tisdag 2 februari 2016

Plastning completed

Fan tro't! Blev iallafall en kort visit vid båten idag, blandade 400 gram vinylester med 2% härdare, efter färdig plastning var det 250 g kvar. Fullbordade lapptäcket. Men slipade först lite hjälpligt av alla överlappslamineringar. Vanlig polyester blir klibbig på ytan, det blir inte den vinylester som jag jobbar med. Mirkamaskinen förstås, idag med Abranet HD 40, HD betyder heavy duty, 40 innebär att det är grovt. Går snabbt att fixa till ytan, luft under på två ställen, bara att slipa upp.
Acetonbytta
Blandade 400 gram vinylester med 8 gram härdare, drog ur rollern på en yta som inte ska lamineras, blötte ordentligt på områden som krävde komplettering av lapptäcket.

Sista lappen på plats
 Laminerade över divinycellen på båda sidor i förstäven, vill inte riskera SilverSurfers profetia om att laminatet kan släppa och fläkas upp (han poängterade detta för laminat med luft under i kanterna).

Idag fick han tom med två bilder på förstäven!
Då så - ta i trä - är plastningen fullbordad. Spackling nästa! Dragan har 10 års erfarenhet av billackering, Zoran i Belgrad har 20 års erfarenhet av att ta fram pluggar för plastbåtstillverkning. Bosse F, Lars B och Henrik har kommit med tips. Tom jag själv har lite erfarenhet. Nu gäller det att få ihop alla krafter så att vi jobbar åt samma håll. Måste också hitta lösningen som innebär att verkstan inte dammar igen.

Vinylester kräver efterhärdning vid 65 grader för att bli ordentligt styvt. Blir en tur till Biltema imorgon för att handla infravärmare, en sån där man har ute på balkongen kulna sensommarnätter. I Dragans stora hall kan man inte blåsa på värmen mha byggfläkt, den blåser bara ut nånstans. Infravärme stannar på den yta som är exponerad. Ett typiskt tips från Bosse F!

11 kommentarer:

  1. Om du tänker köra efterhärdning vid 65 grader så finns det en del risker. Vad klarar övriga komponenter för temperatur? Tur att du inte har använt epoxispackel från en viss leverantör.
    Bosse F

    SvaraRadera
  2. Har använt NM206 lättspackel, divinycell, PU jäslim, Fi-177 spackel, vinylester och glasfiber. PU jäslim kan härdas vid 70 grader och klarar därför 65 grader. Alla övriga material klarar också 65 grader. Svårigheten blir att inte värma för mycket. Funkar liksom inte att känna efter med handen.

    SvaraRadera
  3. Har använt NM206 lättspackel, divinycell, PU jäslim, Fi-177 spackel, vinylester och glasfiber. PU jäslim kan härdas vid 70 grader och klarar därför 65 grader. Alla övriga material klarar också 65 grader. Svårigheten blir att inte värma för mycket. Funkar liksom inte att känna efter med handen.

    SvaraRadera
  4. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Matverktyg/Matinstrument/IR-termometer-2000018821/

    Mycket grejer blir det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan jag väl ha som febertermometer sen ...

      Radera
    2. Kommentarerna på den här bloggen når nya höjder! Tack Erik för tipset :-)

      Radera
  5. Behöver du verkligen 65 grader för efterhärdningen? Har bestämt för mig att det går lika bra med lägre temperatur under längre tid (~40-45 grader i 24-36 timmar har jag för mig sett ge fullgott resultat i någon draghållfasthet tabell). Brukar köra allt från 40 till 90 grader själv beroende på förutsättningarna. Större saker är ju typiskt jobbiga att få upp i temp..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag googlade på efterhärdning av vinylesterlaminat. Nästan överallt står att laminatet måste efterhärdas för full styrka. Men vid vilken temperatur? Min egen siffra 65 grader kommer från bygget av Piano, skrovet packades in i pressenningar och byggfläkten fick gå under natten. Blev säkert inte 65 grader överallt.
      Hittade en googlereferens: först härdning vid rumstemperatur över natten, sen 2 timmar vid 66 grader och sen 2 timmar vid 122 grader för att få full styrka. Det första steget är möjligt att uppnå när man sysslar med båtar men knappast det andra (såvida man inte har en gigantisk ugn). Som alltid vid termiska processer handlar det om både tid och temperatur så 40-45 grader under drygt ett dygn kanske kan ersätta det första steget?

      Radera
  6. 65 är nog i överkant för orginallaminatet i resten av båten, skulle vara försiktig där!

    Utan att kollat databladet för vinylestern vill jag oxå minnas att 50 grader under 20 timmar är fullt tillräckligt!

    SvaraRadera
  7. Vilken vinylester använder du? Enklast brukar vara att ringa supporten på Reichold!

    SvaraRadera