tisdag 15 januari 2013

Rivstart

Jul och Nyår är över för länge sen. Året fick en rivstart med direktsändningen från mässan i Gustavsberg och presentationerna av "världens bästa båtkonstruktörer". Helt imponerande, misstänker att alla ni som läser detta var på plats eller såg det live på webben. Fyra föredrag med olika vinkling som kompletterade varandra väldigt bra. Maarten Voogd från Simonis Voogd hade den tacksammaste uppgiften, att prata om nya lättare spännande båtar. Men även grundstötningsproblematiken och träinredningar fick utrymme, angelägna frågor för skärgårdsseglare och båtnostalgiker. Sett såhär i efterhand är jag tacksam för att alla inte pratade om samma sak.

Får representera alla fyra!
VendeeGlobe går mot final, som alltid håller jag på underdogs, Alex Thomssons chansning utefter Brasilien kunde gått hem, nu försöker Jean le Cam samma trix. För varje intervju med Jean le Cam skjunker hans röstlkäge ett snäpp, Startade i nån slags barytonstämma, nu är det bas som gäller.

Jean le Cam, han har det ganska ombonat inombords iallafall.
Tröttheten kan sätta olika spår. Mike Golding har kvar sitt tenorläge iallafall. I början (för sådär 65 dar sen) var det nästan tröttsamt med alla överspolningsbilder. Nu ger samma bilder snarare en känsla av att "hur orkar dom egentligen?".  Har upptäckt den stora bristen i att inte kunna läsa eller förstå talad franska, jag klarar inte att följa med i någon avancerad analys av vad som händer. Sailinganarchy.com har flera inside reportage, men det är allt jag hittar. Så småningom får vi väl reda på varför Francois Gabart sedan Cap Horn har lyckats segla 1 knop snabbare än Armel LeCleach. Det handlar nog inte bara om det hemliga seglet.

Planer och ideer inför säsongen 2013 börjar mejslas ut. Autopiloten är införskaffad (SPX5 GP), 100 Ah extrabatteri ska monteras (batteriet väger 30 kg, ny DH och SRS vägning), nytt storsegel, rev i focken, TackTick racemaster, logg, lod. Har plockat bort tryckfärskvattensystemet. Fler bottenstockar för att få styvare skrov.

Har avtalat med Fredrik om flygbilder när jag seglar spinnaker ensam i 10 m/s stående på fördäck, segla Öresund Cup och Liros SRS Cup Skåne (eller vad cupperna nu kommer att heta härnere), segla BR, Watski 2Star Kategatt och 2-manna Helsingborg-Gilleleje och avsluta  med Gordon Gin Cup (eller vad den heter i år) i början av oktober. Båtluffa i Grekland med min inte så seglingsintresserade familj, hitta nån båt och segla med på MBBR. Nån som har tips på ytterligare race man kan vara med i?

Har du märkt att det blivit ljusare ute?

Ett havererat pepparkakspiano - helt OK för julen är slut, slut, slut

1 kommentar:

  1. Alex Thomsons rutt var nog ganska enkel att ta och jag upptäckte att jag ligger på nästan samma ställe i Virtual Regatta. Vi hann inte med vädersystemet som de före oss tog snett upp/ut i Atlanten. Nu tappar vi men kanske kan vi ta tillbaka lite genom kortare distans runt hörnet och aningen väst om nord upp runt Azorerna...

    Jag gillade också sändningarna från Gustavsberg med konstruktörerna. Hittade också något litet guldkorn i allas föredrag även om de hade lite olika tacksamt uppdrag.

    SvaraRadera