onsdag 9 januari 2013

Ekvatorn från två håll

Meserati - ex Ericsson 3 - ilar på i sitt rekordförsök från New York till San Francisco, passerade ekvatorn för 4 timmar sen. Nytt rekord kräver medelfart över 10 knop, hittills är medelfarten 14,4 knop och dom har skrapat ihop 3 dygns marginal.

Vad är det som hänger i linor i aktern bakom radomen, fiskar dom eller är det en hydrogenerator?

Om du undrar vad en Poseidon treudd har på seglet att göra, så är det Meserati symbolen.

Kylargrill alltså
Vendee Globe hjältarna närmar sig ekvatorn söderifrån. Bernard Stamm i Cheminées Poujoulat har kastat in handduken, utan generator och diesel och därmed el som driver autopiloten och all navigationsutrustning går det inte att kappsegla vidare (i snitt drar utrustningen ombord ca 10 A). Han klarade iallafall att handstyra utan autopilot i tre dygn och på den tiden få ihop 3 timmars sömn. Det kanske går att styra en JK IMOCA 60 med gummisnoddar? Nu har han fått diesel av sin kompis som höll till i Ushuaia. Stenhårda regler, ingen assistans whatsoever är det som gäller. Alex Thomson i Hugo Boss och Mike Golding i Gamesa har också stora problem med elförsörjningen men kör vidare med mycket handstyrning. Dom har alla den nya generationen hydrogeneratorer, smarta fina grejer med hög verkningsgrad men som verkar för klent fastsatta i båtarna. Där kanske dom skulle använda gummisnoddar allihop (så att generatorerna fjädrar undan när dom seglar genom kakorna av sjögräs i 20 knop). Jean Pierre Dick i Virbac Paprec har reparerat förstagsinfästningen. Inte heller "soft schackles" verkar vara en säker grej.

Hugo Boss kör innerspår utefter Brasilien och har riktigt fina väderutsikter, slörar i 16 knop när ledarbåtarna stångar sig fram i motvinden ute i sydatlanten.
Efter drygt 60 seglingsdagar, MACIF i ledning har 1800 NM kvar till ekvatorn och 5000 NM till målet i Sable D'Olonne. Nu går dom nog mest på vilja hela gänget!

Kämpar med bloggdesignen, är det nån som vet hur jag redigerar ett "Recent Comments" fält.

2 kommentarer:

  1. Var vill du redigera, i "layout" eller mallar..?

    SvaraRadera
  2. @Roger, jag har jobbat i layout och lagt in färdiga gadgets från webben. Det funkar, men skulle helst villa ha bort länken till webbsidan jag hämtat html koderna ifrån.

    SvaraRadera