lördag 24 december 2016

Allt mer klarsynt

God Jul önskar jag er alla! Julbilden är från en av årets höjdpunkter under seglingen med Piano, Bohusracet tillsammans med Bosse Bergqvist, solnedgången efter rundningen av Hätteberget. Innan åskbyn drog förbi. Innan vi drev förbi långt utanför Måseskär i 4½ knops medström. Och precis lika mycket sydlig vind och noll knop genom vattnet. Med slående segel, hällregn och en helt bisarr seglingskänsla.


Jag har redan fått en av mina julklappar, en ny lins i vänster öga. Ska byta höger lins i början av januari, med en ny och en gammal lins är det bara att jämföra. Linsbytet borde ha gjorts för flera år sen, men det är först nu när synskärpan börjar försämras som jag fick klartecken. Med mitt vänstra öga ser jag färger igen, himlen är åter blå (istället för ljusbrun), Från brunsås till ljust och fräscht! Under seglingen med Talanta från Cascais till Malta såg jag inte instrumenten då vi seglade natt. Det var som att alltid ha på sig starka solglasögon. Det funkade på dan i starkt solsken.

Färgblindheten som mer är en reduktion av färgseendet blir jag inte av med, den sitter liksom inte i linserna. Men dom succesivt brunare linserna filtrerade till slut bort allt vad färgrester jag kunde se.

Presenningen över Piano är nu blå, jag glömmer (behöver inte) sätta på mig några glasögon. Jo, läsglasögon, det blir väl som  när jag fumlade  med såna för 30 år sen. I eftermiddag möter jag en tomte som åter är röd!

5 kommentarer:

 1. Lycka till med den nya synen!

  SvaraRadera
 2. Hej Anders,

  Jag tycker du är modig som lägger upp dig på op bordet. Själv har jag en alltför skev världsbild vad det gäller säkerheten på sjukhuset. Övertygad om att strömmen skall gå eller operatören kanske snubblar under själva akten...
  Förresten kan vi få lite handfasta instruxer vad det gäller Lithium batterier. Jag har läst lite på PacMan sidan osv. men det är nog samma där. Man måste våga för att ta steget. Kan du hjälpa mig? Jag vet du har det i Piano. Hur gör man och vad kostar det? Explosionsfara, dyrt, vem levererar etc.

  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif, det här var inte den första uppgraderingen av mitt lekamen. Men första inmonterade reservdelen. Utan uppgraderingar hade jag inte kunnat segla som jag gör! Jag skriver ett inlägg om erfarenheterna från ett år med Litiumbatterier.

   Radera
 3. God Jul och ett gott slut på 2016. Tack för i år så ses vi nog nästa år.

  SvaraRadera