillbaka till SB långt innan "layline" för att strömmen ska boga oss utanför märket. Ett slag vid märket skulle innebära att vi inte tillräckligt snabbt får upp farten för att ta oss förbi
Bilderna visar inte den ganska stressade nivån ombord i det här läget. Bojen är bara några meter från förstäven!
Torgil kliver fram för att koppla spinnakerbommen
Vi seglar halvvind/slör förbi märket, hissar spinnakern i rundningen, faller av och tar oss tillbaka till grundvattnet. Vi hade ankaret berett om vi skulle börja kana med strömmen.


Vi slår vid röd pil, rundningsmärket vid blå pil. Spåret ligger förskjutet lite grand i förhållande till kartbilden. Fart 0,8 knop, snart i säkerhet på grundvattnet.

Efter vår rundning glider starbåten fram och gör samma trick i strömvirvlarna vid revet och rundar ca 5 min efter Piano. Blankvatten innebär ström, krusigt vatten är strömlä. Expressen bakom starbåten kommer i mål 40 min efter Piano och 30 min efter starbåten.
Vi seglar innanför båtarna som ligger för ankar utanför Kyrkbacken
Farten ökar sakta från knappt 1 knop efter rundningen upp till 2,5 knop när vi passerar utanför Kyrkbacken. Stora spinnakern skotad för nästan halvvind, jag förstår att många båtar med bara lite sämre drag i seglen hade problem här.
Halvvind/slör på grundvattnet utanför Kyrkbacken

Äntligen förbi, 4,9 knop mha medström. Streckad linje i högerkanten anger kurs till nästa märke utanför Ålabodarna
Möter ny vind när vi ligger utanför Bäckviken, blir kryss i 5/6/7 m/s långsamt ökande vind ända in i mål. Letar fendertboj utanför Ålabodarna och gul cylinderboj utanför Rydebäck.
Pilarna viusar rundningsmärken utanför Ålabodarna och Rydebäcks golfbana. Här var vi för snåla, borde ha slagit längre ut för att få större nytta av medströmmen. Då hade vi kanske varit de 2 minuter snabbare som hade krävts för klasseger.
Det är ganska speciellt att kappsegla i ström. Det blir lätt stora tidsdifferenser. Det handlar mer om att överlista (utnyttja) strömmen än att maxa båtfarten.
Fina priser, en flytväst och ett band att spänna efter däcket för att fästa säkerhetslinor i.
Alla resultat finns (här). Tack RHSS för ett fint arrangemang! Men beskriv mållinjen tydligare i seglingsföreskrifterna nästa gång.

Söndag. Gick tillbaka till Höganäs för motor. Norr om Helsingborg i medström 2,5 knop.
Kaffekokning med autopiloten påkopplad

tisdag 7 augusti 2012

Vrångö

Ser väl inte ut att blåsa nåt speciellt?
Tisdag inblåsta på Vrångö!

Det ylar på Vrångö

Tog ett tidigt måndagsmorgontåg till Göteborg och buss vidare ut till ön för att segla ner Piano till starten i Ven Runt på lördag. Seglar med Christer C, fast i början blev det mest motor. På väg över Marstrandsfjorden möts vi av hällande regn, Carlstens fästning försvinner totalt i ett svartgrått töcken. Vi väntar hårt väder och vill hinna långt men ger oss vid Vrångö - en bra natthamn och den mest sydliga innan vi ger oss ut på Kattegatt. En fin kväll i solnedgången, lagom till det är dags att sova börjar riggen yla. Klart det går att kryssa i 15 m/s, men två rev i storen sliter och jag vill ha racingkvalite hela säsongen. Det blir nog en ny stor till nästa säsong och då kan vi busköra lite mer. Väntar ut kulingen och går vidare imorgon onsdag. Väderrapporten säger minskande vind vridande mot norr, gennakerläge alltså (båda spinnakrarna ligger i tryggt förvar hemma i Viken). Saknar en boklåda på Vrångö, tidningar blir snabbt utlästa och paddans utbud är snabbt konsumerat.

