torsdag 22 maj 2014

Room with a (new) view

Dags att inspektera riggen och att fixera spridarändarna mot toppvanten. Dessutom montera Windexen. Vikens ham är klart mindre än Höganäs, dessutom grundare vilket innebär att det knappast finns några 35+ båtar.

Båtmansstol, fulladdat med verktyg, tejp, ståltråd, kamera. Viktor vevar upp mig.
Hamnplanen som igår var fylld av veteransportbilar. Piano har fått plats ute på träbryggan.
Mellan Carter 30 och Omega 34.
Ett nytt hamninlopp med en smal  muddrad inseglingsränna
Landmärke
BARBORD, en av tre restauranter i hamnen
HAMNKROGEN, hamnrestaurant nr två
GALEJAN, den tredje restauranten
Studie i bryggdesign
 Vid en av stormarna hösten 2013 låg halva hamnplan och hela träbryggan under vatten.

Passade på att montera dom sista beslagen på Tomas U's X99 mast (här). X99:an har en riktigt klen mast jämfört med dom stolpar som sätts på 10 meters båtar idag. Man skulle tom kunna säga underdimensionerad mast. Hur mycket tål egentligen en Aluminiummast? Materialet saknar egentlig utmattningsgräns, om det finns skarpa anvisningar så startar och fortplantas en spricka vid varje högbelastning. Tex efter ett slag när riggen belastas och masten böjs. Till just den här masten var uttaget för fock/genua falltrissan riktigt dåligt ut format och det var den direkta orsaken till att masten börjat spricka. I länken ovan finns bilder som visar detta. Jag är övertygad att de X99 master som tillverkas idag har en mycket mr genomtänkt bearbetnngsdesign vilket har eliminerat dom skarpa anvisningarna. Men en studie av X99 masten avslöjar också något annat.

Mastens övre halva är permanent bakåtböjd Den här krökningen kan ha två principiellt olika orsaker.
Masten kan ha belastats så mycket att materialet har plasticerats, typ böja en spik. Den andra anedningen kan vara att båten har lämnats med ansatt häckstag med stor mastkrum vilket kan innebära att materialet kryper, speciellt heta sommardagar. Det ena är ett designfel, det andra är ett hanteringsfel. En kolmast hade varit perfekt till X99:an, lätt, mer hållfast, styvare, men inte heller en kolmast bör man lämna med stor böj. Och med kolmast hade det inte varit en X99:a.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar