måndag 3 juni 2013

Ett riktigt kalas!

I fredags kväll, när Watski 2Star Baltic båtarna startade sin kryss från Oskarshamn tillbaka till Oxelösund tog jag mig till Marstrand för att segla GVA Marstrand Big Boat Race. Mättalet kvalificerar inte Piano som stor båt, jag hade fått erbjudande att segla med Mikael Vesala i hans Cheetah 30. Båten jag byggde kolmast till efter MBBR förra året. Cheetah är 8,80 m lång, men mäter som 2 - 3 m längre båtar. Minsta båt i Marstrand denna helg. Kryssfarten är inte som hos andra båtar i klassen. Det gäller att hämta hem vad som är möjligt på undanvinden. 1300 kg båt och 90 m2 gennaker, det kan gå fort.
Mikael från Färjelanda i Dalsland, Cheetah ligger normalt i Uddevalla.
Stämningen på bryggan på fredagskvällen var som inför vilket Gotland Runt som helst. Nästan! Tre intensiva entimmesrace kräver inte lika mycket mental kraft som tre dygns nonstopsegling. Gräddan av Öresundsseglarna finns där: Yro, Maria, Matrisen, Grynet och Carmen. Vi ligger bredvid båten som blänker mest av alla, BLUR förstås. Med stor GVA logga på bordläggningen (utöver den något mindre men ändå stora som alla ska klistra fast i fören). GVA Masters of the Ocean. Ett helt OK motto, speciellt om man är arvtagare till den stolta marintekniska Göteborgstraditionen och heter GötaVerken Arendal, två av dom stora forna skeppsvarven (även om det största - det som lockade mig till Skåne - var Kockums). GVA är huvudsponsor till det som förut enbart hette MBBR.

Vi är på Marstrand, vi ska segla tre entimmesrace lördag, gå på regattamiddag på lördagkvällen, sen segla tre race till på söndagen. Väderutsikterna är inte snälla mot en båt som lever på att kunna plana i över 8 m/s. Som hävdar sig bra när man seglar runt öar. Och det egentligen är första gången Cheetah seglar kryss/länsbana. Låt mig med en gång få säga att det inte gick något vidare. Kryssfart lite över 6 knop räcker inte, blir man efter på första benet, så blir man för långt efter. Skvalpigt, vind än här än där. Inte alltid där vi var.
Lördan börjar med att vi tar över Cheetah till Koön, lägger oss vid Marstrands Havshotell, tömmer båten på alla dynor, plywoodskivor och för camping nödvändiga saker (själv bodde jag flott på Båtellet).
Först frukost, sen skepparmöte
Tredje seglingen har målgång vid södra strandverket, bara fortsätta länsen från fjorden in bland skären. På bryggan aftersaildrink och kall öl. Den varma dagen övergår i ljummen kväll och vi blir ledsagade längst upp på fästningens tak, ännu mer att dricka, middagen serveras nån våning ner, i valven över våra huvuden studsar ljudet som vinden, alla hörs samtidigt överallt. Musiken lockar fram dansen, golvet spricker, dansen flyttas, behövs inga stora dansband idag, två musikaliska glädjespridare och en väl programmerad musikmaskin gör hela jobbet.
Vandrar hemåt mot Båtellet, där är det samma visa, dvs ljudvolym. 50 årskalas med rejält tryck. Båtellet är lyhört. Framåt natten dånar Billy Jean från bottenvåningen. Och sen blir det tyst. Finns det något så tyst? Kylkompressorn stör ibland, men det är skönt att sova.
Receptionen öppnar först 10, lämnar mailadress i meddelandelådan och kl 8 vandrar vi med våra tunga packningar tillbaka mot Cheetah, puttrar över till Marstrands Havshotell, tömmer båten, käkar frukost, går på skepparmöte, seglar ut på havet, som är ännu lynnigare.


Mikael
Sussie (närmast), Sandra och Björn.
Sen ska man ju ta hand om allting efteråt. Och bära tillbaka allt som ligger i bilen.
Tack Mikael, Suzanne, Sandra och Björn för en fin helg. Tack Peter G för ett fantasiskt arrangemang.

Är nere i Höganäs hamn för att pilla med båten på måndagskvällen när en rejält väderbiten besättning på Yro stapplar iland. 10½ timmes segling från Valö fyr utanför Göteborg, knappt 90 NM. Seglade tillsammans med Maria (som fortsatte med spirad fock till Norra hamnen, Hbg), det blåste upp till 17 m/s. Skånebåtarna flög hem från Marstrand.

2 kommentarer:

  1. Kul berättelse från en båt som verkligen kan leva upp under andra förhållanden/banor. Starkt jobbat under de förutsättningarna och nu vet jag vad GVA står för - hade funderingar (efter att ha läst på Blur) att det var någon ny partydrog eller så ;-)

    SvaraRadera
  2. Tackar för du kom upp och seglade med oss! Du är mycket inspirerande och trevlig att ha med på båten! Jag förstår att du nog är van att segla med folk som har bättre vana och erfarenhet speciellt på den här typen av segling, och jag lärde mig mycket på denna helgen. Synd att du inte heller denna gången fick chans att uppleva cheetah:n sträcka ut i lite mer vind....

    SvaraRadera