torsdag 29 januari 2015

Öresund Cup

Igår kväll hade LBS - LommaBuktens Båtsällskap - kallat till möte om Öresund Cup. Prisutdelning för Öresund Cup 2014 och diskussioner och tankar om Öresund Cup 2015.

Sju delseglingar ingick i Cupen, precis samma som under 2013. Fyra på svenska sidan och tre på danska. Totalt har 198 båtar fått poäng i minst en delsegling. 191 enskrovsbåtar och 7 flerskrov. Högst fyra resultat räknas in och det var åtta båtar som nådde den kvoten. Men det var bara en enda båt som seglade precis fyra seglingar.
154 båtar seglade en segling, 23 st seglade 2, 11 st seglade 3, 1 st seglade 4, 7 st seglade 5 delseglingar, en seglade 6 och en båt - Jan Carlanders halvtonnare Antheor från Lomma - seglade alla sju delseglingarna.

Poängberäkningen är så finurligt gjord att alla som deltar får poäng efter placering i den klass dom startar i. För er som gillar formler, så ser den ut så här:

Startar du i en klass med 10 båtar, du vinner och får 36,1 poäng. Andra plats ger 32,4 poäng. Sista plats ger 10 poäng. Alla som startar får poäng, om du av någon anledning bryter så blir det 10 poäng.

Med bara 2 i klassen blir det 22,5 poäng för första och 10 poäng för andra plats.

Finessen med att använda en formel på det här sättet är att alla kan vara med oavsett vad arrangören hittar på när det gäller klassindelning.  "Bäst" fungerar metoden när båtarna delas upp i lika stora klasser. I exemplet ovan med 10 respektive 2 båtar så samlar uppenbart 10-gruppen på sig mer poäng.

På mötet i Lomma höjdes några röster om att ändra i formeln. Det var ingenting som ledningen för Öresund Cup satte sig emot. Men huvudansvaret för att poängberäkningen enligt just den här formelmetoden ska fungera bra ligger på den arrangerande klubben som ju gör klassindelningen. Dom danska arrangörerna är inte riktigt med på banan när det gäller just detta, men en fortlöpande dialog pågår. Inget är hugget i sten. Man får förstås försöka undvika Stenmarkssyndromet, dvs att reglerna ändras för att fel båt vann.

Bland flerskrovsbåtarna segrade Dragonfly 35 Dream med Mario Perko från KAS, Danmark. Mattias Allroth från MSS med sin Express Windy segrade bland enskrovsbåtarna.

Vad väntar inför säsongen 2015? Dom svenska båtarna dominerar men antalet danska båtar stiger sakta. Samma seglingsarragemang som 2014 ingår, dvs
  1. North Trim Cup i Lomma 9/10de maj
  2. Kullaseglingen i Helsingborg 6 juni
  3. Amager Cup som seglas vid Flakfot 13 juni
  4. Ven Runt från Råå 8 aug
  5. Saltholm Runt på Limhamn 29 aug
  6. Bröndby Sailors Cup i Kögebukten 5 sept
  7. Mumm Stelton Cup från Vedbaeck 3 okt.
Representanter för klubbarna beskrev sina arrangemang:

MSS och Saltholm Runt. Antalet startande har gått ner och i höstas tillsattes en aktivitetsgrupp med målsättningen att utveckla SR. Kontakt har tagits med Höstkroken, Västerås för att få tips och hjälp. Förutom bra tävling så är det sociala viktigt. På mötet framfördes ideen att ha två race parallellt, dels ett traditionellt SR och dels en lite kortare distanskappsegling med jaktstart. Båda seglas alltså på lördagen och tanken är att de mindre båtarna ska kunna segla den kortare banan och målgångstiderna för SR och den lilla banan blir ungefär lika. Upplägget är fortfarande på diskussionsstadiet.

Frågan väcktes om jaktstart kontra gemensam start. Förstås. Båda varianterna har sina anhängare, jaktstart anses av några renläriga kappseglare inte som kappsegling. Frågan nämndes med det blev aldrig någon diskussion om detta. Förslag framfördes om bankappsegling istället för distanskappsegling.

MSS avser att utöver SRS och inbjuda till ORCi klass. ORCi båtarna har bankappseglingar på söndagen, dessa är inte öppna för SRS och ingår förstås inte i Öresund Cup.

HYC arrangerar Kullaseglingen i början av juni. Möjligheterna att lägga bra banor utanför Norra Hamnen i Helsingborg är begränsade pga trafiksepareringen, man får helt enkelt inte segla kors och tvärs som man vill över sundet. Blåser det kan banan läggas norrut, norr om Svinbådan utanför Viken är det fritt fram att segla hur man vill. Men det är ca 8 NM transportsegling ditupp. Mycket ström och svårseglat vatten. Kappseglingsaktiviteten i HYC har tyvärr gått ner. Trots Sveriges finaste klubbhus.

