torsdag 29 januari 2015

Öresund Cup

Igår kväll hade LBS - LommaBuktens Båtsällskap - kallat till möte om Öresund Cup. Prisutdelning för Öresund Cup 2014 och diskussioner och tankar om Öresund Cup 2015.

Sju delseglingar ingick i Cupen, precis samma som under 2013. Fyra på svenska sidan och tre på danska. Totalt har 198 båtar fått poäng i minst en delsegling. 191 enskrovsbåtar och 7 flerskrov. Högst fyra resultat räknas in och det var åtta båtar som nådde den kvoten. Men det var bara en enda båt som seglade precis fyra seglingar.
154 båtar seglade en segling, 23 st seglade 2, 11 st seglade 3, 1 st seglade 4, 7 st seglade 5 delseglingar, en seglade 6 och en båt - Jan Carlanders halvtonnare Antheor från Lomma - seglade alla sju delseglingarna.

Poängberäkningen är så finurligt gjord att alla som deltar får poäng efter placering i den klass dom startar i. För er som gillar formler, så ser den ut så här:

Startar du i en klass med 10 båtar, du vinner och får 36,1 poäng. Andra plats ger 32,4 poäng. Sista plats ger 10 poäng. Alla som startar får poäng, om du av någon anledning bryter så blir det 10 poäng.

Med bara 2 i klassen blir det 22,5 poäng för första och 10 poäng för andra plats.

Finessen med att använda en formel på det här sättet är att alla kan vara med oavsett vad arrangören hittar på när det gäller klassindelning.  "Bäst" fungerar metoden när båtarna delas upp i lika stora klasser. I exemplet ovan med 10 respektive 2 båtar så samlar uppenbart 10-gruppen på sig mer poäng.

På mötet i Lomma höjdes några röster om att ändra i formeln. Det var ingenting som ledningen för Öresund Cup satte sig emot. Men huvudansvaret för att poängberäkningen enligt just den här formelmetoden ska fungera bra ligger på den arrangerande klubben som ju gör klassindelningen. Dom danska arrangörerna är inte riktigt med på banan när det gäller just detta, men en fortlöpande dialog pågår. Inget är hugget i sten. Man får förstås försöka undvika Stenmarkssyndromet, dvs att reglerna ändras för att fel båt vann.

Bland flerskrovsbåtarna segrade Dragonfly 35 Dream med Mario Perko från KAS, Danmark. Mattias Allroth från MSS med sin Express Windy segrade bland enskrovsbåtarna.

Vad väntar inför säsongen 2015? Dom svenska båtarna dominerar men antalet danska båtar stiger sakta. Samma seglingsarragemang som 2014 ingår, dvs
  1. North Trim Cup i Lomma 9/10de maj
  2. Kullaseglingen i Helsingborg 6 juni
  3. Amager Cup som seglas vid Flakfot 13 juni
  4. Ven Runt från Råå 8 aug
  5. Saltholm Runt på Limhamn 29 aug
  6. Bröndby Sailors Cup i Kögebukten 5 sept
  7. Mumm Stelton Cup från Vedbaeck 3 okt.
Representanter för klubbarna beskrev sina arrangemang:

MSS och Saltholm Runt. Antalet startande har gått ner och i höstas tillsattes en aktivitetsgrupp med målsättningen att utveckla SR. Kontakt har tagits med Höstkroken, Västerås för att få tips och hjälp. Förutom bra tävling så är det sociala viktigt. På mötet framfördes ideen att ha två race parallellt, dels ett traditionellt SR och dels en lite kortare distanskappsegling med jaktstart. Båda seglas alltså på lördagen och tanken är att de mindre båtarna ska kunna segla den kortare banan och målgångstiderna för SR och den lilla banan blir ungefär lika. Upplägget är fortfarande på diskussionsstadiet.

Frågan väcktes om jaktstart kontra gemensam start. Förstås. Båda varianterna har sina anhängare, jaktstart anses av några renläriga kappseglare inte som kappsegling. Frågan nämndes med det blev aldrig någon diskussion om detta. Förslag framfördes om bankappsegling istället för distanskappsegling.

MSS avser att utöver SRS och inbjuda till ORCi klass. ORCi båtarna har bankappseglingar på söndagen, dessa är inte öppna för SRS och ingår förstås inte i Öresund Cup.

