måndag 26 maj 2014

Vårregattan i Viken

I lördags seglade vi Vårregattan i Viken. Sex båtar startade i SRS racingklass och fyra i familjeklass. Vinden blåste ungefär parallellt med kusten, så det blev kryss/länsbana utmed stranden, vi slapp gå ut i sundet och slåss med strömmen (som dock vara ganska svag men vände mitt i racet). Samtidigt seglade C55:orna fyra 30 min race på en kort kryss/länsbana.
NV vind mellan 5 - 7 m/s, riktigt platt vatten i början, lite skvalpigt på slutet. 16,5 NM tog nästan precis 3 timmar att segla.
Vi seglade mot HP1030, Swedestar 370, J80, Beneteu Cyclades 39.3 och X99.
Några vrid till vår fördel på den första långa kryssen från Viken upp till Höganäs angöring gjorde att vi låg lika med normalt lite snabbare Swedestar 370 (SRS 1,276 jämfört med Pianos 1,217) efter en knapp timmes segling. På undanvinden som var mer plattläns och spinnakervänligt höll vi fortsatt fart mot Swedestar som seglar med gennaker. Vinden lättade något, vi var lite ringrostiga och hade svårt att växla ner till svagare vind. Swedestars stora genua gjorde sitt jobb och efter tre timmars segling var vi ganska precis 90 sekunder efter i mål. Vi vann på beräknad tid med motsvarande knappt 7 minuters seglad tid.
Du hittar detaljerade prislistor (här). Resultat från de åtta C55:ornas seglingar hittar du (här).
Pristagarna i SRS-klasserna. Till vänster professionell tävlingsledare Göran Örtegren. Tvåa från vänster Peter Höwing som vann Familjeklassen. Tvåa från höger är Anders Bergmark som vann SRS-klassen med sin Hansson 31. Till vänster och höger om Anders: Berne Andersson och Pelle Weimenhög som blev tvåa och trea i SRS-klassen. Bild och bildtext från Arnes www.regatta.nu. Lådorna är våra priser och innehåller korvar och annat gott från Per i Viken.
Det var en fin bana, varmt och skönt, framgång skapar god stämning ombord. En härlig säsongstart!

Ikväll är det premiär för oss att segla måndagssegling i Viken.

torsdag 22 maj 2014

Room with a (new) view

Dags att inspektera riggen och att fixera spridarändarna mot toppvanten. Dessutom montera Windexen. Vikens ham är klart mindre än Höganäs, dessutom grundare vilket innebär att det knappast finns några 35+ båtar.

Båtmansstol, fulladdat med verktyg, tejp, ståltråd, kamera. Viktor vevar upp mig.
Hamnplanen som igår var fylld av veteransportbilar. Piano har fått plats ute på träbryggan.
Mellan Carter 30 och Omega 34.
Ett nytt hamninlopp med en smal  muddrad inseglingsränna
Landmärke
BARBORD, en av tre restauranter i hamnen
HAMNKROGEN, hamnrestaurant nr två
GALEJAN, den tredje restauranten
Studie i bryggdesign
 Vid en av stormarna hösten 2013 låg halva hamnplan och hela träbryggan under vatten.

Passade på att montera dom sista beslagen på Tomas U's X99 mast (här). X99:an har en riktigt klen mast jämfört med dom stolpar som sätts på 10 meters båtar idag. Man skulle tom kunna säga underdimensionerad mast. Hur mycket tål egentligen en Aluminiummast? Materialet saknar egentlig utmattningsgräns, om det finns skarpa anvisningar så startar och fortplantas en spricka vid varje högbelastning. Tex efter ett slag när riggen belastas och masten böjs. Till just den här masten var uttaget för fock/genua falltrissan riktigt dåligt ut format och det var den direkta orsaken till att masten börjat spricka. I länken ovan finns bilder som visar detta. Jag är övertygad att de X99 master som tillverkas idag har en mycket mr genomtänkt bearbetnngsdesign vilket har eliminerat dom skarpa anvisningarna. Men en studie av X99 masten avslöjar också något annat.

