lördag 22 juni 2013

Bohusracet 2013 - tips från Pelle Lindell

Pelle Lindell, som var co-driver på förra årets totalvinnare i Bohusracet lämnade en kommentar på förra inlägget. Jag lägger ut hela kommentaren som ett separat inlägg. Alla tips, alla synpunkter på både vad som väntar och hur vi ska förbereda oss tar jag förstås emot mycket tacksamt. Här är Pelles tips:

"Mina bästa tips för shorthanded i allmänhet och bohusracet i synnerhet:

1. Gå ut en timme dan före och testa att reva storen och sätt hårdvindsfocken och kolla skotpunkter mm. Kan tyckas självklart men det är så djäkla lätt att knyta fast revlinan på fel ställe och så irriterande när ringen i det nya storseglet är så tajt fastsydd att man inte får på den på revkroken.

2. Var överdrivet nitisk med mat och dryck. Ät och drick på schema om det behövs för att hålla intaget uppe.

3. Vila under däck om tillfälle ges vilket på Bohusracet oftast blir utomskärs mellan Hätteberget och Fjällbacka. Sträckan Strömstad-Tristein kan också ge tillfälle.

4. Komplettera plotter och dator med en liten handhållen GPS i fickan eller i snöre runt halsen, ovärderligt för snabba beslut vid kryss inomskärs.

5. Utomskärs rinner strömmen ofta i rätt smala "rännor". Den uppmärksamme kan utnyttja detta både i med och motström.

6. Får man ett 30-graders skift med sig betyder, som Anders och Jimmy upptäckte förra året, lite motström ingenting...;-) Sjöfartsverkets VIVA-app eller webbsida är ofta användbar för att få realtidsdata. Tyvärr finns inga stationer norr om Brofjorden men man får ta vad som finns.

7. YR's strömprognoser är nog de bästa men är notoriskt opålitliga, mycket sämre än andra väderprognoser......var uppmärksam på verkligheten. Generellt tycker jag nog SMHI och DMI har lite bättre prognossäkerhet än YR."


Min spontana kommentar till Pelles tips är att DMI verkar ha ballat ur. Kartan med vindprognos som oftast bara var rätt har försvunnit. Nu är det gammaldags SMHI prognos (ord istället för kartor) som gäller och enbart en översiktilig vindprognoskarta från Bornholm till Oslofjorden.

YR ska jag tydligen inte lita på. Det är lockande att stämma av med yr.no alltsom oftast eftersom prognosen sträcker sig långt fram i tiden och dessutom anger fyra värden för varje dygn. Tendensen med stor skillnad i vindutsikter mellan utsikter för Hätteberget och Måseskär håller i sig (se förra inlägget härnedanför). Prognoserna för var fronten ska ligga verka inte kunna rubbas. Det inger faktiskt inte förtroende.

SMHI's nya vädersidor är beskrivna av Erik B (här) och (här). Måste jobba med att så effektivt som möjligt läsa in dom på paddan.

1 kommentar:

  1. DMI's prognoskartor finns kvar men dom har gömt dom under rubriken HAV: http://www.dmi.dk/dmi/index/hav/farvandsudsigter-3.htm

    SvaraRadera