fredag 5 februari 2016

Tuggar på

 Projektet ändra förskeppet på Piano tuggar på. Är ju mitt inne i spacklingarbetet och mästerspacklaren själv är justerad. Dragan har ont i höger axel och även om han klarar att spackla också med vänstern så tog han ledigt idag.

Slipa och mäta.
Inritade linjer och långklotsslipning ger en bra uppfattning om ojämnheter i ytan.

Ännu är vi långt ifrån en slitgiltig yta. Fortfarande lite grova ojämnheter. Jag dristade mig att spackla igen lite gropar på egen hand.

Palett med 200 gram Fi-177 med aerosil och mikroballonger. Har du skarpa ögon ser du att den blåa färgen är ojämn, har inte blandat färdigt och där mer härdare är iblandad försvinner den blå färgen.


Infravärmare inköpt på Jula för 599 kr.
Rensade alla verktyg, tvättade i Aceton, stängde av infravärmaren och hann dra för pressenningen precis innan Dragan kom (så han slapp se mitt kladd).
Spacklarna och paletten rensade och tvättade. Två långklotsar, den långa är en 3 m lång, 13 mm tjock och 95 mm bred furubräda, Norton slippapper grovlek 60 limmat med spraykontaktlim från Biltema. Den korta brädan är gjord av 10 mm plywood.
Dragan har två billigt inköpta båtar stående som väntar på renovering. Inköpta för några år sen då man fortfarande kunde fixa till och sälja med en liten förtjänst. Reparera, sprutlackera och montera in renoverade motorer. Båtarna har blivit stående, men nu lägger Jörgen och Dragan in en växel för att få dom färdiga. En ChrisCraft  båt och en 8,5 m lång ruffad snipa. Vi satte oss i snipan på nylackade tofter och började varva ner för helgen.

På måndag fortsätter spacklingen av Piano. Det blå spacklet Fi-177 är för hårt och segt och vi byter till något mer lättslipat.

5 kommentarer:

 1. Bra jobbat!!
  Min erfarenhet av långbrädor är att det knappt är lönt att ha en som är längre än 2m, och de effektivaste är en bit kortare, särskilt om det rör sig om ytor med relativt liten krökning!

  SvaraRadera
 2. Brädan är lång och utan pålimmat slippapper den först metern, den biten ska glida på skrovet bakom spacklingen för att det nya och gamla ska tura. Kommer att behövas minst tre personer när vi börjar slipa in den slutgiltiga formen.

  SvaraRadera
 3. Ett tips! När du tycker du är klar med slipandet, köp billig sprayfärg (Biltema) och spraya ett tunnt lager på det slipade området och låt torka. Slipa igen.... väldigt ofta blir det färg kvar (i groparna).
  //ULF L

  SvaraRadera
 4. Dragan som lackat bilar kanske har svart pulver, speciellt pulver just för att hitta ojämnheter.
  Ska du spraya så använd mattsvart, blankt är svårare då jag upplever det som hårdare i ytan.
  Bosse F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar förse honom med grafitpulver för detta!

   Radera