Mastens övre halva är permanent bakåtböjd Den här krökningen kan ha två principiellt olika orsaker.
Masten kan ha belastats så mycket att materialet har plasticerats, typ böja en spik. Den andra anedningen kan vara att båten har lämnats med ansatt häckstag med stor mastkrum vilket kan innebära att materialet kryper, speciellt heta sommardagar. Det ena är ett designfel, det andra är ett hanteringsfel. En kolmast hade varit perfekt till X99:an, lätt, mer hållfast, styvare, men inte heller en kolmast bör man lämna med stor böj. Och med kolmast hade det inte varit en X99:a.

onsdag 21 maj 2014

Mot en ny hemmahamn

Måndag mastvandring, tisdag morgon en biltur genom stan med båt på släp, onsdag morgon sjösättning. Kranbil och centrumlyft är smidigt.
Masten påklädd, varm kväll i Höganäs hamn.
Det nya toppbeslaget
Orange? Vad har han nu hitttat på?
Vit under bulben? Iallafall ordentligt vattenslipat. Orkade inte fullfölja poleringen i år, vi stannade efter 240 vattenslip på köl och roder. Skrovet med VC17 är polerat med 1000 papper.
Nästan flyter
Flyter!
På med mast, tvätta insidan, på med durkar, hämta lite Alkylatbensin, på med rorkulten, lämnade Höganäs hamn - hemmahamn sedan 10 år, motorgång söderut.
6 knop, 40 minuter söderut ligger Vikens hamn


Svinbådans fyr, det är utanför Svinbådan (dvs på danska sidan) som strömmen ofta forsar ordentligt
Nya landmärken
Ett ganska oansenligt hamninlopp
Varför Viken istället för Höganäs hamn? Har stått i hamnplatskö i precis 10 år, vi bor i Viken, det är närmare, det känns självklart att ligga där. Det är en lagom stor och trivsam hamn. Tre restauranter nere i hamnen, ytterligare en några hundra meter bort bredvid konditoriet och den bästa blomsterhandel jag känner till. Tyvärr lite långt till ICA om man promenerar, men med en rullebör är nästan 2 km överkomligt. I Vikens hamn slipper Piano dom stoftnedfall som ibland inträffar i samband med att båtarna med last till Höganäs AB lossas i Höganäs industrihamn. Negativt? Dubbelt så dyrt och dessutom en extra årsavgift som inträdesbiljett.

På onsdagskvällen är det en av många veteranbilsträffar i hamnen, nördar finns av många slag. Jag känner frändskap med nördigheten, men kanske inte med veteranbilarna.

På lördag seglar vi Vårregattan i Viken. Vi brukar vara knappt 10 båtar som seglar SRS samtidigt som C55:orna gör upp på sin bana. Träffade Percy S i Höganäs hamn, det är 25 cm lågvatten och då kommer hans First 40.7, som sticker 2,4 meter inte ut ur hamnen. Hoppas det blir en skvätt högvatten så att han kommer till Vårregattan.

tisdag 20 maj 2014

En tur till Färjelanda (2)

Färjelanda ligger i Dalsland, några mil norr om Uddevalla utefter väg 172. På den tiden jag pendlade Skåne - Karlstad för att få iordning på Piano körde jag den vägen riktigt många gånger. E6:an upptill Uddevalla, väg 172 genom Dalslands skogar mot Bengtsfors, sen ut till Vänern och Säffle och sista biten till Älvenäs där vi slet många dagar och timmar. Mitt råd till alla som frågar: satsa aldrig på ett byggasjälvprojekt, även om skrovet delvis är klart. Men det är inte det som det här inlägget ska handla om.