HYC arrangerar Kullaseglingen i början av juni. Möjligheterna att lägga bra banor utanför Norra Hamnen i Helsingborg är begränsade pga trafiksepareringen, man får helt enkelt inte segla kors och tvärs som man vill över sundet. Blåser det kan banan läggas norrut, norr om Svinbådan utanför Viken är det fritt fram att segla hur man vill. Men det är ca 8 NM transportsegling ditupp. Mycket ström och svårseglat vatten. Kappseglingsaktiviteten i HYC har tyvärr gått ner. Trots Sveriges finaste klubbhus.

Ven Runt från Råå är årets höjdarsegling när det gäller sommarkänsla. Skandia är ny huvudsponsor och seglingen ska göras mer tillgänglig för dom som följer seglingen från land. En ide är trackingsystem med stora skärmar. Ven Runt är en riktig folkfest och Råå har Sveriges näst finaste klubbhus. Eller är det så att Råå är bäst och HYC näst bäst? After Sail och på kvällen är det stort kräftkalas i klubbhuset.

Samma vecka som Ven Runt pågår Öresunds Ugen på danska sidan, seglingsaktiviteter i allt från skutor till racingbåtar. Börjar med havnefest i Snekkersten och avslutas med kräftskiva i Hornbaeck. Öresunds Ugen ingår inte i Öresund Cup.

Amager Cup seglas norr om Flakfort, tre st ca en timme långa kryss/länsbanor. Man kan segla direkt till starten, sen seglar man till After Sail i hamnen i norra delen av Amager, Köpenhamn.

Sailors Cup seglas utanför Bröndby i Kögebukten söder om Köpenhamn. Ett kanonställe med bra arrangemang. Intensiva banor, 26 rundningar 2013 och 13 rundningar 2014. Tyvärr kom väldigt få båtar 2014, seglingen är värd bättre än så.

North Trim Cup är säsongsinledning. Kommer förstås många båtar. Om man vill kan man komma till Lomma redan två veckor innan och vara med på träningsseglingar på kryss/länsbanor både den 26 april och 3dje maj. North Trim Cup seglas lör/sön den 9/10 maj, frukost serveras i klubbhuset. Fm är träningsseglingar med tips och råd från Martin & Co från North Sails Lommaloft. Lördag em är det två banrace följt av After Sail med filmvisning. Avslutning på söndagen med tre banrace. Helt enkelt bara ett måste att vara med på detta. Sannolikt blir det också ORCi klass på den här seglingen.

Mumm Stelton Cup första helgen i oktober är Öresunds Cupens säsongsavslutning. Ingen representant för klubben var närvarande för att beskriva seglingen. Den seglingen rår ingen på, den är vad den är. Klubblazer gäller och hopplös klassindelning med typ tre båtar i varje klass. Väldigt många båtar och riktig kasebana. Blir ingen ändring på den seglingen förrän deltagarantalet börjar sjunka som på Sjaelland Runt.

På mötet framfördes iden att ett race skiftas varje säsong, dvs någon kliver av och någon kliver in. Det finns flera klubbar som gärna vill arrangera en delsegling i Öresund Cup. Det vore väl riktigt maffigt om Sjaelland Runt ingick i Cupen.Sjaelland Runt har tidigare alltid seglats på den svenska midsommarhelgen men i år ligger den en vecka senare. Precis när Volvo Ocean Race båtarna anländer till Göteborg. Och Piano seglar Bohusracet.

Pianos insats i Öresund Cup 2014 blev torftig. Av olika skäl, ingen besättning i maj och för hårt väder för transportsegling till Helsingborg (som bara ligger 8 NM bort) i början av juni. Det blev bara två starter. Klasseger på Ven Runt och masthaveri på Saltholm Runt. Skrapade ihop 42,5 poäng vilket räckte till en 23dje plats totalt.

Dagarna har blivit ljusare, om tre månader seglar vi!



1 kommentar:

  1. Intressant poängsystem, ett sätt att modifiera vore att skala om (multiplicera) så att en slumpmässig placering ger samma poäng oavsett storlek på klassen. Dvs att medel poäng är den samma. Sista plats skulle fortfarande kunna ge 10 p.

    SvaraRadera