Ven Runt från Råå är årets höjdarsegling när det gäller sommarkänsla. Skandia är ny huvudsponsor och seglingen ska göras mer tillgänglig för dom som följer seglingen från land. En ide är trackingsystem med stora skärmar. Ven Runt är en riktig folkfest och Råå har Sveriges näst finaste klubbhus. Eller är det så att Råå är bäst och HYC näst bäst? After Sail och på kvällen är det stort kräftkalas i klubbhuset.

Samma vecka som Ven Runt pågår Öresunds Ugen på danska sidan, seglingsaktiviteter i allt från skutor till racingbåtar. Börjar med havnefest i Snekkersten och avslutas med kräftskiva i Hornbaeck. Öresunds Ugen ingår inte i Öresund Cup.

Amager Cup seglas norr om Flakfort, tre st ca en timme långa kryss/länsbanor. Man kan segla direkt till starten, sen seglar man till After Sail i hamnen i norra delen av Amager, Köpenhamn.

Sailors Cup seglas utanför Bröndby i Kögebukten söder om Köpenhamn. Ett kanonställe med bra arrangemang. Intensiva banor, 26 rundningar 2013 och 13 rundningar 2014. Tyvärr kom väldigt få båtar 2014, seglingen är värd bättre än så.

North Trim Cup är säsongsinledning. Kommer förstås många båtar. Om man vill kan man komma till Lomma redan två veckor innan och vara med på träningsseglingar på kryss/länsbanor både den 26 april och 3dje maj. North Trim Cup seglas lör/sön den 9/10 maj, frukost serveras i klubbhuset. Fm är träningsseglingar med tips och råd från Martin & Co från North Sails Lommaloft. Lördag em är det två banrace följt av After Sail med filmvisning. Avslutning på söndagen med tre banrace. Helt enkelt bara ett måste att vara med på detta. Sannolikt blir det också ORCi klass på den här seglingen.

Mumm Stelton Cup första helgen i oktober är Öresunds Cupens säsongsavslutning. Ingen representant för klubben var närvarande för att beskriva seglingen. Den seglingen rår ingen på, den är vad den är. Klubblazer gäller och hopplös klassindelning med typ tre båtar i varje klass. Väldigt många båtar och riktig kasebana. Blir ingen ändring på den seglingen förrän deltagarantalet börjar sjunka som på Sjaelland Runt.

På mötet framfördes iden att ett race skiftas varje säsong, dvs någon kliver av och någon kliver in. Det finns flera klubbar som gärna vill arrangera en delsegling i Öresund Cup. Det vore väl riktigt maffigt om Sjaelland Runt ingick i Cupen.Sjaelland Runt har tidigare alltid seglats på den svenska midsommarhelgen men i år ligger den en vecka senare. Precis när Volvo Ocean Race båtarna anländer till Göteborg. Och Piano seglar Bohusracet.

Pianos insats i Öresund Cup 2014 blev torftig. Av olika skäl, ingen besättning i maj och för hårt väder för transportsegling till Helsingborg (som bara ligger 8 NM bort) i början av juni. Det blev bara två starter. Klasseger på Ven Runt och masthaveri på Saltholm Runt. Skrapade ihop 42,5 poäng vilket räckte till en 23dje plats totalt.

Dagarna har blivit ljusare, om tre månader seglar vi!



torsdag 22 januari 2015

Tillbaka - Z31 (9)

Lågprisflyg och speciellt Wizzair är slitsamt. Nästa gång ska jag köpa till priority boarding på väg hem, man packas in i ett kyffe efter att ha passerat säkerhetskontrollen, där blir varmt, inga sittplatser, planet går sent och är försenat, man trampar omkring och vill bara hem. Men det är billigt.

Däcksformen anlände till varvet igår förmiddag, med dragkroken pekande åt höger. Hela ekipaget hade krockat i Ungern och trailer med däcksformen lastad hade tryckt på så att dragstången deformerades. Men inte värre än att trailern kunde köras ända fram till varvet. Däcksformen klarade sig utan skador.

Däcksformen framme i Nova Padova, 25 km norr om Belgrad.
Både skrov- och däcksform transporterades ner på trailer efter dragbil. Lasten var för bred för att få läggas direkt på flaket. Två rundor blev dubbelt så dyrt. Jag skriver inga siffror men det blev ruskigt dyrt. Transporten från Polen gick genom Slovakien - Ungern till Belgrad. Transport genom Tyskland var inte att tänka på av kostnadsskäl.
Skrovet har inåtgående fläns och skarven mellan skrov och däck ligger ca 200 mm innanför relingen vid sittbrunnen. Rengöring pågår.
Ett gäng plastarbetare hos Narvalboats plus Dragan. Står i hallen där inredningen i båtarna slutmonteras.
Formarna är i riktigt gott skick. I leveransen fanns också ett däck som inte blev monterat i nån båt.
Städa och skura bort allt resdamm. Totalt har Z31 tre stuvfack akterut. Det stora facket bordvarts på BB sidan (närmast i bild), ett mindre fack där städning just pågår plus ett grundare fack på SB sidan motsvarande det yttersta facket på BB sidan. Grundare för att skapa rymd i stickkojen på SB sidan.

Blanka ytor, halkskydd läggs på efteråt. En lucka täcker uttaget i ruffskottet och därmed skapas ett fack för linor. 
I bakgrunden står två båtar i Narvalboats ordinarie sortiment, en traditionell snipa Cruiser Narval 620 och Adventure Narval 535, en walkaroundbåt med trimaranliknande skrov. Alla ytor på däcksformen är släta och rutor kan placeras var som helst. Formbitar placeras där rutorna ska vara för att erhålla monteringsflänsar.
Nu har samma resande börjat som när Piano byggdes uppe i Karlstad, fast 6 timmars bilfärd är utbytt mot 5 timmars bil+flyg (via Sturup). Några nätter på vandrarhemmet i Karlstad är utbytt mot några hotellnätter i Belgrad och lunch på pizzerian i Grums är utbytt mot nån märklig fiskrestaurant vid Donaus strand (har nog redan överskridit rekommenderat max livsintag när det gäller fisk från den floden) eller lunchställe i Nova Padova som serverar stekt fläsk och pommes frittes. Nu ska formarna modifieras för vakuuminjicering och allt material till första båten ska transporteras upp från Parma i Italien.

måndag 19 januari 2015

På plats - Z31 (8)

Man ser inte tobaksröken, men lukten av den finns överallt (på dörren till mitt hotellrum finns skylten med rökning förbjuden). Märkligt att börja inlägget med just den meningen, men just så är det. Verkligen överallt. Utom på varvet, efter frukost med två glutenfria knäckemackor (som jag hade med i jackfickan) och dubbel espresso machiato vid nio satte vi oss hemma hos Nesca ("fördelen med att ha mötet hemma är att man kan röka hur mycket man vill"), gick igenom projektet och sen åkte vi ut till varvet. Skrovformen stod där och polering pågick för fullt. Däckformen var "på väg".
Vi satte oss i bilen och for tillbaka mot stan. Stannade vid en Cantina. "The best river fish restaurant in this city". Låg vid en osannolikt skräpig strandremsa vid Donau. Väntade en timme. Väntade två, blev många snapsar. Friterad karp, fångad i floden. Man äter med fingrarna. Riktigt gott! Minst sagt exotiskt stad att komma till.
Ni får klara er utan bilder.

söndag 18 januari 2015

Söderut och nåt som liknar Dart Vader - Z31 (7)

Ikväll söndag flyger jag söderut. Z31-formarna transporterades ner i två omgångar, nu är dom på plats och det är mera verkstad än snack som gäller. Vässad till tänderna med teknikuppdatering från framför allt Thomas Wiberg men även Lars Bjerge som byggde Piano en gång i tiden. Thomas har gått igenom alla byggspecar och Lars har kommit med tusen praktiska tips om hur man planerar och genomför vakuuminjiceringen.

I avvaktan på fler bilder från varvet, kommer några från mannekängvisningen av Ursuit Easy, torrdräkten som ska ge lite guldkant åt Seapilot2Star Baltic ombord på Existens (Bosse F's Dynamic 35) i maj.
Inget snack om varifrån dom fått design-iden!
Ett skalplagg, isoleringen mot kyla fixar man med underställ och tröjor. Jag är 1,76 m lång, väger 73 kg. Köpte Medium, här provar jag med jeans och tunn polotröja under. Känns tillräckligt men inte onödigt lång och lagom rymlig och det finns plats för fler värmande skikt.
Precis som i youtubeklippet nedan, så klarar jag att ta på och av torrdräkten utan assistans, fast det är lättare att undvika skrynklor innanför om jag får lite hjälp att sträcka upp ryggpartiet när jag klär mig. Man flyter uppenbart riktigt bra, men till havs i vågor måste jag också ha flytväst för att inte hamna på magen. För dig som inte får fram klippet på iPad så har du direktlänken (här).


tisdag 13 januari 2015

Vad har han handlat nurå?


Sjökläder handlar jag lite här och där. En del på HappyYachting, en del på Hjertmans eller Brygga K på Råå. Den här gången rekade jag lite och sparade några tusen jämfört med rekommenderat pris på tillverkarens hemsida.

På stränga order från Bosse F (vi ska segla Seapilot2Star Baltic ihop med hans Dynamic 35) så har jag gjort den största investeringen i sjökläder i mitt liv. Bought it for life.

Fick ett bekräftande mail:

"Hej Anders Ivar,
Din order med ordernr 42514 har nu ändrats till orderstatus 'Mottagen'. I normala fall skickas ditt packet från oss inom 1-5 arbetsdagar beroende på om vi har allt i lager.

Har du extra bråttom med din order så kan du alltid höra av dig till oss på info@sportfiskeprylar.se så prioriterar vi din order.

Skulle vi sakna något kommer vi att höra av oss till dig, antingen via sms, telefon eller mail.

Ett automatiskt mail kommer att skickas till dig så fort paketet är skickat.

För att följa status på din order kan du besöka vår butik och välja 'Din sida':
http://www.sportfiskeprylar.se/shop?funk=dinsida

Tack för att du handlar dina sportfiskeprylar hos oss!

Hänger du på Facebook? Då får du inte missa att "gilla" vår sida, redan över 2000 fans och där dyker det upp fångstrapporter, produktnyheter och erbjudanden som bara våra Facebook fans har tillgång till. Du hittar oss på www.facebook.com/sportfiskeprylar.se

Med vänliga hälsningar,
Vi på Sportfiskeprylar.se "


Nej, jag har inte bråttom med den här ordern, men hur det är så helt plötsligt ska allt fixas på en gång. Jag kan också tillägga att vi inte planerar att ta med oss trolling- eller metspön på rejset.

söndag 11 januari 2015

Högt vatten i Viken

Den gångna natten skakade huset i vindbyarna, alla våra fönster har en dimmig saltbeläggning så utsikten är lite skum. Papptaket på vårt trädgårdsförråd har blåst bort, hönsen trycker inne i sin voljär och studsmattan ligger uppochner över Pianos mast. Allt löv som blivit kvar ligger snyggt ihopblåst i hörnan utanför ingången till garaget. Högt vatten, men vädret blev inte lika brutalt som förra året då Gillelejes hamn blåste sönder.
90 cm över normalvatten, men fortfarande över stora bryggan. Igårkväll vid 23-tiden stod vattnet en halvmeter högre.
Bastubryggan

fredag 9 januari 2015

Formarna lastas! - Z31 (6)

Här fortsätter historien om Z31, vill du läsa från börjar startar du (här).

När jag började skriva detta inlägg var rubriken "Var är formarna?", idag på fredag lunch ringde jag Zoran för att kolla läget, han berättade att dom höll på att lasta formarna på en polsk lastbil som kör söderut i eftermiddag. Han har kört upp 143 mil för att övervaka att lastningen görs OK. Så då blev det ny rubrik! Tråden på BLUR om Life 12.0 och diskussionen om breddregler genom Europa (här) fick mig att inse att transporten genom minst fyra länder i östeuropa kanske inte går problemfritt. Bara att hålla tummarna, andra får lösa dom problemen.

Z31-formarna kan lastas så att maxbredden blir 3,1 meter. Närmaste vägen går genom Ungern, men där är det stopp för bred last. Ett åkeri var vidtalat redan för en månad sen men drog sig ur just pga svårigheterna att köra den vägen. Vi får se vilken väg den polske chauffören väljer.

Sätter mig på ett plan söderut om några dar för möten och tekniska diskussioner med gänget som tar över tillverkningen. Tur att jag känner dom sen tidigare och dessutom har jag med mig Dragan från Maximal Marin Power i Höganäs. Både som stöd och tolk.

Jag kan ju inte klaga på spänning och exotiska inslag i det här projektet!

I en kommentar till förra inlägget om Z31 frågar Allan F om det finns några tidsplaner. Ännu kan jag mest se tusen möjliga blindskär innan det kan finnas en färdig båt som har den kvalité som krävs för att motsvara mina krav och dom krav som varje båtköpare ställer idag. Den handupplagda tiden är förbi och mina mantra för Z31 är vikt, styvhet och finish. För min del i just den ordningen, för en vidare kundkrets kanske i en annan ordning. Tidsplaner styrs mest av hur snabbt varvet kan ta till sig och tillämpa vakuuminjiceringstekniken.

Allans tankar om en MkII version av Z31 - se kommentar till tidigare inlägg (här) - stämmer ganska väl med mina egna med ett undantag, jag ökar hellre arean på gennakern - ska man flyga så ska man.