I lördags, den 17de Maj tog jag en tidig morgonbuss mot Helsingborg, klev på tåget till Gbg, nytt tåg mot Uddevalla där Mikael V mötte. Bil till Fäjelanda där Micke har sin verkstad och sin båt och sin nya mast, som då ännu var i två delar. För er som inte har hela historien klar, så bröts Al-masten på Mickes Cheetah 30 på MBBR (Mastrand Big Boat Race) 2012. En röstjärnsmekanism tillverkad i Al gick sönder, när toppvantet släppte så smällde masten omgående. Vi fick snabbt fram en ny kolmast som byggsats från Ceilidh i Holland med precis samma Sparcraftprofil som Al-masten, vilket gjorde att alla riggbeslag enkelt kunde återanvändas. Masten i två delar levererades till midsommar 2012, det var nästan att vi fick riggen klar till Bohusracet.

Den nya masten fungerade bra hela resten av 2012 och fram till Lysekil Race i juli 2013 då masten smällde igen. Vi försökte snabbreparera förra sommaren, men avbröt när vi insåg att det var tveksamt om det skule hålla. Ceilidh levererade en ny nederdel (den del som gått sönder) alldeles innan Påsk. Jag åkte upp till Färjelanda för att skarva ihop den nya nedre delen med den gamla övre delen. Men en noggrann inspektion av den gamla övre delen avslöjade att den inte var frisk. Kontaktade Ceilidh om detta och dom levererade också en ny överdel förnågra veckor sen.

Nu var jag på väg mot Färjelanda med popnittången i väskan för att bygga ny mast!
Nu börjar mätproceduren, ihoptejpade delar av gamla masten på marken.
Kapning av den nedre delen, 23 cm ska bort, först ett provsnitt för att kolla att det blir vinkelrätt
Använder den provkapade biten för slipa ihop skarven
Micke har tusen tryckluftsverktyg i sin verkstad
I bakgrunden står den nya Bålsta trailern som kompletteras för att passa Cheetah!
Masten levererades med monterad skarvhylsa i den övre delen.
Slutsnittet!
Skarven innen vi limmat ihop halvorna. Undervantens hakplåtar är placerade mitt i skarvhylsan, spridarbalken till de nedre spridarna är placerade ca 70 mm ovanför skarven. Mastprofilen är förstärkt på alla ställen där beslag ska placeras.
Den övre spridarbalken var i orginal utförd av rostfritt tål och vägde 550 g. Micke plockade snabbt fram en 10 mm Al-stång och formade med vinkelslipen en ny spridarbalk. Vikt 200 g!
Ihoplimning. När ytorna är torra får man ta i ordentligt för att få ihop halvorna. Med epoxylim som smörjmedel går det lätt. Vi har nu tagit oss inomhus, mörkret har fallit och det här blir det sista vi gör på lördagkvällen.
Vi borde ha skyddstejpat för att slippa slipa bort härdad epoxy på söndagsmorgonen.
Söndagsmorgon. Hel mast!
Såga upp likrännan. Maskinen specialbyggdes till förra masten.
Fräser uttag till stora spridarbalken. Båda spridarbalkarna fixeringslimmas först med epoxspackel och lamineras sedan fast.
Skarven med hakplåt för undervant och hål för stora spridarbalken.
Hakplåt för mellanvant (Micke kallar dom D1:or eller om det var D2:or), hakplåt för förstagsfäste och den övre spridarbalken.
En hel del jobb återstod när jag reste på söndagseftermiddagen. Efter alla montage ska masten lackas några gånger med 2-komp polyuretanlack för att få det nödvändiga UV-skyddet. Annars blir masten sakta brun. Var lugna - Cheetah dyker snart upp på kappseglingsbanorna.

måndag 19 maj 2014

En vandring genom stan

När alla andra sedan länge sjösatt sina båtar, hunnit kappsegla några rejs och börjat få iordning på alla trim börjar jag förberedelserna för att sjösätta Piano. Varför så sent? Men jag ställer istället frågan: hinner vi få fart på båten till Bohusracet? Med en rygg som inte är som förr så handlar det mer om att överhuvudtaget få iordning på grejerna. Det blev inget North Sail Trim Cup i Lomma, på lördag går Vårregattan i Viken, Piano är anmäld.

Masten är renoverad, toppbeslaget hängde tidigare i två skruvar, men punktbelastningen orsakade delaminering i masttoppens framkant. I samband med leveransen av den nya Cheetah masten beställde jag ett ämne till nytt masttoppbeslag från Ceilidh i Holland. Prepreg vakumbakat ämne som jag formade mha diamantklinga i vinkelslipen. 200 mm utstick till häckstagsfästet, 50 gånger utväxling och uppskattningsvis 500 kg dragkraft i häckstaget ger en ganska saftig momentbelastning vid infästningen till masttoppen.

Alla icke rostfria brickor i bom- och kickbeslagen är utbytta (undrar hur en del leverantörer tänker?), masten bättringslackerad. Dags att vandra genom staden (klicka på bilderna så blir dom större).

Lämnar Tjörröd och Höganäs Outlet
Rakan utanför Friskis och Svettis
Regnbågen vid väg 111
Samma gamla mack
Dom nya husen vid Sundstorget (som ska kvalificera Höganäs för titeln "Sveriges vackraste innerstad"?)
Ett ganska blaffigt toppbeslag!
Lars Lind, segel och mastmakare med Sveriges vackrast belägna loft i Helsingborgs norra hamn. Fast här på utflykt till Höganäs för mastmeck. Bara råkade vara där när vi kom! 3 km på 50 minuter! Imorgon bitti är det båtens tur.

måndag 5 maj 2014

Inget nytt under solen (framåtlutad mast)

Att segla med framåtlutad mast är uppenbart inte någon nyhet. Kontaktade Allan Förberg, som har sitt hjärta i långsmal, speciellt A22 segling.
 
" ...
I min värld var det Henrik Janmark när han kom in i Mälar 22 och sen Mälar 30 gänget, som det eskalerade med att tippa fram masten på undanvind. Henrik och Roffe Plåt byggde ju även en ”vagga” till mastfoten på Henrik och Eva Janmarks Mälar 30, för att kunna tippa masten ytterligare. Men det diskades i den mätregeln, trots att det inte fanns något som föreskrev att man inte fick göra så. Tror dom ändrade regeln till att mastfoten måste sitta fix efter det tilltaget.

Inom A22 finns det åtminstone någon Tiger 22 (Norlinritad plastbåt - min anm) som har bakåtsvepta spridare och därmed inte kan luta fram masten (Benke Pettersson som kom trea i somras med 356 Cirdan), och tycker att slippa backstag i slag mm gör all hantering lättare och det kan man också tjäna på.

Här är några bilder på A22 från SM i Nynäs 2012 ... 
 
326 Juana är med Henrik och Eva Janmark. Foto Allan Förberg. Klicka på bilden så ser du en högupplöst variant.
255 Amorita (t.v.) som vunnit pokalen tio gånger (flest av alla) med Anton Dahlbergs pappa Peder som rorsman. 257 (t.h.) är Gazell med Roffe Plåt, som nog lutar fram masten mest. Han har vunnit SM/Kryssarepokalen dom senaste fyra åren. Foto Allan Förberg.
/allan
... "

fredag 2 maj 2014

Framåtlutad mast

Scampin Fanny kommer i sommar att segla med framåtlutad mast. Precis som BojBoj och familjen  Forslund från Runmarö seglat i många år.
BojBoj med framåtlutad mast, bilden från Bosse Bergqvist.
Kontaktade Håkan Forslund och frågade om lite tekniska detaljer (Bosse och Tommy är alltså Bo Bergqvist och Tommy Strandberg som fixat till Fanny - klicka på Scampi i högerkolumnen så hittar du alla inlägg om deras jobb:
 
" ... Intressant med Bosses och Tommys projekt. Alltid kul när någon spetsar till en Scampi. Man får mycket kul segling för pengarna. Dvs, Scampin är väl inte känd för att vara vass på hårda undanvindar, men i övrigt går den ju jävligt bra, och speciellt kryssar i de flesta vindstyrkor.

