måndag 1 februari 2016

Lapptäcke

Klockan två fick jag börja plasta, Dragan och Jörgen slutar då för dan, dom jobbar inte fulla dagar på vintern och vill inte andas styren. Deras stress börjar när våren blir mer påtaglig och alla vill ha sina båtar. Ca 15 motorbåtar i olika storlekar står i hallen förutom Piano. Motorbåtar som inte vill ha dammnedfall på sig. Ännu så länge går det bra att slipa, Mirkamaskinen kopplad till dammsugare släpper nästan inte ifrån sig nåt damm alls. Men långklotsslipning blir svårt. Lättslipat spackel dammar ordentligt. Kan man långklotsslipa vått? Kan vara en lösning? Tacksam för tips om detta. Jag får många värdefulla tips hela tiden om framförallt plastningen.

Ett tips kom från Erik B om ett kajakbygge och plastning (här). Ett alldeles fantasiskt fint hantverk, byggd i träribb och sen plastad både ut- och invändigt. Jag surfade runt och kände suget efter kajakpaddling i Bohuslän under både tidig vår och sen september. Plastningen gjordes med 160 grams matta, dvs samma som jag ursprungligen tänkt mig för Pianos förskepp. På vissa ställen tom bara med 80 gram. Plastning utanpå ett ribbygge limmat med vitlim, dvs ett lim som inte tål vatten alls. Då måste man lite på sin plastning - att det blir perfekt tätt. Inte heller något superstarkt bygge - vid närkontakt i samband med tex landstigning var det OK om det bara knakade lite grand i botten. Men väldigt vacker kajak vad det. Fast jag undrar en sak - flera sargar var laminerade med en blandning av kol- och glasfiber. Glas ytterst för att det inte skulle bli så smutsigt vid slipning. Synlig kolfiber som en rent estetisk eftergift - eller?

Nu till lapptäcket. För att få lugn och ro och kunna göra plastningen ordentligt bestämde jag mig för att lägga på småbitar med glasfiber. Dessutom hittade jag en rulle 300 g matta i mitt glasfiberförråd. Klippte till lagom stora bitar. Blandade lite drygt ett kg vinylester med 2% härdare. Dagens temperatur i verkstan var 9,5 grader, Dragan hade kollat på morgonen. Rollade hela ytan och började lägga på bitar. Väter fint. Först sidorna, sen mittstråket. Det blev ett riktigt lapptäcke. Efter en dryg timme började plasten gela i burken (förvarar vinylester hemma i 20 grader), kasserade halva burken och blandade till ytterligare ett kg. Det gick åt mycket plast till 300 grams mattan.
En bit saknas tom. Lapptäcke med hål!
 I morgon blir det ytterligare laminering av mittstråket och förstäven. Så alla ni som ville att jag skulle lägga på mer än ett lager 162 grams matta har fått era önskemål uppfyllda!

Det kommer inte att bli nödvändigt att slipa ner skarvarna fullständigt. Bosse F tittade förbi häromdagen, Vi kollade hur linjerna turade mha långa träribbor. Fattas en dryg mm på sina ställen, skarvarna får plats i spacklingen.

Nu luktar det styren i hallen hemma, dom andra rynkar på näsan utom jag som inte känner nåt alls längre. Utom att jag sover urkasst på nätterna.

Idag var det iallafall en dag när projektet hoppade fram ett steg. Sista plastningen imorgon, ska försöka värma det färdiga laminatet så att vinylestern härdar ordentligt. När jag skulle slipa i morse kändes ytan OK, men glasfibern rullade av på några ställen. Inte tillräckligt hård plast helt enkelt. Efter slipningen blir det spackling. Nån som har en bra ide hur jag kan undvika att det dammar vid långklotsslipning?

3 kommentarer:

 1. Det snöar ute och jag har snöat in på en vansinnig idé om långklots...
  Ta en lång plyfaskiva och borra två rader med hål. Lägg det över remsor av slippapper och markera var hålen är och stansa ut hål i papperet. Klyv ett plaströr och limma fast så de täcker hålen i plyfan. På mitten sätter du en adapter för dammsugarslangen.
  ps. Tänkte att om jag bjuder på en vansinnig idé så kanske någon annan hittar på en lite mer verklighetsanpassad... ;-)

  SvaraRadera
 2. Kör ett lager 300g CSM längst ut, sedan slipar du finnishen i det lagret. Då slipper du slipa bort "överlappen" i lapptäcket!
  När det gäller långklots, kör med riktigt grovt slippapper på rulle, korn 36. Då blir det väldigt tungt damm som faller direkt till marken.

  SvaraRadera
 3. Jag har en sådan här om du vill låna. Elektrisk med utsug.

  http://www.lackman.se/produkter/maskiner-verktyg/slip-filmaskiner/rupes-slipmaskin-slp41a-oscillerande-70x400mm.html

  Ett alternativ kan vara en sån här.

  http://www.lackman.se/produkter/slipmaterial/slipklossar/klots-39068-m-utsug-14-hal.html

  Bosse F

  SvaraRadera