Lägger in en bild så att det blir lite studs på inlägget, misstänker bilden är tagen från Västerbron.
Pelle Hagströms Z31 Umsepuffen, vet inte var bilden kommer ifrån. Spridarvinkeln är 20 grader, borde kanske ökas till 30 grader eftersom Z31 är en gennakerbåt. Ökad spridarvinkel ger mer sträckt förstag, men väljer man normal stor (istället för fathead) kan man istället sträcka förstaget mha häckstaget, det ger enklare segling. 

torsdag 8 januari 2015

SRS och shorthanded mättal

SRS mätbreven för 2015 innehåller separata mättal för shorthanded segling. Iden är att båtar som är mycket beroende av att ha folk på rejlen för att segla bra när det blåser ska bli kompenserade när man bara är två ombord. Istället för kanske 4/5/6/7/8/9 personer. Breda lätta båtar drabbas mest av den uteblivna tyngden i lovart och ska då förstås kompenseras mest. Piano, som är en relativt smal båt tappar mindre. Nästan alla båtar får sänkt mättal i shorthanded mode. Sannolikt kommer det aldrig att handla om mixade startfält, dvs short- och fullhand båtar seglar mot varandra med sina full- respektive shorthand mättal. Det här inlägget handlar om tre båtar som seglade klass 3 på Bohusracet sommaren 2014 och som i år har fått olika shorthandavdrag. Jag har räknat fram hur respiten mellan X99 Maxx, Wasa 360 och Hansson 31 Piano ändras den kommande sommaren.

Piano gjorde sin debut i shorthandedsammanhang sommaren 2013, då vi helt oprövade seglade hem en 2ndra plats i klass 3 och 7de plats totalt. Kryss ut till Hätteberget, sedan läns i princip hela vägen till Trestenarna i Norge, sen kryss större delen av sträckan tillbaka till Smögen. Före oss i klass 3 hade vi Wasa 360 med precis samma mättal 1,218. Det var matchsegling hela vägen runt, där vi hela tiden växlade ledning fram till Ulsholmskalv då vinden öppnade och Wasa 360 gled ifrån. I mål var tidsskillnaden knappt 4 minuter. Halvvind är skrovfartsvind, Pianos kortare skrov blev den utslagsgivande faktorn.

2014 var det först superlätt på gränsen till drivsegling i två timmar och Maxx gled ifrån, i övrigt var det mycket halvvind. Vi tappade 18 minuter på Hakefjorden när vinden dog. Båtarna bakom skar över till SO sidan och blåste förbi i den nya vinden. Som dessutom väntade onödigt länge på att nå fram till oss. Vi blev en knapp halvtimme efter WASA 360 i mål, det var Seascape 27/Saphire 27 väder och dom gick som tåget på halvvind och slör. Wasa 360 kom på tredje och Maxx på 5te plats i klass 3. Piano blev 9:a i klassen och 36 totalt.

Vad händer i år? Jag har plockat fram lite siffror från SRS båtdatablad. Ta siffrorna med en nypa salt, det står ingenstans att det är slutgiltiga mättal. Tidsdifferenserna är beräknade för 29 timmars segling vilken är den ungefärliga seglade tiden både 2013 och 2014.

Först ändringen av mättal för X99. I SRS 2015 har standard X99 fått sänkt mättal från 1,253 till 1,244, nästan en pinne. Maxx har verifierat mätbrev och det plus ett lite högre deplacement än standardbåten gav förra året en minskning med 0,008, med samma avdrag i år blir mättalet 1,236.

Inga ändringar av fullhanded mättalet i år för Wasa 360 och Piano (som fick sänkt mättal  2014 från 1,218 till 1,217 pga minskat djupgående, Piano har verifierat mätbrev).

Shorthandavdraget är störst för X99 som får en reduktion med ytterligare två pinnar. Sänkningen för Hansson 31 är 1½ pinne och för Wasa 360 en dryg (1,1) pinne.

Shorthandmättalen för dom tre båtarna blir Maxx: 1,216, Wasa 360: 1,207 och Piano: 1,202.

Skillnaden mellan Maxx och Piano har minskat från 1,244 - 1,217 = 0,027 förra året till 1,216 - 1,202 = 0,015 i år.

Mättalsskillnaderna motsvarar tidsdifferenserna 20 minuter och 20 sek mellan Maxx och Piano jämfört med 39 minuter 2014. Skillnaden mellan Wasa 360 och Piano blir 7 minuter och 15 sekunder jämfört med 1 min och 27 sek 2014. Allt är seglade tider.

Lite ökad marginal till Wasa 360, klart mindre marginal till Maxx. Finns bara en sak att göra: segla ännu bättre och ännu snabbare!

X99 har varit min måttstock på hur bra vi seglar Piano, ett fjärran mål har varit att kunna hålla deras fart. Jag såg framför mig hur Pianos mättal successivt skulle höjas till X99:ans 1,25. Men nu verkar det bli tvärtom, X99:an är på väg ner till Piano. Snart börjar väl X332:an och Lady Godivas mättal också sänkas?

tisdag 6 januari 2015

Hur bra kan det bli? - Z31 (5)

Det här är ett ganska självständigt inlägg i historien om Z31. Om du vill läsa allt från början så har du länken till första avsnittet (här). Annars är det bara att läsa vidare.

Det finns många som klagar på SRS och speciellt när man tycker att den egna båten mäter för högt eller att den där båten som jämt vinner mäter för lite. Jag ser det inte så. Snarare är SRS mättalet ett mått på båtens potential vid kappsegling. Som man kan nå upp till under förutsättning att man gör alla dom där småjusteringarna som innebär lättrimmad och välbalanserad båt, har ordentlig ordning på köl- och roderprofiler, polerar botten, skaffar fräscha segel och lär sig båten. Med det perspektivet kan jag via SRS talet få en uppfattning om vad olika modifieringar av Z31 skulle kunna ge fartmässigt.
SRS vägning av Z31 SWE 1, Umsepuffen från Nyköping. Foto: Erik Barkefors
Utgångspunkten för analysen är mätbrev E2154 för 2015, Per Hagströms Z31 Umsepuffen från Nyköping. Det är ett verifierat mätbrev, deplacement 2,79 ton, fatheadstor på 35 kvm, största focken 19 kvm och största gennakern 83 kvm. Code zero laminat med area 40 kvm är med i mätbrevet. SRS 1,228 med undanvindssegel och SRS 1,18 utan. Mättalet är sänkt från 1,239 sedan förra året. Al-mast, peket är 1,3 m och försegelbasen J är 3,16 m. Observera att jag inte alls har tillgång till formler eller annan information om SRS regeln. Det är många timmars vridande och vändande på siffror i mätbrev för olika båtar som gett mig en hygglig inblick i hur regeln är uppbyggd.

Fyra modifieringar är medtagna här:
  1. Ändra från fatheadstor och smal fock till "vanlig" stor och bredare fock. Masten flyttas bak 35cm och höjs en halvmeter. Behåller bomlängden 3,93 m. Storseglets area minskar från 35 till 30 kvm, focken ökar från 19 till 24 kvm. Behåller alltså den totala segelarean.
  2. Minska deplacementet från 2,79 till 2,39 ton.
  3. Byta från Al till kolmast
  4. Lägga till 400 liter vattenbarlast på vardera sidan.
Inverkan av enbart den första punkten är sannolikt försumbar eftersom segelarean är oförändrad (segelarean förskjuten från stor till fock). Inverkan av dom två första punkterna i kombination är lätta att uppskatta. Som tidigare plottar jag segelarea genom deplacementet upphöjt i 2/3 mot SRS talen. Segelarea utan undanvindssegel är helt enkelt stor+fock, segelarea med undanvindssegel är medelvärdet av kryss och länsareor, dvs {(stor+fock)+(stor+gennaker)}/2. Jag har beskrivit analysmetoden i tidigare inlägg, det är bara att botanisera bland alla inlägg du hittar under fliken SRS till höger.

Inverkan av byte från Al- till kolmast ger ungefär en ökning med 0,6%, det kan tom vara lite högre men storleksordningen är helt OK.

Inverkan av 400 liter vattenbarlast är lite trixigare att uppskatta. Här får jag hjälp av de nya shorthandedmättalen  som står i mätbreven. Umsepuffens SH mättal är 1,2 och 1,162, dvs en sänkning med 0,028 (1,228 till 1,2) med undanvindssegel och 0,018 utan. Jag antar här att det ungefär motsvarar inverkan av vattenbarlasten, tänk dig att full besättning innebär 6 man på railen, shorthandbesättning är 2 man som man får anta också sitter på railen. 4 personer är ungefär lika med 400 kg. Dvs 400 kg ger en ändring SRS talet med knappt 3 pinnar (0,028) vid segling med undanvindssegel och knappt 2 pinnar (0,018) vid segling utan. Jag använder dom siffrorna rakt av som tillägg för vattenbarlast.

I analysen har jag antagit oförändrad area på gennaker och code zero.

I diagramform blir resultatet såhär:
Segelarea delat med deplacement upphöjt i 2/3 på x-axeln, SRS mättalen på y-axeln. Streckad linje är siffror från mätbrev E2154, De gula prickarna är E2154 data med enbart ändrat deplacement. Kvadratiska punkter är tillägg av kolmast och triangelpunkter dessutom inverkan av vattenbarlast. Jag har inte tagit med inverkan av det mindre djupgåendet när deplacementet minskar.
Enbart minskat deplacement och förskjutning av segelarean från stor till fock ökar mättalet från 1,228 till 1,238. Byte till kolmast  ger 1,245, dessutom vattenbarlast ger SRS 1,273!

Första året Z31 seglades 2003 var LYS talet 1,27. Pelle har berättat att det inte var roligt att segla båten med det mättalet. Det är trist att kappsegla när båten har ett direkt felaktigt mättal, Z31 har genom åren tuggat sig ner till knappt 1,23. Med modifieringarna åker båten åter upp till (drygt) 1,27. Om SRS har rätt så kommer farten att öka med ca 4%. Kan det vara värt att satsa på det projektet? Jag tycker så - om det innebär att båten blir roligare att segla, för det är ju rolig segling allt egentligen handlar om.

Desutom - om jag satsar på en Z31 så får jag ju vara med på MBBR (Marstrands Big Boat Race där den undre gränsen är SRS 1,22, min nuvarande båt Piano mäter SRS 1,217, lite snöpligt lågt alltså)! Och tänk att segla en stundtals planande 31 fotare med SRS 1,27, det är ju nästan i klass med Cheetah30 (nåja!).

Nästa inlägg om Z31 hittar du (här).

söndag 4 januari 2015

Flytläge och rätande moment - Z31 (4)

Detta är fjärde inlägget om Z31, vill du läsa från början så klickar du på länken (här).

Z31 lanserades 2003. Ritad av CDE, hur klarar sig nästan 15 år gamla skrovlinjer jämfört med de chinelinjer som dom idag hetaste båtarna visar upp. Chines ser fräckt ut, VOR 65, Class40 och IMOCA60 tex har det. Flera mindre båtar har det, tex Seascape27 och Flaar26 för att bara nämna två.
Flaar26, länk (här). Tittar du noga på vattnet under lovartsrodret så ser du den platta vattenytan som bildas pga medströmmande vatten bakom det snedanströmmade skrovet. Skrovet går riktigt snett genom vattnet.
I beskrivningen av Flaar26 framhävs två positiva egenskaper hos skrovlinjerna. Skrovet har extremt liten våt yta och skrovlinjerna bibehålls symmetriska när båten kränger. Jag har lite svårt att svälja det första argumentet, såvida inte besättningsvikten flyttas fram så att den breda aktern lyfts upp ur vattnet. Det andra argumentet stämmer säkert, men det blir ett långsmalt skrov som måste gå snett genom vattnet för att den nödvändiga sidkraften på kölen ska kunna skapas. Fan trot. En segelbåt ska kunna kryssa, är chines på småbåtar som man ske segla hem efter alla slörar i själva verket kejsarens nya kläder? Hur ser Z31:ans skrovlinjer ut i det här perspektivet?
Z31 kryssar på Riddarfjärden. Smutsranden avslöjar flytläget vid bryggan, den vita bottenfärgen är ordentligt uppdragen. Spantrutan vidgas ovanför vattnet i förskeppet. Den här bilden visar inte samma platta vattenyta vid lovartsrodret som bilden på Flaar26 ovan.  Det tyder på mindre medströmmande vatten pga snedanströmning. Foto Johan Granath.
Z31, utpräglade U-spant i förskeppet. Bild från Johan Larsvall, Idesign
Z31 har en fallande akter, dagens mode innebär vertikala akterspeglar.
Fallande akterspegel och glidsegling i 2 m/s
Jag tycker vertikal akterspegel och chines ser tufft ut. Vare sig chines eller akterspegelns lutning gör sannolikt till eller ifrån när det gäller seglingsegenskaper. I dom följande bilderna som visar flytlägen hos Z31 har jag tillåtit mig att räta upp akterspegeln, då kan jag tom få en vision av ett skrov som far som en vinthund över haven.

Skrovet är analyserat i ett standard CAD program, skrovlinjerna fick jag från Idesign. Den modifierade aktern har jag snickrat ihop själv. Syftet med undersökningen är att se formen på undervattenskroppen och att beräkna skrovets rätande moment. Alla beräkningar och CAD bilder är framtagna för 2,87 ton deplacement, dvs tom båt plus 500 kg, som antingen är en hord besättningshen eller vattenballast + besättning.
Skrovet sett framifrån något snett underifrån. Mixad röd/blå färg anger undervattenskroppen. Klicka på bilden så ser du tydligt!
Skrovet kränger 18 grader. Skrovet tippar då 1 grad framåt för att lyftkraftens läge i längsled ska bibehållas.
Denna och resterande bilder visar också 18 grader krängning och 1 grad framåtlutning.
1 grads framåtlutning innebär att fören doppar ca 1 dm. Anmärkningsvärt harmonisk undervattenskropp.
Undervattenkroppens riktning är ca 5 grader från långsskeppslinjen. Till detta ska adderas den nödvändiga avdriftsvinkeln för kölen på ca 4 grader, dvs totala snedanströmningen på skrovet blir ca 9 grader. Då känns det bra att botten är riktigt flack så att inga virvlar bildas (chines under vattnet ger virvlar vid snedanströmning). En nackdel kan vara att det nertryckta förskeppet flyttar fram tryckcentrum på skrovet vilket ger större lovgirighet.
Luftmotståndet på akterskeppet bidrar säkert också till ökad lovgirighet
Fin utsikt när man rejlar långt bak, relingshöjden är 1,5 meter.
Jag har frågat Z31 seglare om deras erfarenheter av båten. Dessutom har flera av mina seglarvänner haft synpunkter på båten och den har fått rykte om sig att segla dåligt. Johans egen bild är att det rätande momentet är lågt, Z31 kränger tidigare och mer än andra båtar. Betraktare utifrån anger att skrovet tippar framåt. Mina beräkningar som redovisas i bildtexterna ovan bekräftar framåtlutningen som är 1 grad vid 18 graders krängning på helt platt vatten. En grad låter inte mycket, men fören doppar 1 dm och det uppfattar man tydligt. I lättvind med bara några graders krängning är framåtlutningen förstås försumbar (se slörbilden ovan) och ändrat flytläge framåt/bakåt beror då på placeringen av besättningen. På en hårdvindskryss eller en tuff halvvind/slör där det handlar om att ha maximalt rätande moment är 18 graders krängning normalt. Då går det fort och vågbildningen lyfter både förskeppet och aktern. Men ännu så länge har jag avhållit mig från att analysera undervattenskroppens form i den situationen.

