lördag 24 november 2012

Vendee Globe - Vincent Riou och PRB

En lite äldre TinTin i egen hög person?

När jag höll på att skriva detta körde PRB på en stålboj som låg och drev 100 mil utanför Brasiliens kust. Den tredje båten i den här omgången av Vendee Globe som lyckas pricka något på havet med följd att båten skadas och måste bryta. Ännu är det inte bekräftat att PRB bryter - ännu så länge meddelar rankinglistan "not located". Låter dramatiskt och något kartposition är inte utlagd. Men med ett hål i förskeppet lite över vattenlinjen och skadad utriggare så är oddsen dåliga för att Vincent Riou ska lyckas göra båten seglingsduglig för Södra Oceanen.
Även om Vendee Globe 2012/2013 kanske är över för Vincent Riou - vem är han?


Tillhör skaran den franska professionella seglare som är bosatta på Finistere, som lever med Atlanten inpå knutarna alla dagar på året. Har seglat sedan han var liten, nu 40 år gammal. Som 20-åring kom han tvåa på "Challenge Estoir Credit Agricole", den franska plantskolan för soloseglare. Ett år senare, 1993 seglade han över Atlanten för första gången i soloseglingen Transat Jaques Vabre (solo bara första året Transat Jaques Vabre seglades - året därpå ändrades till tvåmansbesättnning) med båten Maitre Coq. Efter många om och men tog han sig i mål med en läckande båt. Man kan bli hjälte i solosegling på tre sätt: antingen vinner man eller så går båten sönder och man lyckas ta sig i mål efter en intensiv kamp med elementen eller så ska man bistå och rädda en konkurent. Vincent Riou har provat alla tre metoderna. I VG 2004/2005 plockade han upp Jean le Cam, som hade slagit runt utanför Cap Horn. Han båt skadades i samband med detta och masten gick överbord några timmar senare. Fick gottgörelse och delad tredjeplats.


2003/2004 var hans riktigt stora år. Hade övertagit Michel Desjoyeuax's vinnarbåt från 2000/2001. Hade en kamp med Jean le Cam hela vägen in i mål, segermarginalen blev 7 timmar, den minsta i Vendee Globes historia.


Efter segern i VG 2004/2005. Undrar när han blev gråhårig.
I meritlistan finns också 2 segrar i Fastnet Race 2007 och 2011. Han är/har varit instruktör vid den stora seglarskolan le Glenans (vem vill inte bli handledd av en vinnare i VG?).

PRB har sponsrat Vendee Globe i 20 år. Tillverkar allt möjligt för byggnadsindustrin, som färg, isolering, underlag för golv och fasader, bruk för montering av kakel etc. 400 anställda och omsätter motsvarande ca 1,2 miljarder SEK. Dvs ett företag som inte direkt vänder sig till privatpersoner utan till en kundkrets som - jag föreställer mig - är mindre känslig för den här typen av exponering. Groupama har lagt av som seglingssponsor. Uppenbart tycker PRB fortfarande att exponeringen är värd sponsorpengarna.

Avslutningsvis kommer Alan Blocks videointervju under uppladdningen innan start.


Ta 8½ minut av din för att lära känna Vincent Riou, om varifrån han fick smeknamnet "Vincent den förskräcklige", om PRB som väger under 7 ton!! Nästan ett ton mindre än dom lättaste av dom andra båtarna. Och Alan Blocks slutkommentar: "I hope you will not have to be rescued". En lågmäld och mycket sympatisk Vincent Riou som uppenbart är het på gröten vid kappsegling - lyckades tjuvstarta, gick tillbaka och kom iväg sist över linjen. Som skuggat Armel le Cleac'h men som nu försöker laga båten.
Här kommer en video med en sammanbiten Vincent som konstaterar att han (troligen?) måste bryta! Skadan ser ut som getingbo, staget till utriggaren flisat! Det är inte helt lätt att hänga med i franskan. Ge videoklippet 3 minuter!


Banque Pop ångar på i täten, ökar hela tiden avståndet bakåt. Hugo Boss nu på 5te plats går ungefär 1 knop långsammare, SynerCiel på 8de plats tappar ännu mer.

Kl 20 på lördagkvällen finns PRB åter med på trackingen, fart 0 knop!

1 kommentar:

  1. Han håller på att laga skadan på fribordet (1,5 meter lång) och i land jobbar de febrilt för att räkna fram hur han på bästa sätt kan laga nedre staget till utriggaren som håller vanten till masten. Har han bara material till lagningen av staget så tror jag att han fixar det och fortsätter!

    SvaraRadera