lördag 26 januari 2013

Imorgon - söndag 27 jan 2013 mellan 10 - 13

Jag tror inte att någon av er som läser denna blogg har missat meddelandet från Vendee Globe Race Headquarters, men här kommer det iallafall:

Första båt väntas in till målet i Les Sables D'Olonne mellan kl 10 -13 imorgon söndag.

Kl 12 har ledande MACIF 442 NM kvar till målet. Att segla den sträckan på 24 timmar kräver 18,4 knops medelfart. Det blåser mycket i Biscaya, det kan gå fort men jag misstänker att dom seglar med stor försiktighet, speciellt som rapporten från analysen av Safrans trasiga köl och Virbac Paprecs kölhaveri antyder att VPLP haft ett bristfälligt underlag när deras kölar dimensionerades.

Missa inte direktsändningen från målgången. Har följt hela Vendee Globe på paddan, appen har fungerat riktigt bra. Är på resande fot i morgon, mobilnätet får bli min livsnerv. Direktlänk via internet har du (här).

Stämningen i studion vid dagerns direktsändning var känslosam, förväntansfull och uppspelt. Ordentligt uppspelt.

Marc Guillemot (som seglade 1000 NM utan köl förra VG) t.v. Clara Macnaughton i vit tröja, exalterad och bara strålar av förväntan inför målgången.
Det handlade mycket om Alex Thomsson (Hugo Boss) i dagens sändning. Alex skuggseglar i lovart om (16 NM bakom vid rapporten kl 12) Jean Pierre Dick (Virbac Paprec 3) för att vara standby om något händer. Vinden ökar (blåser drygt 10 m/s under intervjun), Att segla undanvind är stor risk utan köl och framför allt att gippa, det vet alla som seglat jolle. Studioovationerna för Alex T visste inga gränser.
Clare Macnaughton

Tomorrow - tomorrow at Les Sables D'Olonne

2 kommentarer:

  1. Önskar jag satsat en tusenlapp på "rookien" Gabart vid starten. Övriga ligger ungefär där jag trott fast med större luckor. Kanske Le Cam är lite av besvikelse mot min förväntan?
    Häftigt att rekordet ryker igen - nu med drygt 6 dygn! Var går gränsen för enskrovs- respektive flerskrovsbåtar?

    SvaraRadera
  2. Det är väl bara att acceptera att åldern tar ut sin rätt. Alex T (40år), Jean Pierre D (47år) och Bernard S (49år)orkade nästan hänga med. Men inte 50+arna. Vet inte om ålder har med göra med vilken stressnivå man klarar, ljudet i en IMOCA60 som rusar fram i 20+ knop är värre än i en tom godsvagn som körs för fort på osvetsade räls. Mike G och Jean le Cam har båda enorma vinnarskallar, men tveksamt om dom har lika bra båtar som Alex T. Och Alex båt är uppenbart inte i klass med Vernier-VPLP båtarna!

    SvaraRadera