måndag 18 augusti 2014

Måndagssegling

I Viken har vi måndagsseglingar. Det finns lite prickar, bojar och en fyr på lagom avstånd för banläggning. Det finns dock en avgörande begränsning för hur vi kan lägga banorna, nämligen trafiksepareringen som har sin norra ände precis utanför hamnen.
Trafiksepareringen går förstås norrut på svenska sidan och söderut på danska. Dagens bana startar utanför Vikens hamn, Vi tog en sväng ner till västpricken Grollegrund - kurs ungefär rakt syd - sen väntade vi en VNV vind, men det vred mot SV. Rundning av mittbojen M1 och sen läns tillbaka till hamnen.
Sydvästan är envis och innebär för det mesta halvvindsbetonade banor, inget vidare kul när vi jobbar med att spetsa till Pianos kryssegenskaper. Men ikväll la vi en lite mer kryssbetonad bana ut till den nordligaste mittbojen, fast då gällde det (pga separeringens påbjudna färdriktning) att segla norrut för BB halsar sista biten.
Vi var tre båtar som gick ut, vinden var vresig, gick upp till sådär 12/13 m/s under molnet en halvtimme innan start, men lugnade sen ner sig till 8/9/10 m/s.
Sommaren blåste bort i lördags, nu är det tunga regnmoln som flyger förbi.
Rakt ut mot Kattegatt
6,75 NM tog oss lite drygt en timme. Resan tillbaka från trafikseparerimgens första mittboj blev en snabb spinnakerrepa. Gränsen för avslappnad och behaglig spinnakersegling förskjuts sakta uppåt. På med alla kapell och sen till klubbhusets korv och öl. Hem och dammsög avfuktaren som var igengrodd av damm, tillbaka ner i kvällsmörkret. Vinden viner i flaggstängerna, någon enstaka gästbåt har förirrat sig hit.
Kläder och segel torkar perfekt ombord numera. Mitsubishis minsta avfuktare med kondensslang till diskhon.
När jag åkte hem var det ännu mörkare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar