torsdag 17 januari 2013

+ 1,5%

Tabellen för SRS 2013 publicerades igår. Började sakta bläddra neråt i listan på BLUR för att hitta Hansson 31, bläddrade snabbare och snabbare och till sist - längst ner i listan. Standard Hansson 31: +1,8 pinnar. Piano har under 2012 seglat med SRS 1,207 (standard båten hade 1,200.  +0,007 är den samlade effekten av kolmast, tyngre blybulb och fock istället för genua), rimligtvis blir det 1,226 i år (vägde Piano i höstas, vågen visade 3,1 ton istället för standardbåtens 3,2 ton).

Hansson 31 fick den i särklass största höjningen i hela listan. Hur kan det här komma sig? Det är ju i grunden en 70-tals konstruktion (Dominant 95) med frambyggd förstäv och lite olika kölgeometri, som innebär att bulben är framflyttad. Fortfarande L-köl, men kölens framkant lutar mindre. En typisk "approximativt ellipstisk köl". Jag gissar att SRS TK rivit sina hår för att förstå varför båten är snabbare än vad deras modeller indikerar. Och jag gissar att dom kommit fram till att det troligen handlar om tre saker: den där förstäven som egentligt bara är ett påhäng kanske också bidrar lite till prestanda.

Fören frambyggd ca 3 dm.

Inte mycket deplacement i den nya nosen. Klyver vågor bra, men flyttar knappast fram vågbildningen.
Och för det andra att kölen faktiskt borde klassas som en högprestandaköl.

"Approximativt elliptisk planform". Bulbens maxdiameter ligger bakom kölbladets bakkant, detta minskar den inducerade virveln runt bulben på kryss. Lärde jag från kölundersökningarna på Chalmers. Inga NACA profiler så långt ögat kan nå.
Fast bara om den sitter på Hansson 31. SRS för Dominant 95 är minskat med 0,2 pinnar. Jag har en extraköl till salu förresten, den passar både Dominant 95 och Hansson 31.

Den tredje faktorn är troligen dom väldigt raka skrovlinjerna. Jämfört med Dominant 95 har Hansson 31 också något förlängd akter. Räcker inte för planing, men Piano halkar på ordentligt på undanvind när det blåser (fast SRS mättalet ska ju gälla för medelvind?).

Raka skrovlinjer.  På 70-tals båt? Gösta Edwardsson var före sin tid! Fast rodret verkar ju lite stenålders. Approximativt elliptiskt roderplanform?? Här hittar vi iallafall en NACA0012 profil.
Det här är bara gissningar (ingen vet när det gäller SRS). Andra ägare av Hansson 31 är nog missnöjda (Förlåt Arild!). Men jag tror att det är kanske där mättalet ska vara. Återstår att segla båt mot båt för att testa fart. Och "kanske" kanske suddas bort.  Ökningen av SRS talet med 1,5% innebär att Piano ska segla ca en minut snabbare per timme, ca 12 sekunder per distansminut. ca 50 m per 1 NM långt kryssben (tar man lätt på ett vrid), 30 min på ett Bohusrace. Ett spännande kappseglingsår väntar.

Jag sparar ju pengar också, behöver inte skaffa code zero för att komma över gränsen för kvalificering till MBBR.

2 kommentarer:

  1. Du bad ju om högre...;-) NF fick minus 0,1

    Sail on

    SvaraRadera
  2. Matematikerna säger ju att minus och minus blir plus och så verkar det vara med den konkava stäven och den felaktiga kölen på Hansson 31 ;-)
    Kul med din fina båt och kul att det fins någon skåning som skriver positivt om SRS!

    SvaraRadera