måndag 5 maj 2014

Inget nytt under solen (framåtlutad mast)

Att segla med framåtlutad mast är uppenbart inte någon nyhet. Kontaktade Allan Förberg, som har sitt hjärta i långsmal, speciellt A22 segling.
 
" ...
I min värld var det Henrik Janmark när han kom in i Mälar 22 och sen Mälar 30 gänget, som det eskalerade med att tippa fram masten på undanvind. Henrik och Roffe Plåt byggde ju även en ”vagga” till mastfoten på Henrik och Eva Janmarks Mälar 30, för att kunna tippa masten ytterligare. Men det diskades i den mätregeln, trots att det inte fanns något som föreskrev att man inte fick göra så. Tror dom ändrade regeln till att mastfoten måste sitta fix efter det tilltaget.

Inom A22 finns det åtminstone någon Tiger 22 (Norlinritad plastbåt - min anm) som har bakåtsvepta spridare och därmed inte kan luta fram masten (Benke Pettersson som kom trea i somras med 356 Cirdan), och tycker att slippa backstag i slag mm gör all hantering lättare och det kan man också tjäna på.

Här är några bilder på A22 från SM i Nynäs 2012 ... 
 
326 Juana är med Henrik och Eva Janmark. Foto Allan Förberg. Klicka på bilden så ser du en högupplöst variant.
255 Amorita (t.v.) som vunnit pokalen tio gånger (flest av alla) med Anton Dahlbergs pappa Peder som rorsman. 257 (t.h.) är Gazell med Roffe Plåt, som nog lutar fram masten mest. Han har vunnit SM/Kryssarepokalen dom senaste fyra åren. Foto Allan Förberg.
/allan
... "

4 kommentarer:

  1. Varför går det det snabbare med framåtlutad mast?

    SvaraRadera
  2. Det primära är att det ger större separation mellan storsegel och spinnaker vilket ger spinnakern mindre skitvind från storseglet (samma effekt som att ha ett längre peke på en gennakerbåt). Dessutom får båten mindre lovgirighet, alltså en balans mer lämpad för undanvindssegling. I lättvind underlättar det då storen automatiskt hålls ut och det sägs att det dämpar pendlingar i mer vind.

    SvaraRadera
  3. Det är väl också så att äldre båtar med överhäng i stäven blir lite längre i vattnet med mera tryck över fördäck och kan surfa lite längre över vågorna.

    SvaraRadera
  4. Bosse Bergqvist26 maj 2014 kl. 14:33

    Nu har vi lutat fram masten några gånger (2/3 av tänkt lutning) och det är något alla borde uppleva för det är läckert att något så enkelt kan göra sådan skillnad. Ifall det går fortare har vi inte riktigt koll på än men det känns helrätt och för första gången står storseglet som det ska utan att ha en spridare mitt i seglet som förstör formen. Att man slipper ha en som puttar ut storbommen underlättar och känslan är att det ger mest när man har vinden lite framifrån. Ifall storen är för löst skotad så böljar storen markant likt inslag från ett försegel i lite mer vind. Spinnakern står förvisso som en smäck på plattläns i lätt vind men eftersom vi inte provat fram och tillbaka så vågar jag inte säga att det beror på mastlutet. Kommande träningar får utvisa om/ när det är snabbt eller ifall det bara känns rätt:).
    Det hade varit kul att få input från er som har erfarenhet av att luta fram masten. När ger det mest och när lönar det sig inte (TWA) att ha masten lutad framåt.

    SvaraRadera