 Vi har ju numera tre scampis i familjen, BojBoj som är pappas gamla båt har Peter numera. Jag köpte en efter X99 projektet för dryga 10 år sen, och Beje köpte en för kanske 5 år sen. Så vi har ju haft ett par Gotland Runt drabbningar som varit skitkul. Vad gäller bottenfinish och kölprofilering så leder Peter utan jämförelse. Han har gjort samma jobb minst som Bosse och Tommy. Jag är inte i närheten, men har ändå hygglig finish. Det märks, framförallt öppna vindar i lite lättare styrkor. Kul att kunna benchmarka på det viset vi haft möjlighet till. Lustigt nog tycker jag inte kryssfarten skiljer nämnvärt trots Peters vedermödor med kölen. 
...

Akterstaget är helt enkelt en vire hanfot fäst i akterstagets nederkant som slutar i en sexskuren talja som är grovtrimmet. Fintrimmet (och förstagsspänning) är talja som är fäst nedtill mellan hanfotsändarna och upptill mitt i ett beslag med två block som förbinder hanfotens båda sidor. Dra i taljan och de blocken ”tvingar ihop” hanfoten varvid spänningen såklart blir högre.
Får se om jag kan skicka en bild längre fram när båten är sjösatt. Inte där ännu.... J
... "

BojBojs akterstagssträckning inför start Runmarö Runt2008 - klicka på bilden så ser du tydligare, photo by www.sevenoceans.wordpress.com. Bildtips från Bosse B.
Kontaktade John Granath och frågade om han hade mer detaljerade bilder:
" ...
Så kör(de) vi M22 också - masten framåt. Teorin är (väl) att det inte blåser parallellt med vattnet utan lite uppifrån. De moderma 5,5orna kör också extremt så. Se bild ... "
 
5-5:an seglas på 3 personer som hänger ungefär som på starbåten. Foto Johan Granath. Du hittar fler bilder på 5-5:or (här), alla förstås tagna av Johan G.
 

torsdag 1 maj 2014

Ett helt kort inlägg om en tusendel

Piano har verifierat mätbrev sedan 2013. Djupgåendet för båtar med verifierat mätbrev och med olika deplacement har varit en SRS snackis den gångna vintern. Allt ska ju vara så rätt som möjligt. Så jag ringde in två mätmän från Helsingborg som tillsammans skulle kontrollmäta längd över allt och djupående. I samband med DH mätningen hösten 2012 vägdes Piano och friborden mättes. Djupgåendet kunde därför bestämmas med utgångspunkt från skrovdata i DH brevet och kompletterande mätningar på land. Efter en dryg timmes mätningar mha laserinstrument, lod och måttband fastställdes längden till 9,58 m (tidigare 9,6 m) och djupgåendet till 1,75 m (tidigare 1,8 m).  Kortare och grundare båt ger lägre mättal.

Det är ju allmänt känt att verifierat mätbrev ger SRS rabatt. Förhoppningsvis försvinner den rabatten så småningom när alla mått som ligger till grund för mättalsberäkningen blir säkrare fastställda för hela vår brokiga kappseglingsflotta. En genomgång av mätbrev för 2014 och jämförelse med mättal från 2013 indikerar att rabatten är minskad med 0,001 i år.

2013 seglade Piano med SRS 1,218. Ingenting i den formelmässiga mättalsberäkningen för Hansson 31 förefaller ha ändrats. Med samma mått som förra året borde Piano därför ha fått en öknng av mättalet från 1,218 till 1,219 (pga minskad verifieringsrabatt). Men med minskat djupgående och kortare skrov är det nya mättalet 1,217 (mätbrev E4162). Mättalsskillnaden innebär en dryg minut seglad tid på Bohusracet (29 timmar segling). Bäva månde alla konkurrenter!

Inte heller i år lyckades vi kvala in till MBBR - Marstrand Big Boat Race (där gränsen  är SRS 1,22).