måndag 6 augusti 2012

C55 SM race 7, 8 och 9

Hemmaseglarna Peter Hörwing och Hans Wallen i båt 369 tog SM. Vinden hade vänt, det blåste sydligt mellan 4 - 7 m/s. Vinden kom och gick men en sak var klar: kryssa nära land - slå in direkt och segla längre ut på länsen. Det lönade sig nästan i alla lägen. Strömmen var svag men bar alltid norrut. Hörwing/Wallen seglade inte helt konsekvent, ibland i mellanspår på kryssen och alla gånger utom en i ytterspår på länsen. Tappade på kryssarna men tog igen på länsarna. Utom sista länsen, då dom gick in mot land. Och tappade till 16de plats. Men det räckte till SM seger.
Målgång i sista seglingen. SM segern är klar för 369 även om det blev 16de plats.
Tvåa blev Sandberg/Sjögren/&Sjögren från Värmdö Jolle Seglare i båt 290. Seglade konsekvent in mot land på alla kryssarna men inte så långt ut på länsarna. Två spikar på lördagen. Trea blev också en hemmabåt: bröderna Larsson från WBS. En spik i andra seglingen på fredagen.
Bäste Juniorbåt och 10de plats totalt blev Simon Lundmark och Jakob Munck, BoSS i båt 459.
Fullständig resultatlista finns (här).
Svart flagg direkt också i söndagens tre avslutande seglingar. Inga omstarter och totalt två BFD.
Det var inga typiska WBS förhållanden. Strömmen var genomgående svagare än den brukar. Frågade Håkan R (5:a i båt 33) om varför dom inte seglade konsekvent inåt på kryss (valde ofta mellanspår) och ut på läns. Enkelt svar: dom var osäkra på om strömmen vänt.
En protest lämnades in på söndagen. Läbåt slår och kolliderar i slaget med lovartsbåt. En bedömningsmiss från läbåten men dom snurrade inte. Blir förstås diskade enligt regel 13. Det var två båtar som hamnade långt ner i resultatlistan, men man ska förstås ta sitt straff ändå. Ingen från läbåten dök upp på protestförhandlingen.
Vinden varierade som sagt mellan 4 - 7 m/s, det betyder surfläge ibland. Men jag såg inga tendenser till pumpning. Intrycket av gentlemanna/kvinna seglingar kvarstår.

Insegling efter 9:de racet. SM 2012 är över.
Avslutar med några bilder från prisutdelningen.

WBS ordförande Kristian Resvik och äldste deltagaren på SM, han som alltid kommer med på bild - Arne K Larsen förstås. Arne seglade med Erik Gamner och slutade på 15de plats.
Yngste deltagare Amelie Östman (ska börja i klass 7 om två veckor), seglade med Filippa Linde och Oliver Uziel. Kom på 21sta plats totalt.

lördag 4 augusti 2012

C55 SM race 3, 4, 5 och 6

Efter 6 av planerade 9 race, 2 dagar, en gul flagg och 7 protester leder Peter Hörwing/Hans Wallen. När jag skriver detta har jag inte tillgång till resultatlistorna. Här kommer iallafall en rapport från 7 timmar till sjöss.

Segling 3. Blåser V 6/7 m/s. Svart flagg direkt, första start 10.05, allmän återkallelse och dagens första skylt med DBF anslås (båtar som över linjen och som diskats enligt svart flagg, båtarna på listan får inte starta i seglingen och ska lämna startområdet). Andra start 10.25, allmän återkallelse och dagens andra skylt. Tredje försöket 10.43, fältet kommer iväg. 43 min seglad tid i segling 3.

