tisdag 27 december 2016

Battery Brain (BMS)

I mitt förra inlägg om ett års erfarenheter av Litiumbatteri saknades information om valet av BMS (Battery Management System), dvs skyddssystemet som hindrar djupurladdning.

Jag köpte en BMS från BatteryBrain i England (här), den enklaste varianten - Bronze - med manuell återställning. Priset just nu är £69,99.-, sannolikt utan moms.

Ur katalogen
Avbrottsspänningen är 11,8V. Jag har inte så goda detaljkunskaper om Litiumbatterier, men jag litar på att det motsvarar 7% kvarvarande batterikraft. Battery Brain finns också i silver och guldmodeller, bläddra i katalogen (här) , lite dyrare, lite mer att sätta sig in i.

Klättrade upp i Piano och tog några bilder på installationen.
Vid manuell återställning skruvar man av det gula locket och trycker ner knappen. Nödraketer i bakgrunden.
Samma trälåda som till det tidigare AGM batteriet. 
Egentligen ska man inte avslöja var huvudströmbrytaren sitter, men här är den (upp t.v.)! Kabeln rakt ner går till alla förbrukare ombord, den sneda kabeln ansluter till motorn.
 Piano har enbart det här 90Ah batteriet, väger 15kg. I förra inläggets uppräkning av alla förbrukare glömde jag värmaren: en Wallas 1300. Startad en enda gång 2016, men det beror nog mest på alla gästhamnsnätter. Tillgång till landström innebär att avfuktaren är ansluten hela tiden. I Autoläge, annars blir det för torrt ombord och känslan av sandpapper i halsen är inget vidare. Avfuktaren lämnar ca 300W värme och då behövs ingen extra värmekälla.

5 kommentarer:

 1. Jag har testat Battery Brain under sommaren då jag 2 ggr körde slut batteriet (Lihtium) när jag körde värmaren utan koll på laddningen...
  Bägge gångerna "återställde" jag bara Battery Brain och startade motorn, så för mig fungerade det precis som tänkt.

  SvaraRadera
 2. Intressant kring din installation. Tack för tipsen kring bl a Battery Brain och var du köpt den.

  SvaraRadera
 3. Spännande hur det alltid kommer tankar som leder till annat när man läser Din blogg, Anders! Den här mojängen Battery Brain borde ju sitta i alla båtar med traditionella blybatterier för att åstadkomma god batterilivslängd genom att bevaka mot för kraftig urladdning. Samtidigt är det ju alldeles klart att om inriktningen är fokus på kappsegling så sparar LiFePo-batterier så mycket vikt att blybatterierna åker ut ändå!

  Thomas Wiberg

  SvaraRadera
 4. BatteryBrain funkar enligt reklamen också för blybatterier.
  "Our Battery Brain vehicle battery monitor is designed to work on almost any kind of car or vehicle battery." Citat från http://www.batterybrain.co.uk/shop/

  SvaraRadera
 5. Spännande. Har köpt en Battery Brain till mina blybatterier inför långsegling 2017 - ?
  Niklas

  SvaraRadera