onsdag 21 maj 2014

Mot en ny hemmahamn

Måndag mastvandring, tisdag morgon en biltur genom stan med båt på släp, onsdag morgon sjösättning. Kranbil och centrumlyft är smidigt.
Masten påklädd, varm kväll i Höganäs hamn.
Det nya toppbeslaget
Orange? Vad har han nu hitttat på?
Vit under bulben? Iallafall ordentligt vattenslipat. Orkade inte fullfölja poleringen i år, vi stannade efter 240 vattenslip på köl och roder. Skrovet med VC17 är polerat med 1000 papper.
Nästan flyter
Flyter!
På med mast, tvätta insidan, på med durkar, hämta lite Alkylatbensin, på med rorkulten, lämnade Höganäs hamn - hemmahamn sedan 10 år, motorgång söderut.
6 knop, 40 minuter söderut ligger Vikens hamn


Svinbådans fyr, det är utanför Svinbådan (dvs på danska sidan) som strömmen ofta forsar ordentligt
Nya landmärken
Ett ganska oansenligt hamninlopp
Varför Viken istället för Höganäs hamn? Har stått i hamnplatskö i precis 10 år, vi bor i Viken, det är närmare, det känns självklart att ligga där. Det är en lagom stor och trivsam hamn. Tre restauranter nere i hamnen, ytterligare en några hundra meter bort bredvid konditoriet och den bästa blomsterhandel jag känner till. Tyvärr lite långt till ICA om man promenerar, men med en rullebör är nästan 2 km överkomligt. I Vikens hamn slipper Piano dom stoftnedfall som ibland inträffar i samband med att båtarna med last till Höganäs AB lossas i Höganäs industrihamn. Negativt? Dubbelt så dyrt och dessutom en extra årsavgift som inträdesbiljett.

På onsdagskvällen är det en av många veteranbilsträffar i hamnen, nördar finns av många slag. Jag känner frändskap med nördigheten, men kanske inte med veteranbilarna.

På lördag seglar vi Vårregattan i Viken. Vi brukar vara knappt 10 båtar som seglar SRS samtidigt som C55:orna gör upp på sin bana. Träffade Percy S i Höganäs hamn, det är 25 cm lågvatten och då kommer hans First 40.7, som sticker 2,4 meter inte ut ur hamnen. Hoppas det blir en skvätt högvatten så att han kommer till Vårregattan.

3 kommentarer:

  1. Orange botten färg eller blir VC orange när den poleras?
    Om orange bottenfärg, var kan man hitta detta? har letat.

    SvaraRadera
  2. Nautix fra Frankrig har orange bundfarve som det anvendes på Open 60 bådene.
    Kan f.eks. fås hos Time Out Composites i Tyskland. Ved ikke om det er lovligt i Sverige........
    http://www.timeout.de/catalogsearch/result/?q=nautix+a9

    SilverSurfer

    SvaraRadera
  3. Nautix färger är (ännu) inte godkända för försäljning till privatpersoner i Sverige. Länken till deras bottenfärger har du här: http://nautix.com/Nautix/Nautix.nsf/VuPeintureNavigationW/A!OpenDocument&Langue=En

    SvaraRadera