torsdag 1 maj 2014

Ett helt kort inlägg om en tusendel

Piano har verifierat mätbrev sedan 2013. Djupgåendet för båtar med verifierat mätbrev och med olika deplacement har varit en SRS snackis den gångna vintern. Allt ska ju vara så rätt som möjligt. Så jag ringde in två mätmän från Helsingborg som tillsammans skulle kontrollmäta längd över allt och djupående. I samband med DH mätningen hösten 2012 vägdes Piano och friborden mättes. Djupgåendet kunde därför bestämmas med utgångspunkt från skrovdata i DH brevet och kompletterande mätningar på land. Efter en dryg timmes mätningar mha laserinstrument, lod och måttband fastställdes längden till 9,58 m (tidigare 9,6 m) och djupgåendet till 1,75 m (tidigare 1,8 m).  Kortare och grundare båt ger lägre mättal.

Det är ju allmänt känt att verifierat mätbrev ger SRS rabatt. Förhoppningsvis försvinner den rabatten så småningom när alla mått som ligger till grund för mättalsberäkningen blir säkrare fastställda för hela vår brokiga kappseglingsflotta. En genomgång av mätbrev för 2014 och jämförelse med mättal från 2013 indikerar att rabatten är minskad med 0,001 i år.

2013 seglade Piano med SRS 1,218. Ingenting i den formelmässiga mättalsberäkningen för Hansson 31 förefaller ha ändrats. Med samma mått som förra året borde Piano därför ha fått en öknng av mättalet från 1,218 till 1,219 (pga minskad verifieringsrabatt). Men med minskat djupgående och kortare skrov är det nya mättalet 1,217 (mätbrev E4162). Mättalsskillnaden innebär en dryg minut seglad tid på Bohusracet (29 timmar segling). Bäva månde alla konkurrenter!

Inte heller i år lyckades vi kvala in till MBBR - Marstrand Big Boat Race (där gränsen  är SRS 1,22).

5 kommentarer:

 1. Har du försökt anmäla dig och begära dispens för för lågt mättal?
  För länge sedan hade LYS en regel att alla av samma båttyp skulle segla i samma klass även om man seglade med lägra LYS-tal pga fock, gennaker eller annan fartminskning.
  Det finns många kappseglingar som tagit emot anmälningar och gett dispens för en massa olika skäl - så varför skulle inte du kunna få?
  För ett antal år sedan hade Arkö Runt ett min LYS-tal om 0,95. Sen gav de dispens till en Triss Norlin att starta på 0,89. Den båten totalvann det året...

  SvaraRadera
 2. Det är väl snarare så att jag skulle begära dispens att få starta i lägre klass trots för högt mättal, hamnar tex inte i samma klass som Anne och Arild Heldal med Hansson 31 Frökna på Bohusracet. Fast det känns ju inte helt angeläget att frivilligt utsätta sig för konkurrens från dom :-). Skämt åsido, det finns många fina lite större båtar att segla med på under MBBR och transport TOR tidigt i juni är en strapats med den lilla båt Hansson 31 trots allt är!

  SvaraRadera
 3. är du säker att SRSv rabatten har minskat men endast 0,001? Jimmy Hellberg skrev ju på Cheetah 30-bloggen att det finns knappt något kvar?

  SvaraRadera
 4. Isåfall kommer Piano aldrig att bli kvalificerad för MBBR. Med en tusendels nedskrivning om året av verifieringsrabatten skulle vi annars kunna starta 2017!

  SvaraRadera
 5. går det inte att lätta lite på Piano? ...eller kanske köpa in lite större spinnaker, längre spibom? det sanas ju inte så mycket. ;-)

  SvaraRadera