Segling 4. Svart flagg direkt, start 12.05, allmän återkallelse. Dagens tredje skylt. Andra försöket start 12.22 kommer iväg OK. 369 leder efter första kryssen och seglar ohotad i mål som etta, 33 långt efter som 2:a. En gul flagg för upprepad pumpning på länsen i segling 4.
1sta länsen 4de seglingen.
Segling 5. Första starförsöket 13.37, allmän återkallelse. Dagens fjärde skylt. Andra försöket 13.56, fältet går iväg. Vinden pendlar och vrider. Surfförhållanden i vågorna, följer ledarbåtarna och de jag ser uppför sig exemplariskt enligt regel 42. 290 vinner med 231 på andra plats följda av 376 och 1385. Gunnarsson i 1385 får DNE för denna segling pga att dom startat och fullföljt trots att dom var uppsatta på DBFskylten.
DBF skylt efter 1sta startförsöket i segling 5. Gunnarsson har #38 på klistermärket i stäven.
Dagens sista segling blev ett rejält lättvindskör.  Vinden hade vridit upp mot norr och minskat till 4/5 m/s. Båtarna kom iväg i första försöket. Vinden minskar ytterligare. 378 och 365 får en väldigt lokal höjdare och rycker rejält på första kryssen. 378 väljer att gå in motland på 1sta länsen tillsammans med 290. Banändring med ny kurs till märket, båten vid länsgaten tutar för fullt.
Banändringssignal
378 i ordentlig ledning före 33 och 290. Seglingsledningen har beslutat att också korta banan, men kan inte ta upp den gamla kryssgaten förrän en eftersläntrare har rundat. Det blir sent, märken kommer upp och märkesbåten kör i ilfart till sin nya position. Och 378 hamnar i ett dilemma när dom ska bedöma layline. Det blåser sådär 3 m/s och dom slår på det dom tror är layline. Men märket droppas tidigare än dom tror, 33 och 290 fortsätter, slår och går förbi i lovart. 290 tar dagens andra spik och vinner före 33, 411, 263 och med 378 på femte plats. 378 begär gottgörelse för att dom vilseletts av seglingsledningen när det gäller att bedöma banan. Protestkommitten finner att banändringen gjorts för sent och beviljar gottgörelse och 378 erhåller 1sta plats i den 6te seglingen. Dvs det blir två båtar på förstaplatsen eftersom gottgörelse inte förändrar den ordinarie prislistan.

Totalt var det 7 protester varav 4 mot seglingskommitten, SK. 2 av dessa har beskrivits ovan. Den tredje protesten gällde att startlinjen ändrats efter förberedelsesignalen i dagens sista segling. Vinden vred precis innan start och linjebåten flyttade upp startflaggan för att linjen skulle ligga bättre. Detta skedde i sista sekunden Protestkommiten fastslog att linjen hade flyttats i tid. Nästa protest gällde en båt som fått DBF trots att dom, enligt egen uppgift, inte hade varit i närheten av startlinjen. Juryn detaljgranskade protokollen och efter lite detektivarbete kunde vi fastlägga att en 7:a felaktigt hade tolkats som en 3:a. DBF togs bort.

Tre protester lämnades in för regelbrott enligt del 2: När båtar möts. Två var SB/BB situationer och en var lovart/lä. Lovart/Lä protesten kom från en en båt (Båt A) som seglar dikt bideving mot märke för att runda till länsen. Båt A möter Båt B, som redan har rundat och som länsar för BB halsar. Båt A anropar Båt B utan att få respons. Efter upprepade anrop tittar besättningen i Båt B ner under bommen, uppfattar situationen men gör ingenting (vad ska du göra om du seglar spinnaker och upptäcker en båt på en båtlängds avstånd på väg rakt in i din sida - det finns ju ingen möjlig undanmanöver att göra). Båt A slår och undviker kollision. Båt B DSQ enligt regel 11.
De två SB/BB situationerna var enkla. I den första hade kollision inträffat, BB hade tagit sitt straff och därmed fritagit sig. Protesten lämnades in för att ha som dokumentation inför försäkringsbolaget. Protesten avvisades och lades till handlingarna. Den andra SB/BB protesten var enkel, en BB båt slår för nära en SB båt. BB båten diskas.

Seglingarna avslutas i morgon söndag. Tre seglingar med första start 11.00