Avslutningsvis lite om storleken på det rätande momentet. Som jämförelse har jag siffran för min Hansson 31:a Piano som har ett rätande moment på 20 kNm vid 30 graders krängning. Stabilitetskurvan är approximativt linjär upp till 30 grader, vilket innebär 10 kNm vid 15 graders krängning, som är ett typiskt värde när vi seglar hård kryss. 18 grader ger 12 kNm. Till det kommer hävarmsbidraget från besättningen som blir större för Z31 pga det bredare skrovet.

För Z31 har jag tagit med tre faktorer.
  1. Skrovet, jag antar två olika positioner på skrovets tyngdpunkt: 400 och 600 mm ovanför flytvattenlinjen. Detta är den samlade tyngdpunkten för skrov/däck/rigg/besättning. För att flytläget ska bli korrekt, så är kölens vikt också medtagen. Tänk dig att hela kölvikten är placerad i kölinfästningen till skrovet, ungefär som på den gamla goda tiden då IOR båtarna seglade med inombordsballast (blytackor staplade i botten på båten).
  2. Kölen när 700 kg bulb flyttas ner 1,7 m under skrovbotten.
  3. Vattenbarlast, 400 liter på vardera sidan med tyngdpunkten 1,4 m från centrumlinjen.
Det första diagrammet visar rätande moment när skrovets tyngdpunkt ligger 400 mm ovanför flytvattenlinjen vid plattvatten.
Tyngdpunkt 400 mm ovanför flytvattenlinjen. Rätande moment från enbart skrov (streckad linje), skrov + nedflyttad bulb (streckprickad) och hela kittet (heldragen linje). VBL=vattenbarlast. Diagrammet visar att enbart VBL ger samma rätande moment som 7 graders krängning utan VBL (jämför heldragen och streckprickad linje). Ligger jag vid bryggan och fyller VBL på ena sidan kränger båten 7 grader! 
Nästa diagram visar rätande moment när skrovets tyngdpunkt är uppflyttad till 600 mm ovanför flytvattenlinjen.
Tyngdpunkt 600 mm ovanför flytvattenlinjen. Det rätande momentet vid 18 grader minskar från 12 till 10 kNm, dvs ca 20% jämfört med 400 mm. Tyngdpunktens position kan man påverka med tex skifte till kolmast. Om jag nu fyller VBL på ena sidan lutar båten knappt 9 grader.
Beräkningarna av rätande moment visar höga värden. Tyngdpunktposition 400 mm ger samma rätande moment som Piano dvs 12 kNm vid 18 grader, med vattenbarlast ca 17 kNm vid 18 graders krängning. Vid beräkningarna har jag hela tiden tagit hänsyn till den successiva lutningen framåt.

Mina slutsatser av flytläge- och rätande moment analyser är att Z31 kan vara ett riktigt vasst alternativ. Undervattenskroppen vid ökande krängning är harmonisk (vad kunde man annars vänta av en CDE design?) och med en djup köl med 700 kg bulb blir rätande momentet högt. Med vattenbarlast ordentligt högre och då  måste masten dimensioneras upp. Vattenbarlasten innebär också att man kan välja ett nästan horisontellt flytläge vid måttlig vind. Då är kölen effektivare  och snedanströmningen på skrovet mindre.

På Johans lista över vad som kännetecknar den perfekta båten står fällköl, dvs möjligheten att komma in i alla fina skärgårdsvikar vi besökte när båtarnas djupgående var omkring en meter. Inget hindrar att man istället för fast bulbköl väljer fällköl, för att ha kvar den låga tyngdpunkten med nedfälld köl gör man kölbladet djupare. Prestandamässigt är jag övertygad om att det åtminstone nästan är ett lika bra alternativ.

Med några kritiska modifieringar kan Z31 bli en riktigt kul båt. Och dessutom lite fräckare med vertikal akterspegel!

Länken till nästa avsnitt i historien om Z31 har du (här).